fbpx

„Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i „Nova granica“ kulture“ naziv je izložbe, koja je otvorena u Muzuje savremene umjetnosti Republike Srpske, a čija je ideja proistekla iz istoimene knjige Simone Čupić.

Piše: Goran Cvjetković

Izložba je otvorena povodom 100 godina od rođenja bivšeg američkog predsjednika na kojeg je izvršen atentat 22. novembra 1963. godine, prilikom posjete Dalasu.

Foto baza

Pored mnogobrojnih gostiju, izložbi su prisustvovali i ambasador SAD u BiH Morin Kormak, ministar u Vladi RS Dane Malešević, te pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković.

„Imala sam priliku da prošetam kroz hodnike Muzeja savremene umjetnosti i mogu reći da sam impresionirana kreativnošću, maštom i profesionalnošću kojom je pripremljena izložba. I prošle godine smo imali dvije značajne izložbe koje su se ticale istraživanja u svemiru za vrijeme predsjednika Niksona i Tita, tako da ovaj način razmjene kultura predstavlja ispravan put zbližavanja između naroda“, izjavila je Kormakova.

Osnov za ovu izložbu bila je knjiga sa istim nazivom, koja je prošle godine dobila i međunarodnu nagradu.

„Knjiga se bavim značajom kulture kao državnog projekta u administraciji Džona Kenedija. Takođe, i knjiga i izložba mogu biti neka vrsta podsjećanja na 60-te godine prošlog vijeka, na vrijeme amerikanizacije“, izjavila je autorka knjige Simona Čupić.

Izložba će trajati do 20. decembra.

Napiši komentar