fbpx

Đavolja Varoš je prirodni spomenik, nalazi se na jugu Srbije u selu čudnog naziva Đake (naziv ovog sela potiče od albanske reči ’’gjak’’ – krv). Udaljena je 30 kilometara od Kuršumlije, a od Beograda oko 290 km. Nalazi se na nadmorskoj visini od 660-700 m.n.v., okružena je šumama i brdima Radan planine.

Smatra se za pravo čudo prirode, zbog činjenice da se sastoji od dva, veoma rijetka, prirodna fenomena. Prvi su zemljane figure, neobični oblici reljefa koji Đavoljoj Varoši daju posebnu atraktivnost, a drugo dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom. Ranije je ovaj lokalitet bio prilično slabo posjećen, oko 3000 posjeta godišnje, a otkad je postao kandidat za 7 svjetskih čuda prirode, dogodila se prava ekspanzija turista iz raznih krajeva, tako da od tog perioda bilježi preko 80 000 posjeta.  Osvjetljena je i primamljiva za noćne posjete koje joj daju posebnu draž.

Zemljane kule

Đavolju Varoš čine 202 zemljane kule (neki ih još nazivaju i piramide i kupe), različitih oblika, visine od 2m-25m a širine 0,5m-3m, a na njihovim vrhovima nalaze se kamene kape. Kule su smještene u dvije jaruge, ’’Đavolju i Paklenu jarugu’’, odvojene vododjelnicom. Nastaju kao rezultat erozivnog procesa koji traje vijekovima. Vremenom se figure mienjaju, rastu, smanjuju, nestaju i ponovo se stvaraju pod uticajem klimatskih faktora. Djeluje nestvarno, da zemljane figure koje su u osnovi par metara a u vrhu se sužavaju na 20-30cm mogu da nose na sebi kamene blokove od par stotina kilograma prkoseći principima statike. Ovaj fenomen je jedinstven i veoma rijedak u svijetu, slične pojave su zabilježene samo u nekoliko zemalja (Austrija, Italija, Amerika) ali u Đavoljoj Varoši su kule brojnije, veće i postojanije.

Podrži eTrafiku

Đavolja voda

Druga prirodna rijetkost su dva izvora vode neuobičajenih svojstava. Prvi izvor sa nazivom ’’Đavolja voda’’ nalazi se u blizini kula u ’’Đavoljoj jaruzi’’, voda je dosta hladna i ekstremno kisela (ph 1.5) sa visokom mineralizacijom. Drugi izvor nosi naziv ’’Crveno vrelo’’, nalazi se oko 400 m nizvodno od prvog i na ravnom je terenu. Manje je kiseo i ima nižu mineralizaciju, zbog ravnog terena voda se razliva i otiče u korito Žutog potoka koji je u blizini, a zbog oksidacije gvožđa (koje se u velikim količinama nalazi u vodi) formira se crvena trasa lepezastog oblika koja djeluje veoma atraktivno. Voda sa izvora nije za piće ali možete njome isprati usta kako biste osjetili ukus i miris. Mještani tvrde da je voda ljekovita i da se njome treba umivati, ispirati oči i bolna mjesta.

Na lokalitetu Đavolje varoši možete vidjeti rudarska okna ’’Saskih rudnika’’ iz kojih su Saski rudari vadili gvožđe i zlato u XII vijeku. Još jedna zanimljivost je Crkva Svete Petke iz XIII vijeka oko koje ćete primjetiti na hiljade smotuljaka tkanine. Postoji vjerovanje da parčetom tkanine umočenim u vodu treba više puta preći preko bolnog mjesta ili rane i zatim vezati tkaninu na određeno mjesto u crkvi i bolest će ostati zavezana zauvijek u crkvi.

Neobično izvajane i čudno poredane zemljane figure, izvori vode nespecifičnog mirisa i ukusa, kao i tajanstvenost zvučnih efekata koji se stvaraju dok vjetar duva, uticali su na stanovništvo koje je ovaj lokalitet, obavijen velom misterije i raznim legendama, nazvalo Đavolja Varoš.

Lokalitet Đavolja Varoš je od 1959. g. pod zaštitom države, a 1995. g. je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena u prvu kategoriju zaštite kao spomenik prirode! Ovim lokalitetom upravlja Prolom banja, odnosno turističko preduzeće ’’Palaninka’’. U okviru ove turističke destinacije radi etno restoran u kome se turisti mogu okrijepiti i uživati u domaćoj kuhinji, etno muzici… U restoranu se nalazi i galerija sa fotografske kolonije, jedinstvene manifestacije koja okuplja umjetnike iz cijelog svijeta. Na ulasku se može kupiti neki od mnogobrojnih suvenira sa motivima ove nesvakidašnje prirodne pojave.

Napiši komentar