fbpx

Kada se suoči sa dijagnozom raka pluća, oboljeli sa svojom porodicom, prolazi kroz fazu prihvatanja bolesti i suočavanja sa novonastalom situacijom. Tokom tog procesa različite emocije se javljaju, kako kod samog oboljelog, tako i kod članova porodice. Rak zaista pogađa cijelu porodicu, mijenjajući živote svih njenih članova.

Piše: Melani Isović; Foto: Amel Uzunović – Fotobaza.ba

Prema statistikama Evropske mreže registra za rak, rak pluća zauzima četvrto mjesto među najčešće dijagnostifikovanim oblicima raka u EU, ali po broju smrtnih slučajeva zauzima prvo mjesto.

Podrži eTrafiku

Statistički podaci Insituta za javno zdravstvo Republike Srpske, pokazuju da je 2019. godine, od raka dušnika, bronha i pluća oboljelo 495 muškaraca i 188 žena. Prema dostupnim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za 2019. godinu, rak disajnog sistema (pluća, bronha i traheja) čini 19 odsto svih novootkrivenih tumora kod muškaraca, dok kod žena ta brojka iznosi skoro 10 odsto.

Udruženje oboljelih od raja pluća „Diši za život“ registrovano je u aprilu prošle godine, u Banjaluci. Prvo je udruženje pacijenata sa rakom pluća u Bosni i Hercegovini. Takođe, okuplja i sve osobe koje su zainteresovane da doprinesu radu ovog dobovoljnog i humanitarnog udruženja.

Članica Udruženja Ana Korljan Stjepanović kaže da je osnivanje udruženja motivisano pomaganjem pacijenata i snalaženje u zdravstvenom sistemu, osiguravajem edukacije o bolesti, te pružanjem podrške i iskustva za osnaživanje oboljelih tokom liječenja.

„Najvažniji cilj je destigmatizacija same bolesti, te djelovanje prema organima zakonodavne i izvršne vlasti u cilju osiguranja najbolje moguće njege i optimalnih ishoda liječenja za sve pacijente“, objašnjava Korljan Stjepanović.

Trenutno su u procesu pokretanja veb stranice i naloga na društvenim mrežama. Redovno komuniciraju preko Viber grupe gdje jedni drugima pružaju moralnu, ali i svaki drugi vid podrške.

„Održavamo redovne sastanke, a imamo i podršku psihijatra, za osobe koje to žele. Iako smo mišljenja da bi ne samo pacijenti nego i porodice oboljelih trebalo obavezno primati tu vrstu podrške, počevši od momenta saopštavanja dijagnoze. S obzirom na to da je rad Udruženja volonterske prirode, te da nemamo vlastitih sredstava, osim nabrojanog, trenutno nismo u mogućnosti za drugu vrstu podrške“, napominje Korljan Stjepanović.

Pacijenti oboljeli od raka pluća, kao i njihova porodica suočavaju se sa raznim izazovima. Prvenstveno, šokirani su vijestima na koje ih niko ne može pripremiti. Zatim, liječenje je često teško i mučno.

„To je emotivno, materijalno i fizički ekstreman izazov, ne samo za pacijenta nego i za cijelu porodicu. Zato i postoji Udruženje koje će, u granicama ne samo vlastitih nego i društvenih mogućnosti, učiniti sve da taj put olakša“, objašnjava Korljan Stjepanović.

Pomoću medija podižu svijest o raku pluća, dijele iskustva i naglašavaju važnost rane dijagnoze, te potiču uklanjanje stigme vezane za bolest.

„Kroz medije govorimo o vlastitim iskustvima i važnosti ranog otkrivanja bolesti, potrebe da se otkloni stigma koja izjednačava rak pluća sa patnjom i smrću. Takođe, bez obzira na to što je rak pluća i dalje ubica broj jedan u onkološkim bolestima, objašnjavamo da je ranom dijagnozom, koja podrazumijeva ili preventivne preglede i/ili reakcije na prve simptome, moguće ne samo dugo i kvalitetno živjeti nego i potpuno se izliječiti“, ističe Korljan Stjepanović.

Članovi i članice udruženja “Diši za život”

Predano rade na informativnoj brošuri, koja će oboljelima i njihovoj porodici olakšati pronalaženje važnih informacija. Brošurom žele da olakšaju snalaženje pacijenata dok se prilagođavaju novonastaloj situaciji.

„Trenutno radimo na edukativnom materijalu koji bi se u formi brošure predavao pacijentu prilikom dijagnoze, pomoću koje bi se pacijent i članovi porodice mogli upoznati ne samo sa podacima o bolesti, nego i procesu dijagnosticiranja, genetskom testiranju, liječenju, dostupnim lijekovima i svim ostalim važnim informacijama. Nadamo se da će te brošure olakšati snalaženje pacijenata i njihovih porodica u jednom sasvim novom i često zastrašujućem okruženju, te da će se skratiti put traženja informacija“, naglašava Korljan Stjepanović.

Saradnja sa medicinskim profesionalcima je svakodnevna, ali i neophodna kako bi rad udruženja bio upotpunjen.

„Bez potpore onkološkog tima Plućnog odjeljenja UKC Banjaluka, cijeli ovaj poduhvat, koji je i ambiciozan i prijeko potreban, ne bi bio moguć“, govori Korljan Stjepanović.

U slučaju da vam je potrebna podrška ili se želite dobrovoljno angažovati u Udruženju oboljenih od raka „Diši za život“, to možete učiniti putem telefona: 051/343 321 (onkološka ambulanta) i 051/343 209 (ljekarska soba — doc. dr sc. med. Lora Novaković-Lacković). Kao i preko imejl adrese: disizazivot@gmail.com.

Napiši komentar