fbpx

Ove godine Dječija nedjelja se obilježava pod sloganom „Drugarstvo čuvajmo, ljubav
njegujmo”.

Izvor: Saopštenje

Kako bi dali i svoj doprinos, Filmski festival „Uhvati film Banja Luka” je ovogodišnju Dječiju
nedjelju obilježio u svjetlu inkluzije, prihvatanja različitosti i međusobnog uvažavanja, skrećući pažnju na prava djece i mladih sa invaliditetom, na to koliko je značajno da sve osobe sa invaliditetom budu ravnopravno prihvaćene u školama, u igri sa djecom, u lokalnoj zajednici, u svim sferama društvenog života.

Podrži eTrafiku

U saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske i Dječijom bibliotekom „Borik” organizovana je projekcija kratkometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova čiji su glavni akteri djeca/mladi sa invaliditetom. Projekcija filmova pod nazivom „Dječija nedjelja u svjetlu inkluzije – Uhvati film” je prva održana prateća aktivnost 12. izdanja Filmskog festival „Uhvati film Banja Luka”.

Dugogodišnja saradnica Festivala „Uhvati film Banja Luka” Vanja Čolić, VSS za inkluziju
učenika sa posebnim obrazovnim potrebama u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, pažljivo je odabrala filmove za projekciju, koji su prikazani na prethodnim „Uhvati film” festivalima u Novom Sadu, Banjoj Luci, Rijeci i Kotoru, a osvajali su nagrade i na svjetskim festivalima.

Nakon uvodnog obraćanja direktorice NUB Republike Srpske Ljilje Petrović Zečić i direktorice Filmskog festivala „Uhvati film Banjaluka” Dušice Lipovac, prikazano je osam filmova koji govore o inkluziji, prijateljstvu, ljubavi, upornosti, snazi, zajedništvu, podršci.

Nakon završene projekcije, prisutni su uz ugodan razgovor i druženje razmijenili svoja lična
viđenja prikazanih filmova.

Dvanaesto izdanje „Uhvati film Banja Luka” biće održano od 12. do 14. oktobra 2023. godine u bioskopu CineStar (kino dvorana 2, 1. sprat, TC „Delta Planet”).

Napiši komentar