fbpx

Doktor pravnih nauka i ponosni otac četvoro djece, Dragan Dakić iz Banjaluke, početkom 2020. godine sa grupom prijatelja počeo je realizaciju projekta „Cijena minus za 3+“. U osnovi, cilj ovog projekta je bio da se višečlanim porodicama omoguće popusti kod definisanih partnera i privrednika. Do sada je kroz svoju Fondaciju “Za porodicu” u aktivnosti uključio 6.000 porodica iz Republike Srpske.

Piše: Milkica Đurić;  Foto: Milkica Đurić

Naučni rad Dragana Dakića u mnogome je vezan za pitanja kojima se Fondacija “Za porodicu” bavi na jedan drugačiji, aktivistički način. Kao takav profil istraživača često je sarađivao sa stranim i domaćim pojedincima i organizacijama. Iskustva i dobre prakse iz Poljske i Mađarske, kao i neki primjeri iz Srbije, doveli su do toga da 2020. godine sa grupom prijatelja počne realizaciju projekta „Cijena minus za 3+“.

Podrži eTrafiku

„Projekat je od samog početka prepoznat kao vrijedan od strane javnih institucija. Podršku smo dobili od Privredne komore Republike Srpske i područne privredne komore Banja Luka. Ove ustanove su uzele aktivno učešće i pozivale privrednike da se odazovu. Sam poziv koji su oni uputili privrednicima dao je kredibilitet našim aktivnostima“, navodi Dragan.

“Ponosna kartica RS”, Foto: Milkica Đurić

Osim privrednih komora, danas su im najznačajniji partneri lokalne zajednice bez kojih  projekat ne bi mogao da se realizuje. One snose simbolične troškove učešća lokalnih privrednika u projektu, a koji na osnovu toga dobijaju besplatnu internet prodavnicu i čitav niz drugih pogodnosti. Višečlanim porodicama su podijeljene “Ponosne kartice”, na osnovu kojih dobijaju popuste.

„Prezadovoljni smo saradnjom sa lokalnim zajednicama među kojima se ističu one sa inovativnim i dobrim praksama. Tu je, na primjer, Ljubinje, koji su nosioce Ponosne kartice RS oslobodili opštinskih administrativnih taksi. Berkovići su svim nosiocima Ponosne katice RS, omogućili da im djeca besplatno pohađaju vrtić, a Opština Foča je uz Ponosne kartice RS dijelila i školske rančeve“, naglašava Dragan.

Glavno ograničenje je u tome što je njihov rad potpuno volonterski, a u pitanju je projekat na nivou Republike Srpske, koji zahtijeva dosta vremena i odricanja. Još jedan problem u organizaciji i radu Fondacije predstavlja neuključivanje Grada Banja Luka u projekat već drugu godinu zaredom.

„Istina, naše sjedište jeste u Banjaluci i dokazali smo da nam ovde njihova podrška nije presudna. Ali, sam projekat bi zasigurno dobio na kvalitetu i masovnosti ukoliko bi se i ova lokalna zajednica uključila, a to je prije svega u interesu višečlanih porodica“, naglašava Dakić.

Dragan Dakić, predsjednik Fondacije “Za porodicu”, Foto: Milkica Đurić

Suština aktivnosti Fondacije je trajna i održiva podrška višečlanim porodicama. Zbog toga, bitan segment u njihovim aktivnostima je podrška privrednicima koji odobravaju popust. Fondacija se trudi da ovoj kategoriji u društvu poboljša društveni i ekonomski status, razbijajući tabu o višečlanim porodicama kao socijalnim slučajevima, a ovaj projekat to svakako uspijeva, objedinjujući ova dva elementa.

„U saradnji sa partnerima, realizujemo aktivnosti povećanja konkurentnosti članova porodica 3+ na tržištu rada tako što im omogućavamo povoljne ili besplatne obuke za tržišno tražena zanimanja. Takođe, nastojimo da djecu iz ovih porodica obučimo za zanimanja sutrašnjice, te im omogućavamo pohađanje kurseva programiranja ili stranih jezika. U cilju poboljšanja ekonomskog statusa, u saradnji sa partnerima, provodimo aktivnosti zapošljavanja članova 3+ porodica, što je možda i najpreče“, dodaje Dakić.

