fbpx

Danas je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine održana ceremonija dodjele Novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji u organizaciji Udruženja “Centar za razvoj medija i analize”.

Izvor: Saopštenje

Cilj Programa israživačkog novinarstva jeste osigurati građanima Bosne i Hercegovine pristup nepristrasnim informacijama, te povećati kvantitet i kvalitet medijskih sadržaja o korupciji. Za samo četiri godine kroz projekat je razvijena mreža 17 nezavisnih istraživačkih medija, kroz koje djeluje više od 45 istraživačkih novinara i urednika iz Bosne i Hercegovine.

Podrži eTrafiku

Udruženje “Centar za razvoj medija i analize” u okviru USAID Projekta “Program istraživačkog novinarstva”, već jedanaestu godinu organizuje izbor najboljih medijskih sadržaja koji se bave istraživanjem i otkrivanjem korupcije.

Na ovogodišnjem konkursu za najbolje novinarsko istraživanje o korupciji zaprimljeno je 25 aplikacija. Prijavljeni radovi objavljeni su u periodu od 1. maja 2022. godine do 30. aprila 2023. godine u nekom od bh. medija.

Članovi žirija, novinari Online magazina Žurnal, od pristiglih radova za najbolji istraživački medijski sadržaj o korupciji izabrali su tekst pod naslovom “Ima li kriminala u gradnji autoputa kod Zenice: Eksplozija troškova za dionicu Vranduk – Ponirak!”,  autora Amila Dučića, objavljenog na portalu fokus.ba.

„Najveća satisfakcija za istraživačkog novinara je kada svojim pisanjem uspijete nešto pokrenuti, promijeniti, kada natjerate institucije ili subjekte o kojima pišete da se koriguju, da ponište nezakonite odluke, kada u javnosti izazovete određene reakcije. Ako ništa, kada se nakon vašeg pisanja dotični donosioci odluka, koji su se upustili u nezakonitosti, dobro zamisle”, istakao je Durčić prilikom primanja novinarske nagrade.

Dalje ističe da je još veća satisfakcija kada dobijete priznanje od kolega, istraživačkih novinara, ljudi koji imaju istinživotni poziv.

“Da otkrivaju nepravilnosti, nezakonitosti, kriminal, korupciju, Da ukazuju na anomalije koje se dešavaju u institucijama, u našem društvu. Hvala USAID-u na snažnoj podršci nezavisnim medijima i istraživačkom novinarstvu u BiH, zatim Centru za razvoj medija i analize na nagradi, što je prepoznao značaj mog istraživačkog rada na portalu Fokus i hvala što neumorno, godinama, podstiče istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini”, napominje Durčić.t

CRMA organizuje ovaj događaj kako bi nagradila najbolja novinarska istraživanja nastala u protekloj godini i promovirala istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini. Ova Novinarska nagrada ima za cilj promovisati izvanredna postignuća istraživačkih novinara kao i poboljšati vidljivost kvalitetnog novinarstva.

„U trenutku kada korumpirani režimi poduzimaju završne aktivnosti na uvođenju totalnog mraka u Bosni i Hercegovini, baviti se istraživačkim novinarstvom nije samo profesionalna obaveza. Biti istraživački novinar u ovim vremenima postaje svojevrsna misija. Zadatak svakog istraživačkog novinara je da informiše javnost o dešavanjima koja određuju naš život, bez obzira na to da li se to nekom sviđa. Nažalost, zbog toga i pored te profesionalne obaveze, ovaj posao postaje sve opasniji. Novinare napadaju, novinare vrijeđaju, novinarima prijete krivičnim kaznama, plaše zatvorom… Kada sve to sagledamo, ako ima još onih koji žele biti novinari i baviti se istraživačkim novinarstvom, onda oni zaslužuju naše apsolutno poštovanje. Zbog toga smo se danas ovdje okupili – da odamo priznanje rijetkim istraživačkim novinarima i još rjeđim medijima koji ne dozvoljavaju da nas mrak proguta”, ističe izvršni direktor Udruženja Centar za razvij medija i analize Eldin Karić.

Napiši komentar