fbpx

Jedanaesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film Banjaluka” održano je od 20. do 22. oktobra 2022. godine u Domu omladine u Banjoj Luci.

Izvor: Saopštenje

Cilj „Uhvati film – Banja Luka“ festivala je doprinos smanjenje socijalne distance prema osobama sa invaliditetom, odnosno da se kroz filmsku umjetnost (putem promovisanja potencijala osoba sa invaliditetom) stvore uslovi za veću vidljivost i njihovo uključivanje u sve sfere društvenog života. A jedan od ciljeva je i da autori prepoznaju invalidnost, kao temu o kojoj treba da se govori kroz sve oblike javne promocije, pa tako i putem filma. Bitni segmenti festivala su i rad na povećanju kulturne participacije osoba sa invaliditetom, afirmacija umjetničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba sa invaliditetom, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima osobe sa invaliditetom učestvuju.

Podrži eTrafiku

“Kratkometražni igrani, dokumentarni i animirani filmovi, koje ste imali priliku premijerno da pogledate za vrijeme trodnevnog trajanja festivala, govore nam o inkluziji, roditeljstvu, ljubavi, upornosti, snazi, zajedništvu, podršci lokalne zajednice… O značaju prijateljstva u životu svakog čovjeka. Prikazuju nam živote osoba sa invaliditetom u drugim zemljama. Jedan od glavnih ciljeva našeg Festivala jeste podrška osobama sa invaliditetom u filmskoj produkciji i generalno umjetničkoj praksi. Popularizujući temu invalidnosti kroz filmsku umjetnost bez patetike i sažaljenja, prikazujući sva naša postignuća, izazove sa kojima se suočavamo, naš ples sa životom, rušimo predrasude i mijenjamo perspektive”, istakla je Dušica Lipovac, direktorka „Uhvati film – Banjaluka” festivala.

Festival je zvanično otvorila mlada rediteljka i scenaristkinja Anja Kavić koja godinama daje podršku „Uhvati film Banja Luka” festivalu, nakon čega je filmski program započeo igranim filmom iz Španije „Reći ću ti nešto prije ulaska u tunel” u režiji Načo Rosa. Film je inspirisan istinitom pričom o Lii Bil i Davidu Alonsu. Ovo je uzbudljiva priču o životu u kojoj sport i način gledanja na stvari imaju veliku važnost.

Publika je imala priliku da premijerno pogleda 27 filmova iz 18 zemalja svijeta, kroz koje su prikazane važne teme: važnost razumijevanja i podršku porodice, prihvatanje različitosti od strane lokalne zajednice, da ono što nas naizgled ograničava može da se pretvori u ono što nas čini slobodnim, o ljubavi, porodici, djetinjstvu i čistom, istinskom životu.

U revijalnom dijelu filmskog programa publika je pogledala i kratkometražna filmska ostvarenja banjalučkih autora: „S one strane duge” autorke Milane Majar i „Točak snova” autora Milana i Ognjena Bogdanovića.

Prateći program festivala bile su panel diskusije: „Aktivizmom do promjena”, koju je vodila sociolog Biljana Kovačević, dok su gosti bili: Vanja Stokić, novinarka portala eTrafika, Tihomir Dakić, aktivista, Marija Šobot, aktivistkinja, i Ognjen Ranisavić, aktivista.

Panel diskusiju „Vidi li film mene ili samo moj invaliditet?” vodila je Jovana Džever, psiholog. Gosti su bili: Boško Krljaš, glumac i reditelj, Ena Mitroviski, predstavnica kulturne ustanove Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, i Maja Isović Dobrijević, novinarka portala Buka.

Značaj „Uhvati film Banja Luka” festivala prepoznali su i ličnosti iz javnog života, iz svijeta filma, muzike, novinarstva, aktivizma… Svoju podršku su pružili na taj način tako što su snimali video poruke pozivajući javnost da posjete festival, šireći vijest o njegovom značaju.

Organizatori se zahvaljuju svima koji su dali podršku i doprinos organizaciji i realizaciji ovogodišnjeg festivala, te svim pisanim i elektronskim medijima koji iz godine u godinu upoznaju javnost sa „Uhvati film” festivalom i organizacionom timu Festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji.

Ovogodišnji „Uhvati film Banjaluka” festival podržao je Grad Banja Luka, a medijski pokrovitelj Festivala je aloonline.ba portal. Prijatelji festivala su: DIS teatar – pozorište mladih, CSK print štamparija, Vitaminka i Dom omladine.

Napiši komentar