fbpx

Vlada RS priprema zakon po kojem će oni koji “snimanjem ili fotografisanjem ometaju ili spriječavaju djelovanje državnih službenika” biti kažnjeni sa 500 do 1.500 KM ili zatvorom do 60 dana. Međutim, nije objašnjeno kako snimanje ili fotografisanje može da ometa njihovo djelovanje?!

Piše: Capital.ba

Prema ocjeni pravnika i organizacija za zaštitu ljudskih prava, Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je Vlada usvojila 28. marta i uputila u skupštinsku proceduru, ozbiljno se narušavaju demokratska i ljudska prava u RS.

Podrži eTrafiku

Vlast namjerava da kažnjava one koji fotografišu službenike, pa će se tako pored onih koji ometaju ili sprečavaju djelovanje državnih organa, privrednih društava ili drugih pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja ili njihove službenike da vrše svoje funkcije, kaznom od 500 do 1.500 KM ili zatvorom do 60 dana kažnjavati i oni koji neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometaju službenike dok vrše svoje dužnosti.

Kao i u važećem zakonu i u novom ostaje da će se isto kažnjavati i oni koji ne postupe na licu mjesta po zakonitom zahtjevu ili naređenju službenog lica.

Međutim, izmjenama zakona dodato je da će upozoreno lice kojem je naređeno da prestane sa ometanjem, a koje i dalje nastavi s ometanjem, po hitnom postupku biti sprovedeno u sud.

Advokat Milan Malešević, koji je radio na više predmeta kojima je tretirano kršenje javnog reda i mira, rekao je za portal Capital da se izmjenama Zakona o javnom redu i miru ide ka totalitarizmu.

– Očigledno se ide na dodatne represije i uskraćivanje građanskih prava i sloboda i uvođenje totalitarizma na mala vrata, ako već ne živimo u totalitarnom sistemu – istakao je Malešević.

Dodao je da je to stezanje kaiša oko slobode informisanja, izražavanja, prenošenja informacija i da su prvi na udaru novinari.

– Ako službenik novinaru ili bilo kome naredi da ne smije da fotografiše, novinar ne smije, bez obzira što je to nezakonito naređenje, jer šta ako službenik u tom momentu premlaćuje nekog civila sasvim nezakonito, to je van svake pameti – istakao je Malešević.

Izvršna direktorica Helsinškog parlamenta građana Banjaluka Dragana Dardić rekla je da svako ima pravo da fotografiše i snima službenike u vršenju javne funkcije.

– Taj stav je u potpunosti na tragu onoga što su međunarodni standardi i tu prije svega mislim na standarde OSCE-a i Venecijanske komisije a koji kažu da fotografisanje i snimanje policijskih akcija od strane učesnika ili trećih lica ne treba ograničavati niti sprečavati, a da svakom zahtjevu da se predaju snimci ili fotografije treba prethoditi sudska odluka – istakla je Dardićeva.

Dodala je da prema tome svako može da snima i fotografiše službenike u vršenju javne funkcije, a da Vlada RS ovim izmjenama zakona sužava prostor za bilo kakvo djelovanje građana, organizacija i medija.

Novinar BHT1 Vladimir Šušak rekao je da je velika nepoznanica kako će se sankcije primjenjivati prema novinarima.

– Kao ljudi koji svakodnevno snimamo i fotografišemo strahujemo jer ne znamo ko će kako da tumači naše postupke, u zakonu nigdje nema izuzetka novinara – rekao je Šušak.

Dodao je da izmjene Zakona dodatno ograničavaju osnovne slobode građana.

Napiši komentar