fbpx

Već 17 godina humanitarna organizacija “Partner” iz Banjaluke radi na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom. Do sada su realizovali više od 70 projekata, za koje ističu da nisu bili svrha sami sebi, već su zaista ostavili trag u svojoj zajednici.

Piše: Vanja Stokić

Jedna od osnivača i direktorica “Partnera” tokom prvih 10 godina postojanja, Olivera Mastikosa, kaže da se u to vrijeme jako rijetko govorilo o samostalnom životu osoba sa invaliditetom. Kako navodi, većina ljudi koji su osnovali “Partner” bili su vezani za Zavod dr Miroslav Zotović. Uočili su da nemaju podršku kada završe rehabilitaciju i kada se vrate kući, iako su postojale tradicionalne organizacije. Nije postojao sistem koji bi ih podržao da ostanu u svojim domovima i koji bi im olakšao život.

Podrži eTrafiku

“Uspjeli smo da izgradimo osjećaj zajedništva. Svjesni smo činjenice da smo kroz usluge koje smo dobili, zapravo dobili mogućnost da živimo u svojoj zajednici sa svojom porodicom. Ja sam izašla iz zavoda distrofičara u stan sa svojim roditeljima, mužem i djetetom. Suprug i ja i dalje tu živimo iako nemamo druge podrške osim jedno drugo i usluge personalne asistencije, prevoza i slično”, govori nam Mastikosa, dodajući da za najveći uspjeh organizacije smatra to što su u njen rad bili uključeni mladi ljudi, koji su se uz njihovu pomoć obrazovali i zaposlili, te nisu morali da odu u neku od specijalizovanih ustanova.

Olivera Mastikosa

Vanja Čolić prisutna je u “Partneru” od njegovog osnivanja, a prošla je sve pozicije – od volonterske do direktorske.

“Volim da kažem da smo zajedno rasli ‘Partner’ i ja. On je osnovan iste godine kada sam upisala fakultet. Prvo sam bila volonterka, pa sam vodila omladinski sektor. Imali smo sektor za mlade, sektor za žene i sektor za žrtve mina. Onda se UDAS odvojio, a 2005. godine je osnovano i udruženje omladine sa invaliditetom InfoPart. Dalje je u okviru Partnera djelovao servis za personalnu asistenciju i kreativne radionice žena sa invaliditetom. Bila sam portparolka sedam godina, to mi je bio najdraži period, jer sam studirala novinarstva”, prisjeća se Čolić.

Vanja Čolić

Sa ponosom ističe da je “Partner” realizovao više od 70 projekata, te da njihove usluge personalne asistencije i pomoći u kući za stara lica koristi oko 100 ljudi.

“Naši projekti nisu bili svrha sami sebi. Recimo, imali smo projekat uklanjanja arhitektonskih barijera u obrazovnim i kulturnim institucijama. Neke škole u Banjaluci su u potpunosti prilagođene od tih sredstava. Sa InfoPartom smo pokrenuli Centar za studente sa invaliditetom, koji je sada zvanična organizaciona jedinica Univerziteta. Bili smo uključeni u izradu politike iz oblasti invalidnosti. Olivera je bila nacionalna koorinatorka za unapređenje položaja lica sa invaliditetom. Gradska uprava koristi naše kapacitete i naše naše znanje kada se radi o položaju lica sa invaliditetom. Od 2010. godine ‘Partner’ ima status organizacije od interesa za Grad”, kaže ona, dodajući da je poseban segment njihovog rada filmski festival koji će biti organizovan osmi put ove godine.

Sedamnaest godina postojanja “Partner” je obilježio uz kulturno-umjetnički program i promociju knjige “Pozlaćena zalaskom sunca”, Jovana Kuzmića. Izdavač ove knjige je upravo “Partner”.

 

Napiši komentar