fbpx

Po drugi put u Zenici će se održati Festival za ekologiju i mir pod nazivom „ Djeca su čuvari planete i svijeta“ i to 17. juna s početkom od 12 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta, u organizaciji Vrtića „Abakus“.

Izvor: Saopštenje

Riječ je o velikoj manifestaciji sa 200 učesnika i oko 500 očekivanih gostiju na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Među učesnicima su: djeca uzrasta od 10 mjeseci do 12 godina, roditelji, odgajatelji, stručnjaci, umjetnici i studenti, te djeca i mladi koji su gosti u programu.

Podrži eTrafiku

Cilj je očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi, te jačanje samopouzdanja djece.

Program sadrži autorsku ekološku predstavu “Ko planetu voli, smeće skupi i razdvoji”, druge tačke sa kojima ćemo ukazati na važnost očuvanja planete Zemlje, izložbu didaktičkih igračaka od recikliranih materijala,  a recitacijama, pjesmama, igrokazima i plesovima ćemo predstaviti mnoge zemlje svijeta i taj način ćemo ukazati na to da su različitosti bogatstvo, a ne razlog za sukob, te poslati poruku mira.

Vrtić “Abakus” je za 14 godina rada organizirao preko 50 kulturno-javnih manifestacija. Prošlogodišnji Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” osvojio je najprestižnije priznanje za edukatore u Bosni i Hercegovini, “Nagradu za najinovativnije odgajateljice u 2022. godini”, COI Step by step, što nas čini direktnim aplikantima i za prestižnu svjetsku nagradu Global Teacher Prize. Prošlogodišnja autorska ekološka predstava “Kad se male ruke slože”, koja je bila dio Festivala nagrađena je sa tri nagrade na Smotri dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZDK: Nagradom za kolektivnu igru, Nagradom za partnersku igru, te glavnom Nagradom za najbolju predstavu takmičenja u cjelini.

U organiizaciji učestvuju i Centra za edukaciju, afirmaciju i informisanje “Abakus plus” i Bosansko narodno pozorište, a u partnerstvu sa kompanijom Eko-život i fondacijom Fridrich Ebert Stiftung – Dijalog za jugoistočnu Evropu.

Napiši komentar