fbpx

Poznate krofne punjene čokoladom, Nikolina Čato (40) je počela praviti na nesvakidašnji način, dodajući im različite ukuse. Nakon nabavljanja adekvatnih sastojaka i mjeseci pripreme, otvorila je u Banjaluci lokal „Donuto“, gdje se danas okupljaju svi obožavatelji ove delikatese.

Piše: Dunja Rujević; Naslovna fotografija: Borislav Brezo

Donuto priča počinje nakon Nikolininog porodičnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je po prvi put degustirala američke krofne koje su je oduševile. Došla je na ideju da bi mogla da otvori lokal u kojem bi se te iste krofne, nešto drugačijeg sastava i same strukture od onih na koje smo navikli, proizvodile i prodavale u našem gradu.

Podrži eTrafiku

„Priprema za taj poduhvat je bila vrlo kompleksna, pa se može reći da ova priča traje čak dvije do tri godine unazad. Proizvodnja svih tih krofni bila je vrlo zahtjevna, jer smo ih mjesecima pravili, degustirali i bacali, da bismo došli do samog finalnog proizvoda. Sve kockice su se posložile krajem juna prošle godine, kada je i prvi Donuto otvoren. Nije mi bilo teško da se odlučim na taj korak, ali je bilo vrlo izazovno, jer sam započela biznis u jeku virusa korona“, prisjeća se Nikolina.

Foto: Borislav Brezo

Za proizvodnju krofni koriste takozvani „donut mix“ koji uvoze iz jedne američke firme. Riječ je o firmi koja čitav vijek posluje u SAD-u, a taj miks je njihova porodična tajna. Ono što tim u proizvodnji dodaje su kvasac i voda.

„Sam način pripreme je komplikovan, jer morate da se prilagodite čak i vremenskim uslovima koji vladaju vani. Ako je vani kiša, onda se krofna u tom procesu fermentacije malo drugačije ponaša u odnosu na to kad je vani vruće. Jednostavno, tijesto je živo zbog količine kvasca koje ima u sebi, te tako reaguje. Što se tiče preliva i punjenja, koristimo najkvalitetnije sastojke, a opet je 90 odsto od te kompanije od koje uzimamo miks. Trudili smo se da sastojci budu kvalitetni, da bude prava čokolada, da je što veći udio voća i smatram da kupci primjete taj kvalitet“, izjavila je.

Foto: Nikolina Čato

Trenutno u ponudi imaju 25 vrsta slatkih krofni, a Kinder krofna je Nikolinina omiljena. Inspiraciju za novitete pronalaze u godišnjim dobima, kao i u praznicima, kada proizvode krofne sa tim motivima. Od samog starta najprodavanije su: Nugat, Ferero, Vanila, kombinacija vanilije i maline, te Monster krofne. Osim toga, od nedavno se na programu mogu pronaći i slane krofne, odnosno američki bagel. Proizvodi se od visoko proteinskog brašna, koji ima oblik krofne i liči na sendvič. Takođe, u ponudi postoji veliki broj različitih pića, kao i razne vrste kafa. Ono što je specifično, jeste da posjeduju kolorato aparat, gdje možete uslikati sebe, logo firme, poruku za nekog, te oslikati to na kapučinu.

„Da budem iskrena, prezadovoljna sam reakcijama ljudi, jer smo ipak ‘mladi’ u svemu ovome i nemam nikakvo prethodno iskustvo u ugostiteljstvu. Uvijek smo imali dobre recenzije, kako na internetu, tako i u priči naših gostiju koji dolaze redovno ili povremeno. Pored toga, često dobijamo porudžbine za važne događaje poput: rođendana, djevojačkih večeri i slično, a krofne dekorišemo sa nekim porukama, bojama i ukrasima po želji. Ono što je djeci interesantno jesu Monster krofne, sa šećernim mrvicama u boji i sa okicama. Obično ih redamo u obliku torte za dječije rođendane u vrtiću ili u školi, a djeci je zgodno da uzmu po komad“, objasnila nam je.

Foto: Nikolina Čato

Trenutno krofne mogu da se kupe u prodajnim mjestima u Banjaluci i Trebinju, ali Nikolina ističe da planiraju otvaranje poslovnica u još nekim gradovima u Bosni i Hercegovini. Što se tiče porudžbina, mogu da se naruče preko Ceger, Glovo i Korpa aplikacije, te putem društvenih mreža Fejsbuk i Instagram. Za kraj nam je poručila da naša ideja mora da bude malo drugačija, da bismo uopšte mogli uspjeti u nečemu.

„Na našem tržištu je veliki problem što ljudi stalno kopiraju jedni druge i većina njih se odlučuje da ‘ide na sigurno’. Bitno je imati jasnu viziju onog čime se želite baviti i imati ideju koja se barem malo razlikuje od svega što nam se nudi. Naravno da je to teži put i podržavam svakog ko ima drukčiju ideju, jer se sve isplati na kraju“, zaključila je Nikolina.

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo”, koji realizuju Udruženje BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, pod pokroviteljstvom Evropske unije.  Sadržaj teksta isključiva je odgovornost UG “eTrafika.net” i ne odražava nužno mišljenje Evropske unije.
Foto: Borislav Brezo
Foto: Borislav Brezo
Foto: Nikolina Čato
Foto: Borislav Brezo
Foto: Nikolina Čato

Napiši komentar