Deseti po redu Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” otvoren je večeras u Dječijem pozorištu Republike Srpske  i trajaće do 28. oktobra. Akcenat Festivala je na aktuelnom presjeku savremene svjetske produkcije animiranog filma, a biće prikazano 88 filmova. 

Piše: Zorana Stojičić

Svečanom otvaranju manifestacije danas je prethodila izložba i promocija publikacije “13 godina svjetske animacije u Banjaluci”, na kojoj su prikazani plakati svih dosadašnjih festivala animiranog filma u ovom gradu i njegovih revija. Na konkurs za jubilarno izdanje Festivala pristiglo je rekordnih 620 filmova iz 40 država svijeta, najviše iz Rusije, Poljske, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, SAD i Španije, rekao je za eTrafiku direktor Festivala, Goran Dujaković. Organizatori su za takmičarski program izabrali 45 animiranih filmova, a za dječiji takmičarski program planirano je 10 filmova. U okviru programa „Panorama“ biće prikazana 33 ostvarenja.

Član stručnog žirija Miroslav Jelić iz Beograda rekao je kako je po prvi put na Festivalu i da su utisci posebni, te da ima samo riječi hvale.

„Ne postoji ono na šta ćemo kao žiri posebno obraćati pažnju, svaki segment igra svoju ulogu. Animirani film je popularan na ovim prostorima jer danas nemate ništa niti na jednom televizijskom programu a da to nije vezano za animaciju. Problem je što se ona ne tretira sa dovoljno pažnje. Komercijalizacija uzima danak u svakoj vrsti umjetnosti pa tako i ovoj, uprkos sve boljoj tehnologiji animacija je nekako sve opskurnija”, naveo je Jelić.

Ove godine planiran je i sadržajan prateći program, uz projekcije rijetkih animiranih filmova, malo poznatih široj publici, rekao je Dujaković.

Ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović jedan je od večerašnjih posjetilaca Festivala i svakako ljudi koji mu pružaju punu podršku. Istakao je značaj ovakve manifestacije za grad Banjaluku.

„Veoma sam zadovoljan velikim brojem posjetilaca, ja ovaj Festival poznajem od njegovih početaka i ponosan sam u ono u šta je prerastao. Opstao je uprkos nedostatka finansija zahvaljujući velikom entuzijazmu. U nekom nivou on je i turistički festival”, kazao je on.

Animirani filmovi Demokratske Republike Njemačke

Program “Animiranih filmova Demokratske Republike Njemačke” biće rijetka prilika za uvid u animiranu scenu države koja je prestala da postoji rušenjem Berlinskog zida i ujedinjenjem dvije Njemačke 1990. godine.

Rumunska animirana scena

Malo poznata rumunska animirana scena biće na Festivalu predstavljena programom savremenih rumunskih animiranih filmova. Izbor od 14 kratkometražnih animiranih filmova napravio je Mihai Mitrica, sa patnerskog festivala “Anim’est”.

Prvi bosanko – hercegovački dugometražni animirani film

– Na Festivalu će premijerno banjalučkoj publici biti prikazan i prvi bosanko – hercegovački dugometražni animirani film “Ptice poput nas” reditelja Faruka Šabanovića i Amele Ćuhara. Ovaj film, koji je rezultat dugotrajnog rada brojnih bh animatora, inspirisan je knjigom “Govor ptica”, Farida al-Din Muhamaad Attara. Faruk Šabanović radio je na scenariju sa svjetski nagrađivanom scenaristkinjom Oliviom Hetreed i globalno poznatom producentkinjom Cat Villiers, koja je bila producent na Oskarom nagrađenom filmu Danisa Tanovića “Ničija zemlja”.

„Bikić studio“ iz Beograda

Na banjalučkom Festivalu biće prikazan i prvi privatni studio animiranog filma na prostoru nekadašnje Jugoslavije “Bikić studio” iz Beograda, i to retrospketivom gotovo cjelokupnog opusa, od otvaranja 1989. godine, do njegovog gašenja 1998. godine, poslije smrti njegovg osnivača Veljka Bikića.

Zagrebačka škola animiranog filma

Tradicionalno, “Zagrebačka škola animiranog filma” biće predstavljena sa dva programa koja priređuje Bajko Hromalić, i to “Animacijom protiv rata”, u okviru koje će biti prikazani filmovi na temu drugačijeg pogleda na rat. Filmski autori izabrali su više meditacijski, transcendentalni pristup, u kojem ne progovara samo o ratnim stradanjima, već postavlja i složenija pitanja o životu, smrti, težnjama i strahovima.

Bogat prateći program obilježiće i strip dešavanja.

U žiriju ovogodišnjeg Festivala su Irena Pranjić Jukić iz Hrvatske, Miroslav Jelić iz Srbije i Adnan Ćuhara iz Bosne i Hercegovine. Festival organizuje Asocijacija za vizuelne umjetnosti “Feniks art” iz Banjaluke.

Program festivala i raspored projekcija možete pronaći na linku: banjalukanima.org

Napiši komentar