fbpx

U toploj porodičnoj atmosferi, Dijana Markuš, početkom 2021. godine započela je proizvodnju prirodnih i ručno pravljenih sapuna, kao i drugih mirisnih proizvoda za njegu tijela i duha. Njena stranica na društvenim mrežama SaponiFly, vrlo brzo je postala prepoznatljiva kao mjesto šarenolikih kreacija koje pravi uz mnogo ljubavi i pažnje. Koristeći različite mirisne note i sastojke, njeni proizvodi plijene pažnju kako svojim mirisom, tako i čarobnim izgledom i pakovanjem. A u samom procesu izrade sapuna, često joj pomaže devetogodišnji sin Vanja koji uvijek ima nove i zanimljive ideje za dekoraciju.

Piše: Maja Savković; Foto: Maja Savković

Kreativnost i inovativnost su glavni pokretači raznih hobija. I upravo te osobine su bile motivacija Dijani da pokrene jedan neobičan hobi, koji se kasnije pretvorio u mali biznis pun ljubavi, strpljenja i posvećenosti. Bijeg od realnosti i svakodnevnih obaveza, pronašla je u pravljenju prirodnih proizvoda koji svojim mirisom ispunjavaju prostorije i prije korištenja. Sapuni za njegu tijela, maslaci za tijelo, mirisni voskovi za svijećnjake i sapuni za pranje suđa, svakodnevno se koriste u njenom domu i to joj je najbolji pokazatelj kvaliteta rada.

Podrži eTrafiku

“Nakon rođenja trećeg djeteta najviše vremena sam provodila u kući i dobila sam ideju da počnem izrađivati proizvode koji će biti prirodni i ekološki. Istražujući na internetu, pažnju mi je privukao video o pravljenju sapuna, te sam se na prvi pogled zaljubila u  način izrade i izgled sapuna. Ubrzo sam naručila sastojke za sapune i prvi sapun koji sam napravila nije bio reprezentativnog izgleda. Ali, usavršavajući se svakim danom, sada mogu reći da znam kako napraviti lijep i kvalitetan sapun” kaže Dijana sa ponosom.

SaponiFly

Iako, kao profesorica maternjeg jezika već duži period ne radi u svojoj struci, Dijana je pronašla način kako da svoje hobije i interesovanja unaprijedi u mali biznis. Kaže da se uvijek bavila kreativnom izradom različitih predmeta, ali da joj hobi kojim se trenutno bavi, najviše pomaže da se opusti od svakodnevice. Prvobitno je tokom izrade sapuna sama eksperimentisala sa teksturama, receptima, mirisima i bojama koje dodaje, ali je vremenom usavršila recept za izradu. Sada mnogo brže smišlja nove dodatke u izradi, jer koristi kalkulator za omjer komponenti koji joj precizno izračuna sve sastojke.

“Proces pravljenja sapuna započinjem izradom baze miješanjem natrijum hidroksida i destilovane vode, za koju moram koristiti zaštitne rukavice i naočare. Nakon pravljenja baze u drugu posudu stavljam već zagrijan puter ili ulje, te čekam da se ohlade kako bih mogla sastaviti ove dvije komponente. Nakon što pomiješam osnovne tekućine, dodajem mirisno ulje, komadiće kore narandže, kafe, cimeta, gline ili mineralnih boja. Tada smjesu izlivam u kalupe i ostavljam da se ohlade na sobnoj temperaturi”, objašnjava Dijana.

SaponiFly

Iako proces hlađenja sapuna traje nekoliko sati, pravi kvalitet može da se vidi tek nakon mjesec dana, nakon što se sapuni osuše na vazduhu i dobiju punu čvrstinu i teksturu. Zanimljivi oblici i boje sapuna vrlo često privuku pažnju najmlađih, te je pravila i sapune u koje je stavljala igračke koje bi djeci bile zanimljive za otkrivanje nakon što potroše sapun.

