fbpx

UG “Radnički pokret” planira organizovati proteste u Banjaluci 14. marta na Trgu Krajine s početkom u 12 časova. Razlog za mirno okupljanje je zakon o kleveti koji bi se u budućnosti mogao smatrati kao krivično djelo.

Izvor: Saopštenje/Foto: eTrafika

Radnički pokret ne podržava izmjene zakona u ovom smjeru, jer se krši temeljno ljudsko pravo – sloboda govora. Izmjene idu u korist poslodavaca, a na štetu radnika. Naime, usvajanjem izmjena u najavljenom obliku omogućio bi poslodavcima  da pokrenu krivični postupak protiv radnika, što bi dovelo do toga da radnik ne može dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak, ako bi se odlučio za promjenu poslodavca, odnosno kompanije, isto tako radnik iz Republike Srpske ne bi mogao da se zaposli sezonski ili za stalno u zemljama EU.

Podrži eTrafiku

Pored toga kazne su drakonske koje niti jedan prosječni građanin ne bi mogao da plati, ako ne platite kaznu idete u zatvor.

Ovaj zakon je stavljanje okova i lijepljenje usta i ne smijemo dopustiti da ovo ikada stupi na snagu.

UG „Radnički pokret” je osnovan u novembru.2022 godine u Banjaluci, nastao je iz rada Crne liste poslodavaca Republike Srpske, gdje udruženje kroz mrežu advokata štiti radna prava svih radnika realnog sektora u BiH Pro bono.

Napiši komentar