Malta je zemlja koju odlikuje veliki broj istorijskih znamenitosti. Krase je jedinstveni praistorijski hramovi, neke od najstarijih kamenih zgrada na svijetu, rimske katakombe, stari gradovi, kao i izuzetno arhitektonsko i umjetničko naslijeđe malteških vitezova.

Kao britansko naslijeđe, na Malti su ostali crveni sandučići i telefonske govornice, kao i jezik. Malta je nezavisna od 1964. godine, a službeni jezici su malteški i engleski. Malteški jezik je semitski jezik, koji je nastao od sicilijanskog arapskog, a ima veliki broj posuđenica iz sicilijanskog, italijanskog, nešto francuskog, te u novije vrijeme i engleskog. Malta je takođe dom  odličnih restorana specijalizovanih za mediteransku ishranu.

Malta-monuments

Kada je posjetiti?

U bilo koje doba godine. Ljeto na Malti je divno, sa gotovo zagarantovanim svijetlo plavim nebom i savršenim Sredozemnim morem. Ovo je idealno vrijeme za sunčanje, plivanje, ronjenje i izlete brodom, kao i za lokalne festivale. S druge strane, proljeće i jesen su idealni za razgledanje i istraživanje, jer je vrijeme uglavnom lijepo, a temperatura prijatna.

malta-atrakcije

Foto konkurs Goran Terzić

Zima donosi veći rizik od lošeg vremena, iako i u januaru prosječna dnevna temperature iznosi oko 15 stepeni, ali su zato letovi do Malte i smještaj dosta jeftiniji. Malta je katolička zemlja na južnom Mediteranu. Malteška kultura je spoj  raznih kultura koje su tokom vijekova bile u dodiru s Malteškim ostrvima. To su većinom okolne mediteranske kulture, te kulture zemalja koje su Maltom vladale prije sticanja nezavisnosti. Na Malti se vozi lijevom stranom,  kao u Velikoj Britaniji. Lokalno stanovništvo često krši vozačke zakone, ali ograničenja brzine kontroliše policija.

 

Napiši komentar