fbpx

Upoznajte 30 interesantih činjenica o ljudskom tijelu.

1. Probavne kiseline u želucu su dovoljno jake da rastvore cink. Srećom, stanice u sluznici želuca se obnavljaju dovoljno brzo da kiseline nemaju vremena da ga rastvore.

2. Pluća sadrže više od 300.000 miliona kapilara. Ako bi ih raširili od kraja do kraja, ukupna širina bi iznosila 2.400 km.

Podrži eTrafiku

3. Testisi proizvode 10 miliona novih ćelija sperme svaki dan – dovoljno da bi jedan muškarac mogao popularizovati cijelu planetu u samo šest mjeseci!

4. Ljudska kost je jaka kao granit. Blok kosti veličine kutije šibica može podnijeti težinu od 9 tona – četiri puta više od betona.

5. Noktima je potrebno šest mjeseci da izrastu od baze do vrha.

6. Najveći organ u tijelu je koža. Odraslog čovjeka pokriva oko 1.9 m2. Koža se konstantno obnavlja – u životu prosječne osobe, oko 18kg kože će biti odbačeno i zamjenjeno novom.

7. Kada spavate, narastete za oko 8mm. Sljedećeg dana se ponovo smanjite na svoju prethodnu visinu. Razlog tome je što se diskovi hrskavice stisnu poput spužve kada stojite ili sjedite.

8. Prosječna osoba na Zapadu pojede oko 50 tona hrane i popije oko 50.000 litara tekućine tokom života.

9. Svaki bubreg sadrži 1 milion individualnih filtera. U prosjeku, oni filtriraju oko 1,3 litara krvi po minuti, a izbace do 1,4 litara urina dnevno.

10. Fokusni mišići očiju se pokrenu oko 100.000 puta na dan. Da bi mišići nogu postigli isto, trebali bi hodati 80 km svaki dan.

11. Jedno krvno zrnce napravi potpuni krug u tijelu za samo 60 sekundi.

12. Oči primaju oko 90 posto svih informacija, što nas u osnovi čini vizuelnim stvorenjima.

13. Ženski jajnici sadrže gotovo pola miliona jajnih ćelija, a samo oko 400 njih će ikada dobiti priliku da stvore novi život.

14. Nervni impulsi putuju do i iz mozga brzinom od 274 kilometra na sat.

15. Težina tipičnog ljudskog mozga iznosi oko 1,4 kg. Mozak sadrži nekoliko milijardi neurona spojenih stotinama triliona sinapsi.

16. Krv pređe 96.540 km kroz tijelo prosječnog čovjeka. Svaki dan! Dužina Zemljinog ekvatora je oko 40.070 kilometara. Prema publikaciji objavljenoj na Frenklin Institutu, procjenjuje se da bi sve krvne žile u ljudskom tijelu, kada bi se mogle razvući od kraja do kraja, okružile Zemlju četiri puta. To znači da tijelo odrasle osobe sadrži oko 160.000km arterija, vena i kapilara.

17. U prosjeku, žene trepnu duplo više puta od muškaraca.

18.  Zubi počinju rasti šest mjeseci prije nego što se beba rodi.

19. Ukoliko se prejedete, vaš sluh oslabi.

20. Vaš nos može zapamtiti 50.000 različitih mirisa.

21. Više od 90% bolesti su uzrokovane ili zakomplikovane stresom.

22. Potrebno je 17 mišića da se nasmijete i 43 da se namrštite.

23. Svaki dan, tijelo odrasle osobe proizvede 300 milijardi novih ćelija.

24. Što je hladnija soba u kojoj spavate, to su veće šanse da ćete imati loše snove.

25. U prosjeku, dešnjaci žive devet godina duže od ljevaka.

26. Svi znamo da svaki čovjek posjeduje unikatan otisak prsta, ali činjenica je da posjedujemo i unikatan otisak jezika.

27. Bebe se rode sa 350 kostiju, dok odrasli imaju 206. U toku odrastanje neke od kostiju se spajaju.

28. Do šezdesete godine, 60% muškaraca i 40% žena će hrkati. Iako je glasnoća hrkanja u prosjeku 60 decibela (glasnoća normalnog ljudskog govora), neki ljudi hrču jačinom i do 80 decibela – što je jednako glasnoći zvuka pneumatske bušilice. 85 decibela se smatra opasnim za ljudske uši.

29. Procjenjuje se da mozak proizvede 70 000 različitih misli u toku dana.

30.  Osmijeh je najčešće korišten izraz lica. Prisiljavanjem sebe na osmijeh možete popraviti vlastito raspoloženje, kao i popraviti zdravstveno stanje – jer osmijeh oslobađa od stresa. Lakše ga je uočiti od bilo koje druge facijalne ekspresije – a uočljiv je sa daljine od čak 90 metara! Osmijeh je zarazan i prepoznatljiv je bilo gdje u svijetu kao univerzalni znak sreće i dobrog raspoloženja.

Napiši komentar