fbpx

Koncert “Sloboda rijekama” za očuvanje rijeka Balkana na kojem će nastupiti Partibrejkers i Darko Rundek & Ekipa u organizaciji Centra za životnu sredinu održaće se 17. septembra na tvrđavi Kastel u Banjaluci sa početkom od 20.00 časova. Koncert se oganizuje u okviru regionalne kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope koju su pokrenule evropske organizacije EuroNatur i Riverwatch, u saradnji sa lokalnim partnerima na Balkanu, a u BiH je koordiniše Centar za životnu sredinu iz Banjaluke.

Izvor: Saopštenje

U znak podrške borbi za očuvanje rijeka, ulaz na koncert biće besplatan.

Podrži eTrafiku

“Ovaj koncert je trebao biti održan prošle godine, ali je odgođen zbog pogoršanja epidemiološke situacije u BiH. Nadamo se da nas ove godine ništa neće spriječiti u tome da uživamo u dobroj muzici i zajedno sa ovim umjetnicima dignemo glas za očuvanje naših rijeka”, istakla je Jelena Ivanić, koordinatorka kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope iz Centra za životnu sredinu.

Darko Rundek i Zoran Kostić Cane (Partibrejkers) jedni su od prvih umjetnika u regionu koji su digli svoj glas za spas rijeka Balkana i pridružili se kampanji “Umjetnici/e za rijeke Balkana” (Artists for Balkan Rivers) čiji je cilj širenje svijesti o alarmantnim planovima izgradnje preko 3000 malih hidroelektrana na rijekama na široj teritoriji Balkana, od kojih je u BiH preko 400 planirano ili je već u izgradnji.

U posljednjih godinu dana napravljeni su značajni pomaci kada je riječ o zaštiti rijeka na teritoriji cijele BiH. Početkom avgusta ove godine u FBiH stupio na snagu Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, kojim se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za mHE do i uključivo 10 MW bez kojih se ovi objekti zakonski ne mogu graditi. U februaru ove godine Narodna skupština RS usvojila je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije koji više ne predviđa podsticaje za hidroelektrane snage veće od 150 kW, te se omogućuje građanima da proizvode obnovljivu energiju za sopstvene potrebe.

“Pozitivni pomaci su svakako napravljeni, ali i dalje našim rijekama prijete brojni štetni projekti, od koji je veliki broj započet prije donošenja ovih zakona. Svjedoci smo izjave jednog načelnika u BiH da rijeke teku bezveze ukoliko nema neko koristi od njih. Zbog ovakvih izjava i stavova mi moramo biti u pripravnosti, stati zajedno u odbranu naših zajedničkih dobara i voda koja za cijelu planetu znače život! Zato pozivamo sve ljude da nam se pridruže na koncertu 17. septembra”, poručili su iz Centra za životnu sredinu.

Napiši komentar