fbpx

U šestoj epizodi serijala “Stigme” svoje iskustvo ispričala je žena koja je preživjela nasilje. Zbog sigurnosti, njezin je identitet zaštićen. Iako su prošle godine, govori nam, boji se za vlastiti život.

Izvor : Jelena Pervan/ Bljesak.info

“Statistike ukazuju na to da je u periodu od 2017. godine ubijeno minimalno 60 žena, ali da je broj sigurno veći upravo zbog nevidljivosti femicida i nepostojanja njegove pravne kvalifikacije”, stoji u istraživanju o femicidu u Bosni i Hercegovini Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet” iz Mostara.

Podrži eTrafiku

Od kolovoza 2023. godine, kada je objavljeno istraživanje, ubijene su još tri žene: Nizama Hećimović, Tahira Čamdžić i Aida Dendić. “Zašto nije otišla?”, pitanje je koje se i nakon 63 života ‘nameće’ na svaki spomen nasilja nad ženama u BiH.

Naša sugovornica pojasnila je što zapravo znači otići od nasilnog supruga te ispričala realnost sustava koji dočeka osobu koja odluči otići. Sustav koji krivi, omalovažava i umanjuje žrtvu. Sustav koji traži opravdanje za nasilnika. Kako navodi naša sugovornica, nasilnici su ti koji trebaju rehabilitaciju, a žene u sigurnim kućama nisu konačno rješenje.
Kako i zašto je odlučila napustiti nasilnog supruga, što ju je dočekalo nakon odlaska te je li dobila adekvatnu zaštitu od države pogledajte u šestoj epizodi serijala “Stigme”.

Dokumentarni serijal “Stigme” nastao je u suradnji portala Bljesak.info i portala eTrafika. Riječ je o ispovijestima osoba koje su zbog svoje posebnosti suočene s predrasudama i diskriminacijom u društvu. Serijal će nastojati u deset epizoda upoznati javnost da među nama žive ljudi koji zbog svojih različitosti nailaze na osude i neprihvaćanje društva.

Napiši komentar