fbpx

Ispod travničke kapije, u samom centru Jajca, nalazi se se jedna divna mala radnja, sa mnoštvom zanimljivih suvenira i proizvoda koju je nemoguće zaobići. Emina Cerić je vlasnica suvenirnice „E-Gift Shop“ već tri godine, a proizvode koje možete vidjeti sama kreira i oblikuje.

Tekst i fotografije: Rijad Cerić

Prednost „E-Gift Shopa“ je njegova lokacija, a uzmemo li u obzir kvalitet i prepoznatljivost proizvoda, uspjeh je zagarantovan. Iako je aktivna i u online prodaji, prioritet daje fizičkom kontaktu sa mušterijama i direktnoj prodaji u svojoj radnji.

Podrži eTrafiku

„Cijelu priču sam započela sa dekupaž tehnikom i vremenom je razvijala i na druge tehnike stvaranja suvenira od kojih bih posebno izdvaja mandala tehniku“, navodi ona.

U njenoj radnji ćete, također, naći suvenire od izlijevane epoksi smole, heklane i pletene proizvode koji su savršeni kao poklon za svaku priliku i proslavu. Od malena je imala želju da otvori svoju radnju u kojoj bi pokazivala svoju kreativnost i naposlijetku na to se odlučila, ni manje ni više, nego za vrijeme pandemije.

Emina nam u isto vrijeme naglašava i koliko je važno da shvatimo kako nastaju ručni radovi, jer samim razumijevanjem tog procesa, i kupci više vrijednuju proizvod koji vide. Koraci poput stvaranja ideje, učenje različitih tehnika, plasiranje i marketing proizvoda, samo su neke stavke koje je neophodno ispuniti kako bi se ostvario finalni korak, a to je prodaja i zadovoljstvo mušterije.

Foto: Rijad Cerić

Ohrabrujuće je čuti i to da mušterije nisu bili samo turisti nego i učenici osnovnih i srednjih škola iz BiH i susjednih zemalja, koji u Jajce dolaze na ekskurzije. Od naredne sezone, posjetioci ove suvenirnice će moći da ostave svoje dojmove na posebnoj tabli.

„Došla sam na ideju da uvedem ovaj novitet, jer sam tokom ove tri godine imala turiste sa svih sedam kontinenata svijeta“, istakla je Emina.

Foto: Rijad Cerić

Kada uporedi sve one ljude s kojima je imala priliku razgovarati i prodati im neki od svojih proizvoda, ipak na počasno mjesto posjetitelja „E-Gift Shopa“ stavlja ljude sa prostora bivše Jugoslavije, a razlog za to navodi njihovu jednostavnost u pristupu i ophođenju.

S obzirom na to da je ova suvenirnica otvorena na početku pandemije virusa korona i uprkos svemu tome uspjela opstati kada neke od velikih kompanija to nisu mogle, Emina ima nekoliko savjeta za one koji su još uvijek neodlučni po pitanju pokretanja biznis ideje. Poseban značaj daje detaljnoj razradi biznis plana, posebno analizi tržišta i planiranju osobnih financija. Drugi prioritet jeste redovno praćenje raznih poziva za dodjelu nepovratnih sredstava iz svih državnih budžeta i stranih organizacija, jer to uveliko može biti od pomoći u počecima pokretanje vlastite biznis ideje.

„Edukacija o svakom aspektu poslovanja nikada nije suvišna, jer obrazovanje u bilo kojem smislu jeste ulaganje u svoje sposobnosti koje će sigurno naći put do realizacije i bez dvojbe biti od koristi“, istakla je Emina.

Foto: Rijad Cerić

Naglašava kako bi bilo poželjno vidjeti veći angažman vlasti na ovom polju u cilju smanjivanja mnogih nepotrebnih procedura i putovanja prilikom otvaranja obrta.

„Otvaranje biznisa uglavnom ne predstavlja problem, iako sama birokratija oduzima mnogo vremena“, rekla je ona.

Druga bitna stavka jesu visoki mjesečni doprinosi koje mali obrtnici/e moraju plaćati državi. To mnoge navodi na odustajanje prije i samog pokretanja ideja od kojih zajednica može imati koristi. Smanjivanjem mjesečnih doprinosa prema državi smanjio bi se pritisak koji osjećaju mali biznisi, što bi na koncu dovelo do postepenijeg ohrabrivanja i onih poduzetnika/ca koji se još uvijek ne mogu lako upustiti u poduzetničke vode. S druge strane, Emina ističe kako je imala priliku da dobije otvorene i stručne savjete u opštini Jajce, koji su joj mnogo pomogli u samim počecima.

A vi, ukoliko se nađete u Jajcu, posjetite Eminu i njenu suvenirnicu u centru ovog magičnog gradića. Ko zna, možda vam se nešto i svidi!

Napiši komentar