fbpx

Voli da se šali na svoj račun i prvi je “sit down” komičar. Tridesetdvogodišnji Sarajlija Jasmin Džemiđić, bavi se komedijom na malo drugačiji način.

Vedar, inspirativan, nasmijan, ali prvenstveno hrabar mladi čovjek sa jasnim ciljevima i ambicijama. Počeo je iz čiste radoznalosti, a sada plijeni simpatije u cijeloj BiH, ali i šire.

“Završio sam srednju školu metalskih zanimanja za preciznog mehaničara i optičara. Stand up komedijom sam se počeo baviti sasvim slučajno. Vidio sam oglas na internetu za takmičenje stand up komičara amatera i tu sam osvojio drugo mjesto. Od toga je sve krenulo, eto danas četiri godine poslije to mi je postala profesija”, kaže Jasmin za eTrafiku.

Foto baza

Kako kaže, inspiracije mu ne manjka, a tome u prilog ide i činjenica da živi u Bosni i Hercegovini. Često nasmijava porodicu i prijatelje, ali se oni namjerno ne smiju uvijek njegovim šalama, priča kroz smijeh Jasmin i otkriva utiske sa nastupa na talent emisiji “Audicija”.

“Za nastup na ‘Audiciji’ sam se odlučio na nagovor mojih prijatelja. Ja lično nikada nisam ni pomišljao da se prijavim, ali nakon prve prikazane emisije sam shvatio da nisam pogriješio. Prvi nastup je prošao super, iako ja nikada nisam zadovoljan. Došao sam do finala, ali je nažalost emitovanje prekinuto. Reakcije su bile odlične, javljali su mi se ljudi iz cijelog svijeta sa porukama podrške i zaista mi je svaka od njih bitna”, ističe on.

jasmin-sit-down

Jasmin govori kako je on rodonačelnik jednog novog pravca u komediji  – sit down.

“S obzirom da ne ispunjavam osnovne uslove stand up komedije jer ne stojim, morao sam da smislim nešto drugo. Srećan sam  što imam priliku da uveseljavam i nasmijavam ljude, a ljut zbog predrasuda i stereotipa po bilo kojoj osnovi. Ovo je moj način da suzbijam sve ono što pravi podjelu između osoba sa invaliditetom i onih koji nemaju invaliditet”, govori nam ovaj mladić, čije šale nisu baš uvijek bile ugodne publici. Iako bi neki zbog toga odustali od bavljenja komedijom, za njega je to samo anegdota.

“Zbog tematike i šala koje imam i koje dosta naginju na crni humor i na račun osoba jasmin-sit-down2sa invaliditetom, dešavalo se da ljudima bude neugodno da se smiju tim šalama i zbog toga su napuštali moje nastupe. Nikada me to nije sputavalo, tjeralo me da budem bolji i istrajniji u ovome što radim. Danas te momente koristim u svojim skečevima.”

Jasmin se predstavio i banjalučkoj publici, a ističe da iz ovog grada nosi lijepe utiske i rado mu se vraća.

“U Banjaluci sam nastupao četiri puta. Grad je lijep, tu sam stekao mnoga poznanstva i prijateljstva, tako da se uvijek rado odazovem pozivu da tamo nastupam”, govori Jasmin.

U budućnosti želi da profesionalno što više napreduje i da ga zdravlje dobro služi. Trenutno ne radi zbog zdravstvenih problema, ali nam obećava dosta novih i zanimljivih stvari. Do tada nam poručuje da se okružimo pozitivnim ljudim.

“Gledajte na život uvijek sa pozitivnije strane. I budimo dobri jedni prema drugima.”

eTrafika.net – Biljana Nedić

 

Napiši komentar