fbpx

Naida Pandžić je inovatorica koja je ukrstila koplja sa ekološkim problemom te ga  pretvorila u društveni biznis. Ona je pokrenula biznis Kese doo, kojim stare i iskorištene PVC kese reciklira i daje im potpuno novi i drugačiji izgled. Od njih proizvodi torbe, futrole, cekere, kapute za pse a ono što je još važnije, u svojoj firmi zapošljava osobe sa poteškoćama u razvoju.

Piše: Melani Isović, naslovna fotografija: Lamija Žunić

Ova preduzetnica je ponosna vlasnica mnogih evropskih, ali i svjetskih nagrada za inovacije, a prvu je dobila 2013. i to za Inovatora godine u BiH. Jedan od razloga pokretanja biznisa je bila zabrinutost za prirodu te želja da se smanji gomilanje teško razgradivog otpada po deponijama širom zemlje. Naida naglašava da sama ne može uraditi puno, ali da zajedničkim snagama možemo značajno uticati na očuvanje okoline.

Foto baza

„U Bosni i Hercegovini se godišnje iskoristi oko 1,2 miliona PVC kesa. Ako obratimo pažnju vidjećemo da nas kesama zasipaju sa svih strana. Većina odbačenih kesa završi na deponijama, a veoma često i u prirodi. Svjedoci smo fotografija mnogih korita rijeka gdje na šiblju uz rijeke vise stotine plastičnih kesa. Jednoj kesi je potrebno oko hiljadu godina za razgradnju, te ovakav otpad predstavlja veliki ekološki problem. Jedan od razloga pokretanja mog biznisa, jeste zabrinutost ovim trendom. Mi sami ne možemo uraditi puno, no uz saradnju sa građanima koji nam mogu predati svoje plastične kese (i kupiti naše proizvode od recikliranih kesa) zajedno stvaramo značajan utjecaj na očuvanje okoline“, navodi Naida.

Naida Pandžić, foto: privatna arhiva
Naida Pandžić, foto: privatna arhiva

Značaj ove ideje su prepoznali i u Fondaciji Mozaik, koja je Naidi dala finansijsku i stručnu pomoć za njenu realizaciju.

„To mi je bio vjetar u leđa, jer puno znači kada neko prepozna vašu ideju kao inovativnu i drugačiju. U početku sam pravila cekere, a vremenom se razvila ideja da bih mogla proizvoditi i neke druge artikle. Oduvijek sam željela pronaći način kako zaposliti osobe sa poteškoćama, u upravo je socijalni biznis odgovor na to pitanje“, navodi Naida.

Od kesa pravi praktične proizvode za svakodnevnu upotrebu. U ponudi ima cekere, cekere sa natpisom po želji kupca, navlaku za odijela, muške i ženske nesesere, sportske torbe, kabanice-pelerine, kabanice za male i velike pse, futrole za tablete i laptope, kardigane, ruksake i muške torbe.

„Za jedan proizvod potrebno je oko 30 kesa, koje se sortiraju i peglaju te se od njih kroje i šiju finalni proizvodi. Ovako nastao materijal je ekološki i higijenski prihvatljiv. To smo testirali u laboratoriji i sa sigurnošću možemo tvrditi da materijal zadovoljava ekološke i higijenske standarde“, objašnjava naša sagovornica.

Naida Pandžić, foto: privatna arhiva
Naida Pandžić, foto: privatna arhiva

Materijale prikupljaju kroz donacije i akcije skupljanja koje organizuju preko udruženja. Uskoro se planira postavljanje eko kontejnera gdje će se moći odložiti samo kese, a građani će za tu aktivnost ostvarivati popust pri kupovini. Također, pri kupovini proizvoda u njihovoj radni u Vogošći na adresi 24. juna br. 7, građani mogu predati svoje kese te dobiti popust od 10% na artikal po želji.

Pored smanjenja PVC otpada u okolišu, što stvara bolje uslove za zdrav život, Kese doo stvaraju i nova radna mjesta za osobe sa poteškoćama u razvoju koje su i redovno uključene u proces proizvodnje artikala. Od trenutno četvoro zaposlenih, dvoje su upravo takve osobe, a Naida poziva sve građane da se pridruže i da prave korake ne samo ka očuvanju okoliša već i ka zapošljavanju osoba sa poteškoćama u razvoju.

Foto: Lamija Žunić
Foto: Lamija Žunić

Naida ističe da je preduzetništvo složen proces i da u radu nailazi na razne poteškoće kao što su institucije, propisi, finansije, tržište, kultura. Ističe da bi Zakon o socijalnom preduzetništvu regulisao ovu oblast i svim društvenim preduzećima olakšao rad.

„Prepreke koje bih izdvojila su spora administracija, svi državni nameti koji stignu na naplatu prije i nego počnete sa radom i ostvarivanjem dobiti te manjak radne snage. Sigurna sam da bi svaki novi poduzetnik odgovorio isto, jer u konačnici većina mladih nema neka velika sredstva koja mu mogu pomoći dok se posao ne uhoda. Očekujem da će se donošenjem Zakona o socijalnom poduzetništvu umnogome regulisati ova oblast, te da će država početi izdvajati značajnija sredstva za podsticaje socijalnim biznisima koji su višestruko korisni zajednici“, objašnjava Naida.

Jedan od narednih planova firme Kese doo je promocija proizvoda te širenje asortimana.

Foto: Lamija Žunić
Foto: Lamija Žunić

„Osluškivati ćemo tržište i nadamo se da ćemo biti u prilici asortiman proširiti prema željama i zahtjevima kupaca. Svakako pozivamo građane da posjete našu veb ili Fejsbuk stranicu  i upoznaju se sa proizvodima koje nudimo. Zajedno birajmo da recikliramo!“ za kraj govori Naida.

Napiši komentar