Dragan Dakić, predsjednik Fondacije “Za porodicu”, Foto: Milkica Đurić

U cilju informisanja korisnika o tome gdje imaju popust, ali i detaljne podrške privrednicima, razvili su android aplikaciju: Za porodicu – Aplikacije na Google Play-u . Kako navode, presrećni su zbog rasta koji su ostvarili u prethodnom periodu. Uspjeli su da uključe 23 lokalne zajednice, a broj privrednika konstantno raste. Virus korona je na neko vrijeme odložio njihove aktivnosti, ali uskoro očekuju nastavak rastućih trendova na svim poljima, prije svega proširenju aktivnosti na Srbiju.

„Broj registrovanih porodica je trenutno preko 6.000. Nastojimo da neposrednim kontaktom sa porodicama utvrdimo prednosti, ali i nedostatke projekta. Jedan od nedostataka jeste nedovoljna informisanost korisnika koji žive van Banjaluke. Kako bismo to unaprijedili, osim Viber zajednice koja broji preko 6000 članova, u tu svrhu ćemo pokrenuti i SMS kampanju“, objašnjava Dakić.

U nastojanju da  pomognu razvoj domaće proizvodnje, ova fondacija razvila je elektronsku platformu „Ponosni market RS“, koja je osmišljena kao poslovni inkubator za plasiranje roba i usluga proizvođača hrane i zanatskih proizvoda iz porodica sa troje i više djece. U pitanju je platforma putem koje se plasiraju proizvodi proizvođača koji su većinom u takozvanoj „StartUp“ fazi razvoja. Kako navode, za sada imaju oko 50 aktivnih proizvođača iz ove ciljane grupe od kojih su većina žene.

Koliki je značaj Fondacije za višečlane porodice govori i Milijana Jović Milovac koja je i sama majka troje djece, ali i vlasnica brenda  Balkon Bašta. Navodi da joj je povezivanje sa projektom „Ponosni market“ bilo od značajne koristi jer su sa proizvodnjom i prodajom svog mikro bilja postali vidljiviji na tržištu, a samim tim su došli i do većeg broja potencijalnih kupaca.

„Ako uzmemo u obzir kolika su prosječna mjesečna primanja, a koliko iznosi prosječna potrošačka korpa, jasno je vidljivo da su uštede koje se ostvaruju korištenjem Ponosne kartice na mjesečnom nivou od velikog značaja. Ovom prilikom bih pozvala sve privrednike da se priključe ovoj akciji, jer osim što olakšavaju situaciju porodicama sa troje i više djece, stiču jednu dobru bazu potencijalnih klijenata koji bi svoj novac možda potrošili negdje drugdje“, dodaje Milijana.

Balkon Bašta, mikrobilje i začinsko bilje

U okviru fondacije djeluju i posebno oformljeni timovi za pružanje besplatne pravne, ekonomske i podrške za poljoprivredu. Kako navode, njihov pravni tim je njihov ponos jer sve počiva na entuzijazmu kolega pravnika, za koji se nadaju da neće biti potrošen. Iza njih je veliki broj predmeta od kojih su najznačajniji oni koji se odnose na pomoć oko izmirivanja alimentacionih potraživanja.

Od osnivanja Fondacije do danas, kažu da je bilo jako puno situacija i događaja koji su bez sumnje ostavili neizbrisiv trag. Jedan od upečatljivijih bio je gest jedne majke petoro djece,  koja je navela da su njenih dvoje djece dobili gradsku stipendiju, a da žele da je ustupe nekome iz 3+ porodica kome je potrebnije.

„To je momenat koji me je najviše dirnuo jer sam uvjeren da ne postoji porodica, naročito višečlana, kojoj je iznos dobijenih stipendija zanemarljiv. Makar kao džeparac za djecu. Tada sam neposredno na djelu vidio ljudsku dobrotu. Ova majka, inspirisala je ideju da pokrenemo „Đački zadužbinar“ – stipendiju za đake iz 3+ porodica čiji je ona prvi donator“, naglašava Dakić.

Sve im je ovo velika škola i dragocjeno iskustvo. Možda je glavna stvar koju su naučili to da se posebna pažnja mora posvetiti izboru saradnika.

„Idealno je da se okružimo ljudima koji nas inspirišu, a najmanje što moramo jeste da se okružimo ljudima koji nas ne iscrpljuju“, za kraj razgovora poručuje Dakić.

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo”, koji realizuju Udruženje BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, pod pokroviteljstvom Evropske unije.  Sadržaj teksta isključiva je odgovornost UG “eTrafika.net” i ne odražava nužno mišljenje Evropske unije.

Napiši komentar