fbpx

Jelena Mišović (30) je samohrana majka, velika borkinja, humanitarka, dizajnerka i vlasnica Second Hand prodavnice Morana u Gradišci, a uskoro i modne agencije GetRo Models.

Piše: Melani Isović, naslovna fotografija: Melani Isović

Svoju prodavnicu je otvorila prije 10 godina, kada se jako malo radila online prodaja, pogotovo polovne robe i kada je bilo sramota kupovati korištene stvari. Jelena naglašava da je tad bila zadovoljna kad je neko pita za neki komad odjeće a kamoli kad nešto proda. Kaže da je voljela šoping i da kupuje krpice, čak i one koje joj nisu trebale. Jedan period je sve to poklanjala i dijelila, a potom je odlučila da ih prodaje.

Podrži eTrafiku

„Poslije uspješne online prodaje došla sam na ideju da otvorim malu radnju koja je bila u gradu, ali na zabačenom mjestu. Najveća poteškoća je bila nabavka robe jer sam ja specifična i malo šta mi se sviđa. Obišla sam cijelu regiju dok sam našla odgovarajućeg dobavljača. Posao je išao odlično te sam morala da pređem u veći prostor na boljoj lokaciji“, navodi Jelena.

Jelena Mišović, foto: Melani Isović
Jelena Mišović, foto: Melani Isović

Već nekih godinu i po dana planira da izbaci svoju prvu kolekciju, nisu joj planovi da se zadrži samo na prodaji garderobe.

 „Moje znanje i iskustvo svih ovih godina me dovodi do koraka dalje. Imam spremljenu kolekciju koja će biti potpuno unikatna, radiće se modeli po komad, maksimalno dva komada. Nećete imati strah da će još deset, dvadeset cura imati isti odjevni predmet. Možda slične modele, ali od potpuno drugih materijala. Ja nisam poznavalac šivanja i potreban mi je neko stučan u tom poslu, dugo sam tražila odgovarajuću osobu te sam je pronašla prije nekoliko dana. Materijale smo spremile za prva tri modela: jaknu, haljinu i hlače. To ćemo predstaviti kroz nekoliko dana kad predmeti budu i gotovi“, navodi Jelena.

Jelena Mišović, foto: Melani Isović
Jelena Mišović, foto: Melani Isović

Pošto radi i dostavu robe i predstavnica je svoje radnje nema vremena za bavljenje modelingom, a imala je puno ponuda iz svijeta reklame.

 „Namjeravam da otvorim modnu  agenciju ‘GetRo Models’. Naravno i tu imam znanja i iskustva jer sam još kao djevojka obavljala dosta marketinških poslova, ali sad sam došla do tog da nemam vremena zbog količine posla i djeteta da se posvetim tome. Odbijam mnoge dobre ponude i onda sam željela da iskoristim tu šansu za neke druge modele“, objašnjava ona.

Smatra da nije sve samo se pokupiti i otići iz zemlje već je bitno držati se svojih želja i snova i biti uporan u tome. Naši mladi nemaju puno pozitivnih uzora  i ono malo što ih ima ih vodi u krivom smjeru. Radnju je otvorila da bi svima pokazala da može biti preduzetnica i samohrana majka, ali i zato što je shvatila da sudbina njenog djeteta zavisi samo od nje.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

„Moje dijete je rođeno sa poremećajem govora i rascjepom nepca, samim tim smo vezani za doktore i operacije. Jednom sam otišla u Centar za socijalni rad Gradiška da se obratim za pomoć kao samohrana majka. Tu sam pomoć mislila iskoristiti za vrtić da ne vodim dijete kad moram da obavljam svoje poslove. Najteže mi je pala rečenica tog socijalnog radnika ‘Nemaš ti uslova da budeš samohrani roditelj’. Sa tim je htjela reći kako ja imam mamu i tatu i samim tim ima ko da se brine o njemu kad sam ja na poslu. Dakle nisam dobila pravo besplatnog vrtića i bilo kakvu vrstu pomoći. Tad sam shvatila da život i put mog djeteta zavise od tog koliko ja mogu da mu priuštim, ne ni država ni zakon. Mateo se sprema za sedmu operaciju u Beogradu koja je zakazana za mjesec dana. Kad je kući i kad se oporavlja od operacije ja mjesec dana ne mogu da radim jer ga pazim 24 sata. Njihova odbijenica od 200 KM me najviše natjerala da širim posao, uspijeh i karijeru. Zbog takvog djeteta ne mogu raditi jedan posao za jednu prosječnu platu kad sam njegov problem košta puno više od jedne plate“, navodi naša sagovornica.

Podržava Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima „Svi smo mi dio Vas“  iz Gradiške za djecu ometenu u razvoju i prikupljala je pomoć i za mnoge druge humanitarne akcije.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

„To me je kroz neko životno iskustvo navelo da sva djeca trebaju pomoć nas zdravih i sposobnih i da ne smiju biti zapostavljena od strane države ni od strane građana pojedinca“, govori Jelena.

Pored svojih obaveza i problema oko djeteta  pokrenula je jednu humanu akciju za žene oboljele od karcinoma dojke koju će sprovesti na proljeće, kad vrijeme bude ljepše i kad prikupi sredstva.

„Pokrenula sam priču ispred svog butika uz pomoć prijatelja i sponzora da žene oboljele od karcinoma dojke vodimo u Trst. U butiku će biti odvojen prostor i svi građani i dobrovoljci će moći donirati garderobu koju ćemo prodavati po simboličnim cijenama i novac odvajati u njihovu kutiju. To će se održavati konstantno iz mjeseca u mjesec, nema roka trajanja. Tim želim da podržim žene oboljele od karcinoma dojke te ujedno organizovati svake godine putovanje. Pošto idemo u hladno vrijeme i zimu odlučila sam da je najbolje da idemo na proljeće dok ujedno pronađemo njih 50 i prikupimo sredstva kolika su nam potrebna za putovanje. Ovim činom želim da postaknem ljude koji su zaista veliki borci i oni trebaju naše vrijeme, pažnju i podršku“, za kraj objašnjava.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Napiši komentar