fbpx

Gošća osme epizode podcasta „Mrzim kada sama šetam noću“, koji se kroz eksplanatorno novinarstvo bavi nasiljem nad ženama, je Maja Gasal iz Akademije za žene. Gasal je govorila o tome na koji način politike i donosioci odluka mogu učiniti da počnemo živjeti u uređenom sistemu i društvu, o paradoksu da osobe na pozicijama moći i donosioci odluka izlaze na proteste, dok aktivisti i aktivistkinje rješavaju važne društvene probleme i preuzimaju posao institucija.

Autorka: Vanja Šunjić; Foto: Ajdin Kamber

Razgovor je započela slučajem nasilja nad ženom u svojom bližoj okolini, odnosno komšiluku, gdje je u nekoliko navrata pokušavala da ohrabri žrtvu da prijavi nasilnika i izađe iz kruga nasilja, ili makar krene u porodično savjetovalište, kako bi radila na vlastitim kapacitetima. No ona je to odbila, pod izgovorom da ga i dalje voli i ne želi mu nanijeti bol. Naša sagovornica ističe da je svjesna i zašto veliki broj žena ne prijavi nasilje, ali i osoba bliskih žrtvi, budući da su svjesni da sistem ne funkcioniše.

Podrži eTrafiku

„Osoba koja je izvršila femicid i ubila dva nedužna muškarca je osoba koja ima kriminogeni dosije i postavlja se pitanje kako je moguće da je takva osoba na slobodi. Prije toga imamo vozače koji imaju hiljade maraka u prekršajima za vožnju, ili nemaju vozačku dozvolu, ali i dalje učestvuju u saobraćaju i ubiju nedužne pješake na ulici, a onda od nas zahtijevaju da ohrabrimo građanstvo. Sistem je zakazao na način da će i žrtva i nasilnik biti tretirani adekvatno ukoliko imaju nekoga ko će se za njih zauzeti. Imamo žrtve koje nemaju nikoga i prepuštene su same sebi“, navodi ona.

Govoreći o protestima koje je nakon femicida i dva ubistva u Gradačcu organizovala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je članica stranke koja je u vlasti, pa je samim tim protestvovala i protiv sebe, Gasal ističe da je to najobičniji populizam koji će na narednim izborima rezultirati velikim brojem glasova, ali ne i sistemskim rješenjima.

„Nekoliko dana prije organizacije i poziva na protestnu šetnju gradonačelnice Karić i upućivanja zahtjeva samoj sebi, odnosno partiji koja je dio vlasti, a čija je članica, aktivisti i aktivistkinje su organizovali_e protest. Ja sam sebi postavila pitanje, a voljela bih da ima i medijskih djelatnika i djelatnica da pitaju gospođu Karić zašto nije bila dijelom tog protesta, ako nije populizam i ako je iskrena namjera sa željom, ciljem i svrhom da se zaista nešto poduzme i da sistem bude ponukan da se nakon tragedije u Gradačcu unaprijedi, te da se donesu sve potrebne mjere da se to ne dešava više. Ona nije bila dijelom toga”, podsjeća Maja Gasal.

Napiši komentar