U izradi sapuna najčešće koristi biljna ulja kao što su maslinovo, kokosovo, ricinusovo i palmino, a takođe dodaje ši i kakao puter koji su baza svakog sapuna. Nerijetko koristi i mango puter, ali kaže da je kao sirovina prilično skup, te zbog toga nema priliku da ga često nabavlja i koristi u izradi. Predivni mirisi njenih sapuna potiču od različitih mirisnih ulja limunske trave, narandže, dodataka kao što su kafa, cimet, kora limuna ili narandže, mineralne boje, aktivni ugalj. Kaže da su sapuni sa egozotičnim mirisima i mirisom kafe najviše traženi, ali da uvijek voli da eksperimentiše i pravi nove zanimljive kombinacije.

“Organski sapuni i proizvodi su svakako bolji i kvalitetniji nego industrijski, jer tokom izrade znam koliko sam kojih sastojaka stavila. Prvenstveno, pravim sapune za svoju porodicu, te ih nakon izrade prvo isprobamo na našoj koži, a tek nakon toga ih stavljam u prodaju. Kada napravim sapun ili maslac za tijelo, uvijek na ambalaži označim ljekovita svojstva ulja i putera koje koristim, te na taj način znam šta je dobro za koji tip kože. Nakon što sam počela korisiti organske proizvode u svom domu, u potpunosti sam izbacila plastičnu ambalažu i industrijsku kozmetiku, jer kada na tim proizvodima pogledate sastav, uopšte ne znate koji sastojci su dobri za vašu kožu i tijelo”, kaže Dijana.

SaponiFly
Sapun ukrašen vitraž tehnikom, nagrađen za najbolji sapun u početničkoj kategoriji

Da su njeni sapuni mala umjetnička djela govori i činjenica da aktivno učestvuje u takmičenjima koja se održavaju putem internet zajednice “Soap Challenge Club”. Ta zajednica okuplja proizvođače sapuna iz čitavog svijeta, te na jednom mjestu mogu razmjenjivati utiske, recepte, savjete i pohađati edukacije o unapređenju proizvodnje. Jedan od njenih sapuna koji je ukrašen vitraž tehnikom osvojio je prvo mjesto u kategoriji početničkih kreacija.

Foto: Privatna arhiva, ustupljeno eTrafici na korištenje

“Mirisni voskovi koje sam nedavno počela praviti su me oduševili jer uživam u procesu proizvodnje, pripreme i topljenja voska i dodavanja mirisa. Kombinacije aroma mente, narandže, cimeta i kafe ispunjavaju prostorije mog doma tokom čitavog dana, a uskoro ću nabaviti nova mirisna ulja kojima se radujem, jer će sigurno zainteresovati ljubitelje mirisa”, govori Dijana.

Poseban detalj čini ekološka pakovanja i ukrasi u kojima dolaze sapuni i mirisni voskovi. Ukrasne vrpce i reciiklirajući papir ukrašavaju kutije različiih veličina u kojima se krije čarolija od proizvoda. Kaže da voli, kada su pakovanja u kojima šalje rukotvorine jednako lijepa i vesela kao i proizvod. Za sada su njeni sapuni stizali u sve gradove Bosne i Hercegovine, a kupci se ponovo vraćaju jer su prepoznali kvalitet koji joj je najveća reklama.

Beskrajne kombinacije sastojaka, mirisa i boja Dijanine proizvode čini prepoznatljivim i kvalitetnim.  A ljubav i pažnja koju unosi u svaku kreaciju primjete se u svim fotografijama koje objavljuje na Instagram i Fejsbuk stranici. Njene ručno pravljene sapune, maslace za tijelo i voskove za svijeće, često možete da pronađete na izložbama rukotvorina koje se organizuju u Banjaluci, a jedan od njih je ovogodišnji “Popart market” na kojem je  učestvovala i privukla pažnju i zainteresovanost mnogih kupaca.

“Svaki sapun koji napravim je jednako lijep i zdrav za korištenje, a tokom izrade najviše pažnje posvetim dekoraciji i ukrašavanju, jer volim da svaki proizvod koji napravim bude privlačan kako mirisom tako i šarenilom. Drago mi je da sam uspjela pronaći hobi koji mi ispunjava slobodno vrijeme i koji mi omogućava da se kreativno izrazim”, poručuje Dijana.

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo”, koji realizuju Udruženje BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, pod pokroviteljstvom Evropske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost UG “eTrafika.net” i ne odražava nužno mišljenje Evropske unije.

Napiši komentar