fbpx

Izložba „Jazavac u Jazavcu“, Perice Ivanovića, biće prvi program 15. Međunarodnog festivala glumca „ZAPLET OPEN“. Izložba će biti otvorena večeras u 19 časova, u holu Gradskog pozorišta „Jazavac“ i trajaće do kraja oktobra.

Piše: Goran Dakić; Ustupljene fotografije

Ivanović je do sada izlagao na preko 35 samostalnih izložbi, a njegove slike se nalaze širom svijeta. Njegovi česti motivi su sove, pijetlovi, ptice, leptiri, motivi iz prirode i konji. Ovaj slikar je postao poznat po „sovicama“, a sada je na redu novi životinjski motiv – jazavac.

Podrži eTrafiku

„Jazavac mi je draga životinjka. Okarakterisana je kao štetočina i lopov, a možda se samo bori za svoju egzistenciju. Nije drugačije ni kod Kočića. Jedni ga vide kao ugursuza, a drugima je on simbol nevidljivog ili vidljivog otpora“, kaže Ivanović za eTrafiku.

Jazavac je, zahvaljujući književnom „nasljeđu“, neodvojiv od Kočića i Krajine. Svjestan je toga i Ivanović koji velikog srpskog pisca pridružuje jazavcu na mnogim slikama.

„I Kočić i Krajina su sveprisutni kod mog jazavca. Nerazdvojni su. Sve je i danas tu. I Kočićevo slovo je tu. Jazavci su sveprisutni. Nalaze se svuda oko nas. Pokoji David digne glas, ukaže na nepravdu, ali glavata gospoda ne čuju. Na većini slika David i ‘jazo’ izgledaju bliski. Postoji strah da se ne stope, kao što postoji nada da će ipak David pobijediti Golijata“, istakao je Ivanović.

Na njegovim slikama jazavac i David sjede „Kod Muje“, idu iz samostana Marije Zvijezde gurajući staro pivo i sir „trapist“, pišu knjigu koja počinje poznatom Kočićevom maksimom o slobodi.

„Jazavac i David na ovim slikama su simpatični likovi, ali predstavljaju dvije suprotne strane. Međutim, na nekim mjestima su i u dobrim odnosima, što će publika moći i da vidi. Na izložbi će biti predstavljeno tridesetak slika na kojima jazavac i David obilaze neka značajna mjesta u Banjoj Luci“, rekao je Ivanović.

Naš sagovornik je nadaleko i naširoko postao poznat zahvaljujući „sovicama“. On dodaje da je „jazavičiji ciklus“ i te kako popularan, ali sovice u njegovom slikarskoj karijeri ipak imaju nezaobilazno mjesto. I nakon jazavca će uslijediti novi životinjski motiv.

„Volim životinje. Vjerovatno ću uraditi jedan ‘mačiji ciklus’. Trenutno oslikavam manastire, a radni naziv tog ciklusa je ‘Čuvari vjere’. Na tim slikama su neki od naših najljepših manastira, a riječ je o tridesetak radova. Među njima su prepoznatljivi manastiri Krka, Moštanica, Liplje“, kazao je Ivanović.

Napiši komentar