fbpx

Elegantan oblik, minimalistički dizajn, monohromatski stil, kao i multifunkcionalno pakovanje, osnovne su karakteristike Cawex četkica za zube. Radi se o prvim bh. četkicama za zube, koje su kreirali supružnici Samra Bešlija Ašćerić i Tarik Ašćerić iz Sarajeva, po struci doktori dentalne medicine. Cilj, koji ih je vodio kroz ovaj proces, bio je da dokažu sebi, sugrađanima, ali i cijelom svijetu da se u Bosni i Hercegovini može napraviti proizvod koji će biti ekvivalent svjetskim brendovima. Smtraju da su na dobrom putu da cilj bude ostvaren. U prilog tome govori i činjenica da brojni stomatolozi već preporučuju kupcima ove četkice za zube. Također, kontinuirano pristižu i pozitivne impresije konzumenata.

Piše: Amra Bajrović; Naslovna fotografija: Edvin Kalić

U Bosni i Hercegovini nikada se nisu proizvodile četkice za zube. Konstantno je vladala potreba za njihovim uvozom iz inostranstva. Ova činjenica motivirala je Samru i Tarika, da pokušaju da bar malo promjene situaciju koju su zatekli u ovoj oblasti. Kao doktori dentalne medicine, došli su na ideju da pokrenu sopstveni biznis i krenu sa proizvodnjom četkica za zube.

Foto baza

“Kreatori smo supruga i ja, ali iza projekta stoji tim stručnjaka iz cijelog svijeta iz oblasti mašinstva, dizajna, zdravstva i prerađivačke industrije. Razvoj prototipova i finalnog proizvoda bio je veliki izazov. Uz pomoć dobrih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine i naših kooperanata iz Njemačke, uspjeli smo napraviti proizvod kojim smo zadovoljni”, objašnjava Tarik.

Foto: Romano Kuduzović

U ovom procesu, susreli su se sa određenim poteškoćama. Trebalo je puno vremena i truda da stupe u kontakt sa svjetskim stručnjacima, kako bi dobili samo osnovne informacije. Također, i dalje aktuelna pandemija korona virusa, dodatno je otežavala situaciju.

“Prije osnivanja firme, šest mjeseci smo aktivno radili na razvoju naše ideje. Nakon osnivanja firme bilo je potrebno godinu dana da proizvod plasiramo na police. Sam proces nabavke potrebnih alata i materijala je trajao tri puta duže od očekivanog. Cijene sirovina su svakodnevno rasle. Cijena plastike je skočila čak 100 odsto u odnosu na cijenu prije pandemije. Sama proizvodnja je bila znatno otežana zbog dostupnosti sirovina, ali i neočekivane cijene”, ističe Tarik.

Foto: Ana Lukenda

Proizvodnja četkica za zube odvija se u BiH. Samo dio koji je vezan za umetanje vlakana obavlja se u Njemačkoj. Vlakna koja se koriste proizvedena su također u Njemačkoj. Napravljena su od visokokvalitetnog poliestera. Drška i postolje napravljeni su od polipropilena, a poklopac je napravljen od polikarbonata. Asortiman čine dvije vrste četkica.

“U ponudi postoje ultra soft (0,10 mm promjer vlakana) i medium četkice (0,18 mm). Naša preporuka su ultra soft četkice. Činjenica je da brojna istraživanja ukazuju na to da su ultra soft najbolje četkice za sve dentalne potrebe. Mi ne preporučujemo tvrde četkice za zube, a medium smo kreirali kao prelaznu varijantu ka soft i ultra soft četkicama. Uskoro će se u našem asortimanu, pored single pakovanja, naći i pakovanje od dvije četkice u kartonskoj ambalaži”, govori Tarik, te dodaje da je jako bitno da se kupci posavjetuju sa svojim stomatolozima o tome koju četkicu da odaberu.

Svi materijali koji se koriste u proizvodnji su međunarodno priznati. Certificirani su za upotrebu u usnoj šupljini i kontaktu sa hranom. Posebno se ističe činjenica da je Cawex četkica BPA-free, što znači da supstanca “Bisfenol A” nije prisutna. Ova supstanca, prema naučnim istraživanjama, može imati negativan uticaj na endokrini sustav kod ljudi.

“Kvalitet je definitivno naš glavni adut zbog odabranih vlakana. Kada je riječ o dizajnu, elegantan oblik, minimalistički dizajn i monohromatski stil su karakteristike koje nisu tipične u domenu oralne higijene. Multifunkcionalno pakovanje ujedno je i prodajna ambalaža. Postolje za četkicu u kupatilu, kao i posjedovanje transportne kutijice su nas značajno odvojili od konkurencije. Kako po funkcionalnosti, tako i po vizuelnom isticanju na policama”, kaže Tarik i ne krije zadovoljstvo zbog činjenice da brojne kolege stomatolozi već preporučuju kupcima kao prvi izbor Cawex četkice za zube. Sa druge strane, u kontinuitetu  dobijaju poruke podrške i oduševljenja od  konzumenata.

Foto: Ines Selimović

Tarik smatra  da dobro osmišljen plan može voditi do uspjeha. Na tom putu će uvijek biti prepreka. Svaki novi korak postepeno vodi ka ostvarenju cilja.

“Treba sanjati, ali u isto vrijeme morate biti realni i svjesni svojih trenutnih mogućnosti. Ako ne probate, nećete ni uspjeti. Nemojte dozvoliti da vas strah sputava u životu. Pokušajte da izađete iz svoje zone komfora. Uvijek sami sebe motivišite da ustrajete u svojim namjerama. Ako želite uspjeh, vi morate napraviti prvi korak”, zaključio je Tarik.

Cawex četkice za zube  dostupne su u svim Dm poslovnicama u BiH. Također, mogu se naći i u 17 većih Bingo poslovnica i na veb šopu kompanije R&S. Sve dodatne informacije o četkicama, kao i savjeti o održavanju oralne higijene mogu se pronaći na oficijelnoj stranici www.cawex.ba.

Napiši komentar