fbpx

Među 15 filmova iz cijelog svijeta, koji su izabrani u finale Međunarodnog festivala jednominutnog dječijeg filma, koji će se održati u Amsterdamu od 28 – 30 novembra 2013.g. našla su se čak četiri filma, koja su snimila djeca iz Bosne i Hercegovine.

unicef_djeciji_filmOd ukupno 315 nominovanih filmova, filmovi Džejlana Sefića iz Velike Kladuše, Mateja Tokića iz Kupresa, Ivane Šušnjar iz Posušja i Jovane Šikanić iz Prnjavora, takmičiće se za nagrade u različitim kategorijama. Svi oni, u organizaciji UNICEF-a, putuju u Amsterdam, gdje će prisustvovati i profesionalnoj filmskoj radionici. Pored njihovih, u finalu će se naći i filmovi djece iz Vijetnama, Ukraine, Libije, Kambodže, Armenije, Gruzije, Pakistana i Meksika.

Izabrani filmovi takmiče se u tri kategorije: “Minut slobode” – koji autorima daje mogućnost da kažu šta god žele, “Naopačke” – kategorija filmova u kojima autori ukazuju na stvari koje u društvu nisu postavljene kako treba, te “Autoportret” – u kojima autori govore o sebi, vlastitim stavovima i pogledima na život. Na Festivalu će pobjednici iz sve tri kategorije dobiti Tommy Nagradu, te HDFlip kameru.

Podrži eTrafiku

Metodologiju jednominutnih filmova  UNICEF u Bosni i Hercegovini, uz pomoć partnera iz nevladine organizacije Genesis Projekat, koristi kao novi model aktivnog uključivanja djece u rješavanju pitanja koja ih se tiču. U okviru Programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini “ djeca su obučena su kako da prepoznaju specifičan problem u svojoj zajednici i predstave ga javnosti kroz jednominutni film. U okviru ovog Programa, koji se u BiH provodi od 2008. godine zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije, nastalo je preko 100 filmova koja su u potpunosti kreirala djeca.

Filmove finalista iz BiH možete pogledati na sljedećim linkovima:

Matej Tokić,”Zbogom”, Kupres:

Džejlan Sefić, “Naš dom” Velika Kladusa

Ivana Šušnjar,”Moj put” Posusje

Jovana Šikanić,”Neodlučna”, Prnjavor

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar