fbpx

Društvene mreže su postale velika riznica ručno rađenih proizvoda. Među njima je posebno zanimljiva ponuda pletenih torbica, a najinteresantniju čine one heklane “špageta” tehnikom. Iako je isti način izrade, modeli koji izađu iz ove porodične radionice, Enise Hasanspahić iz Sarajeva, su potpuno različiti.

Piše: Dženana Memišević-Hrlović; Foto: Privatna arhiva, ustupljeno eTrafici

Maturantica gimnazije koju je kreativni put odveo u pravcu ostvarenja njenih djevojačkih snova, danas je svojim magičnim trakama učinila da bude prepoznatljiva među kolegicama koji se bave istim poslom.

Podrži eTrafiku

“Nakon cjelokupne obuke, usavršavanja, finansijskog ulaganja, te nakon što sam u Općinu Novo Sarajevo dostavila svu dokumentaciju, saznala sam da je zakon takav da kao maturantica gimnazije ne mogu otvoriti obrtničku radnju u ovom domenu”, započinje Enisa svoju priču.

Kaže da je prvenstveno željela biti odgovorna prema državi i svom poslu, te kao poduzetnica predstavljati svoje radove na profesionalnijem nivou. Kaže da je na ideju da registrira svoju poslovnu djelatnost došla nakon što je jednom prilikom dobila ponudu za proizvodnju model torbice, jer način na koji ju je izradila znatno se razlikuje od ostalih koje su ponuđene na tržištu kao ‘handmade torbice’. “Handmadecrochetbags H&H” je naziv njene Fejsbuk stranice, putem koje svakodnevno prima narudžbe.

Foto: Dženana Memišević-Hrlović

“Djeca su moja inspiracija i moj razlog za borbu. Otuda i H&H (Harun i Hana) u samom nazivu. Nekad se dvoumimo oko budućnosti, ali vjerujemo da se i u našoj državi može lijepo živjeti ako se dovoljno trudimo. Vjerujem u snove i ako ikad zaživi ova ideja proizvodnje, to će mojoj djeci biti poklon od mame”, govori nam Enisa.

Dosad je predstavila svoje torbice na nekoliko bazara. Svojim specifičnim izgledom, izdvojile su se torbice sa posebno stiliziranim pločama sa natpisom, bilo da su pitanju imena ili određena poruka. Ono šta prvo primijetite jeste da svaki model torbice drugačije nazvan.

“Zainteresiranost za pletenje trakama (špagetama) je počelo 2019. godine. Heklanje i pletenje su moja razonoda oduvijek, a tek tokom pandemije, dok sam bila u kući, mogla sam svo svoje slobodno vrijeme posvetiti tome. Mislim da je to i bio period koji mi je pokazao da vjera u sebe tjera do najvećih dostignuća”, riječi su ove mlade žene.

Realizacija svih njenih zamisli ima već učestali redoslijed. Prijatelji koji imaju određene mašine za proizvodnju ili skrajanje, te oni koji prepoznaju neku autentičnost koja bi joj pomogla pri izradi njenih torbica, često joj se jave sa ponudom. Broj saradnika svakodnevno raste, jer prilikom svake autentične izrade upotrebljava specifične materijale, dodatne ukrase, trake sa natpisima koje neko od prijatelja donese kao poklon sa putovanja.

“Moji poslovni partneri su moji poznanici, odnosno svi oni koji mi mogu na bilo koji način pomoći u mojim naumima, a uz to dodatno zaraditi. Tako je za ploče angažiran prvi komšija, za dobavljanje traka prijateljica koja je uposlenica firme koja se bavi tim popratnim materijalom. Često se dešava da po noći svi radimo kako bi ujutro proizvodi bili besprijekorno izrađeni. Vidim ja to po upaljenim svjetlima”, smiješeći nam govori Enisa.

Privatna arhiva, ustupljeno eTrafici

Kaže da joj odustajanje nikad nije bila opcija, iako su brojne administrativne i finansijske prepreke svakodnevne. Porodica joj je najveća podrška i inspiracija za sve šta radi. Tako je i na suprugovu inicijativu odlučila postati dijelom Oree.

“Orea je posebna veb platforma, onlajn baza proizvoda domaćih kreativaca. Biti dijelom te velike priče, učinilo je da proširim svoj krug ličnih kontakata i da uvijek kraj sebe imam nekoga kome se mogu obratiti za pomoć. A Sanid, moj suprug, u nekoliko rečenica učini da  sve izgleda jednostavno, lako i moguće”, kaže ona.

Privatna arhiva, ustupljeno eTrafici

Kaže da je teško izaći iz sjene i nevidljivosti, te kako svaki trud nosi uspjeh. Bazari su lijepa prilika za startup-ove, ali i za one koji žele prezentirati svoje nove radove. U ovom slučaju, angažiranost Amre Džeko oko ovog projekta čini i ostale korisnice platforme dodatno zanimljivim krajnjim kupcima.

“Lijepo je biti dijelom ovakve priče. ‘Handmade crocket bags’ su pojedinačno modeli: Hana, Diana, Sania, Minnie, Una, Flora… Cijene i opis su navedene ispod svake od njih. Za novoizrađene tek razmišljam o načinu kako da ih promoviram, jer želim da budu prepoznatljive i posebne”, govori nam Enisa pokazujući materijale od kojih će biti izrađene.

Privatna arhiva, ustupljeno eTrafici

Danas je zahvalna jer je uspjela spojiti ove dvije poslovne ambicije koje je kroz cijeli radni vijek uspješno vodila. U sklopu porodične kuće bit će radno-izložbeni prostor u kojem će se na policama moći vidjeti svaka od njenih handmade torbica, prostor u kojem će držati edukativne radionice i radionice izrade torbica. Također, bit će ponuđene i kozmetičarske usluge.

“Taj prostor će napokon dobiti svoju svrhu. Mislim da su sva očekivanja koja imam ostvariva. Vjerujem da će to biti posebno mjesto za sve nas žene”, poručuje nam Enisa za kraj razgovora.

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo”, koji realizuju Udruženje BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, pod pokroviteljstvom Evropske unije.  Sadržaj teksta je isključiva odgovornost UG “eTrafika.net” i ne odražava nužno mišljenje Evropske unije

Napiši komentar