fbpx

Muzika ima moć da prebrodi jazove, poveže i pozitivno uticati na toleranciju i razumjevanje različitosti. Ispred dvije muzičke škole – u Sarajevu i Istočnom Sarajevu – predstavljeni murali „Muzika spaja“.

Izvor: Saopštenje

Cilj kampanje „Muzika spaja“ je pružanje alternativnih sadržaja dominantnim narativima koji negativno utječu na povjerenje između različitih naroda. Murali koji su oslikani na dvije škole simboliziraju zajedničke vrijednosti, izgradnju povjerenja i povezivanje različitih grupa i naroda kroz kulturu i umjetnost.

Podrži eTrafiku

„Raduje me što je Vlada Sjedinjenih Američkih Država prepoznala da murali i grafiti mogu slati pozitivne poruke saradnje iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva cijeloj Bosni i Hercegovini. Identični murali kojima se ovdje divimo pokazuju kako umjetnost u BiH može povezivati.
Umjetnost i muzika su važni alati u izgradnji povjerenja i razumijevanja“, kazao je Robert Lopez, v.d. direktora USAID-a.

Autorica murala je Aleksandra Nina Knežević, a oslikao ga je Benjamin Čengić sa organizacijom Obojena klapa.

„Djeca koja se bave muzikom govore univerzalnim jezikom i ne poznaju granice. Muzika potiče drugarstvo i razvoj socijalnih vještina. Uz pomoć muzike djeca se lakše uklapaju u zajednicu i razvijaju osjećaj kolektivnog duha i tolerancije, te zajedničkim muziciranjem prevazilaze eventualne razlike. Upravo to je učinio projekat PRO-Budućnost“, kazala je Lamija Šošić, direktorica muzičke škole u Novom Sarajevu.

Mural je simbolično predstavljan na Međunarodni dan djece, a u sklopu programa učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo i Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo su zajeno nastupali.

„Da muzika nema granice pokazuje i ovaj susret. Nadamo se da je ovo tek početak ove divne saradnje“, dodala je Mirjana Učur, direktorica muzičke škole u Istočnom Novom Sarajevu.

Program kampanje „Muzika spaja“ upotpunio je performans u vidu nastupa učenika na panoramskom autobusu koji je kružio gradom.

USAID kroz projekat PRO-Budućnost godinama kreira prilike za približavanje ljudi, te je i ovaj događaj poslao drugačiju poruku iz dva komšijska grada – onu o boljoj zajedničkoj budućnosti i poslužio kao primjer svima da treba raditi na jačanju odnosa među ljudima u ovoj zemlji.

Kampanju „Muzika spaja“ kontinuirano podržavaju predstavnici lokalnih i gradskih vlasti Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Napiši komentar