fbpx

Da u svijetu sporta nema granica, dokazuje nam talentovana Ana Miočević koja se paralelno bavi fudbalom, karateom i atletikom. Sa samo četrnaest godina, već pokazuje izuzetan talenat i strast prema sportskim aktivnostima.  

Tekst i fotografije: Anja Krneta

Za fudbal se zainteresovala već u ranim godinama svog djetinstva. Od tada svakim danom sve više napreduje.

Podrži eTrafiku

„Sve je krenulo tako što su moji prijatelji svaki dan igrali nogomet u parku. Ja sam gledala i kad fali igrač, ja sam igrala“, govori Ana.

Kod fudbala je najviše privlači to što kroz razna takmičenja i utakmice upoznaje nove ljude i stvara nova prijateljstva. Rado odlazi na treninge koji se odvijaju tri puta sedmično. Više voli rad sa loptom, ali ni kondicioni treninzi joj ne predstavljaju problem.

„Često imamo šuterske treninge koji su mi najdraži“, objašnjava sagovornica.

Dopada vam se ova priča? Podržite eTrafiku simboličnom pretplatom na Patreonu i pomozite joj da stvara ovakve sadržaje. 

Turniri i utakmice je motivišu da napreduje, kako bi sa svojim timom ostvarila što bolje rezultate. Igra za ligu u Unsko-sanskom kantonu, većinski dio tima su dječaci, a pored nje u timu igra još jedna djevojčica. Prošle sezone su kao tim osvojili drugo mjesto.

„U 2023. godini, smo išli na međunarodni turnir „Crikvenica Cup“, gdje smo pored jakih ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke, osvojili zlatnu medalju“, navodi ona.

Foto: Anja Krneta

Njen prvi međunarodni turnir bio je „Winter Trophy“ u Zagrebu, gdje je njen tim zauzeo drugo mjesto. Od raznih uspjeha u fudbalu, posebno ističe poziv na kamp ženske fudbalske reprezentacije U15 Bosne i Hercegovine. Učestvovala je i na Sportskim igrama mladih u Sarajevu.

„Stekla sam mnogo prijateljstva u različitim gradovima, što je jedan poseban osjećaj koji se ne može opisati“, kaže Ana.

Pored fudbala, već četiri godine trenira i karate. U svijet borilačkih vještina je uvela majka, koja se i sama bavila tim sportom. Kao i u fudbalu, postigla je razne uspjehe i u karateu. Posjeduje smeđi pojas. Tremu pred takmičenje rijetko ima, ali čim izađe na borilište ona nestaje.

„Najveći uspjeh u karateu mi je bio odlazak na Svjetsko prvenstvo u Njemačku, grad Študgart. Nisam ništa osvojila, ali učešće na Svjetskom prvenstvu je za mene bio veliki uspjeh. Učestvovala sam na Evropskom kupu 2022. godine u Sloveniji, Kranjska gora, gdje sam osvojila treće mjesto“, ističe sagovornica.

Foto: Ana Miočević

Takođe trenira i u atletskom klubu u Drvaru. Pored svakodnevnih treninga uspješno obavlja i obaveze vezane za školu i odlična je učenica.

„Svi su me pitali kako uspijem uskladiti školske obaveze sa trenizima, turnirima i utakmicama. Meni to uopće nije naporno. Stignem sve obaviti i postići dobre rezultate“, govori ona.

Cilj joj je da nastavi trenirati fudbal u ženskom fudbalskom klubu u Zagrebu, gdje planira nastaviti svoje školovanje. Upornim radom i trudom nastoji ostvariti svoje ciljeve. Za kraj, Ana poručuje mladima da se što više bave sportom.

„Fudbal nije samo za dječake nego i za djevojčice. Ja bih potakla druge da se bave sportom, ne mora to biti fudbal već bilo koji drugi sport“, poručuje ona.

Napiši komentar