fbpx

Iako se smatra da je moć rezervisana za muškarce, postoje žene koje su dale snažan pečat vremenu u kom su živjele. Uticajem i harizmom su uspijevale da se izbore za najznačajnije pozicije u društvu, na kojima su obično pripadnici jačeg pola. Istorija je zabiljležila njihove domete, a mi vam predstavljamo ko su bile najuticajnije žene svijeta.

MAJKA TEREZA

Nema uticajnije žene u prošlom vijeku od nje. Rođena je u Makedoniji 1910, a u Irsku je otišla da bi naučila engleski jezik. Veoma brzo stigla je u Indiju, gde je kao misionar bila učiteljica u jednoj školi. Poslije Drugog svjetskog rata, odlučila je da ostane u Indiji, kako bi pomagala svima onima koji su bili životno ugroženi siromaštvom. Osnovala je malu organizaciju za pomoć djeci bez roditelja, bolesnima i siromašnima, koja je ubrzo imala imala četiri hiljade članova i brojne sljedbenike širom svijeta. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir i danas je ličnost koja simbolizuje milosrđe.

Podrži eTrafiku

KLEOPATRA

Egipatska kraljica je i danas inspiracija mnogim umjetnicima. Posljednja nasljednica faraona, ostaće upamćena i kao žena čijem šarmu nisu odoljeli imperator Cezar i Marko Antonije. Iako je ubila svoje sestre, izdala ljubav svog života i bila veoma promiskuitetna kako bi dosegla moćne pozicije u državi, ostala je upamćena kao jedna od najsposobnijih žena u istoriji, čije su dominantne osobine bile odlučnost i inteligencija. Vrhunac je dostigla prije četrdesete godine kada je odlučila da sebi oduzme život − umrla je od posljedica ujeda zmije otrovnice.

JOVANKA ORLEANKA

Iako je Jovanka porijeklom iz siromašne seoske porodice, sa samo sedamnaest godina uspjela je da Francuzima donese pobjedu nad nadmoćnom britanskom vojskom, uprkos brojnim povredama koje je zadobila u prethodnim bitkama. Istoričari se slažu da je bila jedan od vodećih stratega i komandanata francuske vojske. Proglašena je za vješticu i spaljena na lomači 1430. godine, ali je danas nacionalna heroina Frencuske.

KRALJICA VIKTORIJA

Viktorija je 63 godine vladala Britanijom, a za to vrijeme je dvostruko povećala teritoriju Engleske i sačuvala je od brojnih sukoba i ratova. Njena vladavina je najduža vladavina jednog britanskog monarha. Osim nasljedne titule kraljice Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Irske, bila je prvi monarh koji je ponio titulu carice Indije. Osnivala je stranke, pokretala i sprovodila reforme. Njena smrt je duboko potresla cijelu Britaniju, a postala je simbol jedne epohe.

INDIRA GANDI

Obilježila je političku istoriju 20. vijeka, ali i istoriju Indije. Dala je mnogo svojoj zemlji, iako je bila od onih ličnosti koje u isto vrijeme obožavaju i mrze. Što je duže boravila na vlasti, Indira je sve više mnoge aspekte javnog života u Indiji stavljala pod svoj strogi nadzor. Skoro 20 godina je bila na čelu Indije, a 1984. su je ubili ekstremisti. Optuživali su je za pristrasnost i korumpiranost, a zamjerali su joj i to što je uvela program sterilisanja, kako bi spriječila nagli rast populacije.

MARIJA ANTOANETA

Njeno ime je danas sinonim luksuza i ekstarvagancije, na račun izgladnjelog naroda. Ostala je upamćena kao posljednja, najomraženija kraljica apsolutističke Francuske, zbog svog porijekla i običaja. Još se raspravlja o tome da li je zaslužila da na giljotini, na vrhuncu Francuske revolucije, izgubi glavu, ali je neosporan njen uticaj na položaj žene u društvu. Tokom svog života i nakon smrti, Marija Antoaneta je za jedne predstavljala simbol svega dobrog, a za druge svega lošeg vezanog za monarhiju. Ovo drugo mišljenje prevladavalo je kroz istoriju. Smatra se da je bila žrtva loših okolnosti i političke klime koja je u to vrijeme vladala.

MARIJA KIRI

Poznata naučnica je rođena 1867. u Poljskoj, gde je tokom studija radila kao dadilja i učiteljica, kako bi mogla da se izdržava. Životni san joj je bio da postane fizičarka i ostvarila ga je. U Parizu je upoznala Pierrea Curieja, za koga se udala i sa kim je, zajedničkim radom, pružila veliki doprinos nauci. Prva je žena koja je dobila Nobelovu nagradu za nauku, a nakon suprugove smrti ju je osvojila još jednom.

ELEONOR RUZVELT

Prva je među prvim damama Amerike po političkom uticaju. Bila je i jedna od prvih žena primljenih u Senat 1911, prije nego što je postala prva dama Amerike. Svom suprugu Frenklinu Ruzveltu je mnogo pomagala u radu, iako su se druge supruge predsjednika u to vrijeme gotovo isključivo deklarisale kao domaćice. Organizovala je konferencije za novinare, pisala i uticala na supruga da donese brojne odluke u korist djece. Borila se, takođe, za prava manjina i žena. Poslije smrti supruga, nastavila je da bude aktivna u političkom životu.

MARIJA MAGDALENA

Zvuči čudno, ali ova prostitutka iz „Biblije“ oduvijek je intrigirala stvaraoce koji su o njoj pisali i snimali filmove. Marija Magdalena je bila vjernica, a istovremeno i prostitutka, bliska učenica i pratilja Isusa Hrista. Pravoslavna crkva je smatra ravnoj apostolima. Neki izvori ukazuju na to da je bila Isusova supruga, a mnogi upućuju na njene neosporne zasluge u širenju ranog hrišćanstva.

Izvor: biographyonline.net

Napiši komentar