fbpx

Na ovogodišnjem, šestom festivalu “Jesenja sonata”, nastupiće muzičari iz Republike Srpske, Srbije, Japana, Belgije i Rusije. Ulaznice su u prodaji od danas i koštaju sedam maraka po večeri.

Piše: Vanja Stokić; Foto: Borislav Brezo

Organizator festivala je Kulturni centar Banski dvor, čiji direktor Mladen Matović ističe, da je od samog početka “Jesenja sonata” zamišljena kao elitni muzički događaj. Zapravo, susret vrhunskih umjetnika iz zemlje i inostranstva.

Podrži eTrafiku

“Pokrenuli smo festival sa željom da Banski dvor napravi iskorak na festivalskom planu, u produkcijskom, organizacionom i svakom drugom smislu. S ponosom najavljujemo šesto izdanje festivala koji je u prethodnom periodu snažno odjeknuo u cijelom regionu. Dobio je izuzetno pozitivne recenzije muzičke kritike, a nama je posebno bitna velika posjećenost od strane publike. To nam je bio vjetar u leđa i pokazatelj da smo na pravom putu. Dokazali smo da Banjaluka voli, cijeni i prepoznaje umjetničku muziku, da joj samo treba ponuditi kvalitet”, govori Matović.

Prve večeri festivala, 4. oktobra, nastupa kamerni ansambl iz Beograda, “Gudači Svetog Đorđa”, koji iza sebe ima više od 1.600 nastupa u zemlji i inostranstvu. Izvode djela iz različitih epoha, od baroka do savremene muzike. Narednog dana, 5. oktobra, na festival dolazi “Kugoni trio” iz Belgije, koji je spoj klavira, violine i saksofona. Trio je jedan od najcjenjenijih kamernih sastava na belgijskoj i internacionalnoj muzičkoj sceni.

U petak, 6. oktobra, na scenu stupaju pijanistkinja Biljana Jašić – Radovanović iz Banjaluke i klarinetista Ognjen Popović iz Beograda. Umjetnice iz Japana, violinistkinja Jukiko Uno i pijanistkinja Šiori Kuvahara, nastupaju 7. oktobra. Radi se o muzičarkama koje su dobitnice najznačajnijih međunarodnih nagrada i priznanja.

Festival zatvara ruski violončelista Dmitrij Kouzov. On će 8. oktobra nastupiti u Banskom dvoru sa gudačkim orkestrom “Kamerata” Novi Sad.

Napiši komentar