fbpx

Kada bi današnja realnost bila drugačija, u medijskom prostoru bi bilo više osoba poput Nemanje Vujanića. Ovaj diplomirani inženjer elektrotehnike, inovator, danas je zaposlen kao inženjer za razvoj tehnologije na Radio televiziji Republike Srpske i suvlasnik je kompanije Dev Studio. Za sebe kaže da je praktičar, inovator, poduzetnik, te ističe kako je još od malih nogu imao sklonosti da razmišlja korak ispred.

Piše: Danica Nenadić

Prvi primjenljiv izum Nemanji Vujaniću bila je sirena za rastjerivanje divljih životinja iz usjeva na selu.

Podrži eTrafiku

“Uvijek sam maštario o tome kako se sve što me okružuje može da se nadogradi. Često sam nalazio inspiraciju u školi, a najčešće je to bila fizika. Ludio sam od formula, nisam ih baš volio, ali su me jako zanimale praktične primjene naučnih dostignuća iz fizike”, kazao je Nemanja.

Da bi svoj talenat mogao usmjeriti u pravcu u kom je želio, pomogla mu je porodica, bliski prijatelji, kao i poznanici koji su bili u toku sa dešavanjima vezanim za razne promocije tehničkih znanja. U okviru Udruženja inovatora grada Banjaluka, njegovi radovi su bili promovisani kroz sajmove inovacija i određene prezentacije, a jedno vrijeme je i on sam bio predsjednik ovog Udruženja.

Nemanja je dobitnik tri nagrade za inovaciju “Govorni automat”, kojim je htio da doprinese razvoju marketinga i načina promovisanja različitih brendova. To mu je i uspjelo, jer je nekoliko firmi prepoznalo značaj i kvalitet takvog vida reklamiranja određenog proizvoda.

Govorni automat

“Invencija je kad se stvarno osmisli nešto novo, što do sada nigdje nije viđeno, zabilježeno ili korišteno. Inovacija može biti i korištenje već postojećih stvari na kreativan način. Upravo kandidat za inovaciju je bio projekat naziva “Govorni automat”. Radilo se o konceptu reklamnih interaktivnih maketa, koje u tržnim centrima detektuju prisustvo kupca, te nude i opisuju proizvod ispred kojeg su postavljene”, ispričao nam je Nemanja.

U Dev Studiju redovno prate dešavanja na tržištu i uz svoju fleksibilnost i kreativnost se prilagođavaju zahtjevima i potrebama tržišta. Svoj govorni automat radili su na različite načine, od maketa u obliku čovjeka, sa ekranima osjetljivim na dodir, do multimedijalnih polica na kojima reklame mogu da se smjenjuju putem interneta preko razvijene platforme.

“Pored govornih automata, istakao bih projekat simulatora vožnje. Ovaj projekat je pravljen za potrebe M:tel kampanje, koja je bila zadužena za suzbijanje korištenja telefona prilikom vožnje. U našem simulatoru je bio postavljen veliki ekran veličine 65 inča, preko kojeg se prikazivala staza po kojoj se vozi ‘automobil’. Takođe, tu je bio volan, sjedište, komande za gas, kočnica i mobilni telefon. Kada telefon zazvoni i ako se korisnik simulatora javi na telefon, aplikacija pokreće sistem, koji potom simulira sudar, na ekranu, te se pokrene mehanički sistem koji zaljulja kompletnu kabinu”, ponosno je istakao Nemanja o svom angažmanu na jednom takvom zahtjevnom zadatku.

Simulator vožnje

Nemanja kaže da nije zadovoljan kako se država i grad Banjaluka ophode prema inovatorima, te da je jako razočaran u cijeli sistem.

“Grad kao grad je isto kao i država, imao toliki uticaj na moje inovacije, da sam skroz prestao da promovišem moje radove. Potpuno sam se distancirao i od saveza inovatora i od svega što ima ikakve veze sa gradom”, istakao je Nemanja.

Imao je za cilj da drži praksu mlađim kolegama, da organizuje inovatore i kreativce, koji bi davali doprinos lokalnoj zajednici, kroz rješavanje raznih problema. Nudio je svoja tehnička rješenja firmama u lokalnoj zajednici, kako bi im pomogao u radu.

Ne krije svoje razočarenje.

“Sav taj inovatorski rad je generalno potcijenjen i obezvrijeđen, te zasnovan na entuzijazmu nekolicine kreativaca i zaljubljenika u primjenjenu nauku”, navodi on.

Simulator vožnje inovator
Simulator vožnje

Nemanja kaže da je grad učinio tako malo za inovatore, da slobodno može reći da je to ništa.

“Ono na šta sam posebno ponosan, jeste moja porodica, koja mi je uvijek davala nesebičnu podršku, kao i na projekte koji su ugledali svjetlost dana”, rekao je Nemanja.

Za deset godina se vidi isto kao i za narednih deset dana. Nada se da će svaki novi dan biti ljepši i bolji od prethodnog, uz svoje sinove, gdje zajedno rade na nekim novim projektima.

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo”, koji realizuju Udruženje BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, pod pokroviteljstvom Evropske unije.  Sadržaj teksta isključiva je odgovornost UG “eTrafika.net” i ne odražava nužno mišljenje Evropske unije.

Napiši komentar