fbpx

Udruženje jednoroditeljskih porodica „Iskra“ iz Istočnog Sarajeva organizuje kurs krojenja, šivenja i modelinga. Jedini uslov za prijavu na obuku jeste da ste punoljetni i da možete fizički dolaziti na nastavu u prostorije Udruženja.

Piše: Vanja Stokić

Nastava je podijeljena u tri modula: početni, srednji i napredni nivo. Gradivo se sastoji iz krojenja, šivenja i modelinga. Cijena za jedan modul je 234 KM, što uključuje obuku i sertifikat. Uslov za dobijanje sertifikata je prisustvo na najmanje 70 odsto časova. Kurs se organizuje u partnerstvu sa Centrom za obrazovanje odraslih iz Banjaluke.

Podrži eTrafiku

“Direktorica Centra za obrazovanje odraslih i ja smo apelovali na Gradsku upravu da se uključe, da pomognu da se snizi cijena za one kojima je obuka potrebna, a ne mogu da je plate. Nije to mali novac. Nažalost, za sada nemamo odziva sa njihove strane”, govori Snežana Stojanović iz udruženja “Iskra”.

Planirano je da obuka počne 2. oktobra, a zainteresovani građani i građanke mogu da se prijave putem Fejsbuk stranice Udruženja “Iskra” ili brojeva telefona 065/068-579 i 065/332-211. Svaki modul traje po 30 časova, što je malo više od dva mjeseca po modulu. Nastava se organizuje dva puta sedmično, po dva časa.

“Od ostalih kurseva se razlikujemo po tome što radimo na industrijskoj mašini i radimo konstrukciju po mjeri. Pretežno se radi po gotovim krojevima, mi radimo šivenje i krojenje po mjerama. Pokušali smo da se usaglasimo sa potrebama naših privrednika ovdje, imamo u blizini nekoliko fabrika i manjih proizvođača kojima nedostaje radna snaga”, naglašava Snežana Stojanović, koja ujedno i vodi kurs.

Ističe da su prethodnih godina na ove obuke dolazile uglavnom žene koje su otvorile svoje butike i shvatile da žele da šiju. Zatim, muškarci koji su već šili radne uniforme po određenim krojevima, kao i žene koje su željele da pokrenu sopstvenu proizvodnju.

“Ja u ovome vidim i fantastičnu saradnju dva grada, Banjaluke i Istočnog Sarajeva. Centar za obrazovanje odraslih je vrlo brzo reagovao na naš zahtjev, vrlo su kooperativni”, naglašava Snežana Stojanović.

Napiši komentar