fbpx

Od osnivanja udruženja 2017. godine, kroz različite projekte pomogli su nekoliko hiljada mališana. Glavni cilj udruženja „Obraduj nekoga“ je pomoći bebama i djeci, bez obzira iz koje sredine dolaze. Svakog mjeseca mnogim porodicama dostavljaju pakete koji sadrže potrebne proizvode za bebe, a često nude i jednokratne pomoći. Kažu da se na terenu često susreću sa teškim životnim pričama, a u radu ih najviše motiviše kada vide osmijeh na licima mladih roditelja kojima su pomogli i koje su potaknuli da se samostalne nastave boriti za svoju djecu.

Piše: Mirnes Bakija; Foto: Mirnes Bakija

Aida Sadiković Mehonić, jedna od osnivačica i predsjednica udruženja „Obraduj nekoga“, kaže da je ideja za pomoć bebama došla kada je dobila sina. Prisjeća se kako joj je tada došao svekar u posjetu i donio kašice, pelene, ali i ostale potrebne proizvode za bebu. Tada je prvi put počela razmišljati kako je majkama koje to ne mogu priuštiti svojoj djeci.

Podrži eTrafiku

„Na svu sreću, mi smo mogli priuštiti sve za našu bebu, ali razmišljala sam kako je majkama koje su lošijeg socijalnog statusa. Često čujemo komentare da su izdaci za bebu toliko veliki, da bi ova vrsta pomoći svakome dobro došla u našoj zemlji. Pogotovo kada se radi o adaptiranom mlijeku, koje se daje kada žene ne doje, za koje potrebno izdvojiti i do 30 maraka za samo nekoliko dana“, pojašnjava Aida.

Prisjeća se da je jednom prilikom razgovarala sa prijateljicom kojoj je samo muž bio zaposlen. Tada joj se prijateljica požalila da vrlo teško uspijeva kupiti potrebne proizvode za bebu, zbog niskih primanja koja su imali.

„Razmišljala sam kako da joj pomognem. Društvene mreže su odmah bile najbolji način da se povežem sa drugima i pokušam prikupiti potrebnu pomoć. S obzirom na to da imam desetogodišnje volontersko iskustvo, suprug mi je predložio da napravimo Fejsbuk grupu. Sjećam se da je sve krenulo s jednim statusom gdje sam pitala druge šta misle o ideji da pokrenemo grupu u kojoj bi pomagali trudnicama i majkama. Već prvu veče odjek je bio veliki i uspjeli smo prikupiti dosta različitih proizvoda za bebe“, prisjeća se Aida.

Na početku su prikupljali pomoć za jednu bebu mjesečno, ali od kada su osnovali udruženje u mogućnosti su da pomognu jednoj bebi dnevno.

Udruženje „Obraduj nekoga“ sprovodi nekoliko projekata, ali kažu da su najviše fokusirani na projekat „Idemo na babine“, gdje bebama iz socijalno ugroženih porodica dostavljaju proizvode koji su im potrebni. Aida pojašnjava da pomažu i djeci, jer nekadašnje bebe kojima su pomagali su sada djeca.

„Ta djeca sada kreću u školu. Nažalost, situacija je kod mnogih i dalje teška i mi se trudimo da im još uvijek pomažemo“, kaže Aida.

Priprema paketa za bebe

Svake godine sprovode akciju kojom pomažu djeci pred početak školske godine. Aida kaže da se trude osigurati djeci sve potrebno već u augustu, kako se ne bi brinuli za početak škole. Ovo trenutno rade u suradnji sa malim ruralnim školama i uglavnom su fokusirani na seoska područja. Pojašnjava da u Sarajevu imaju najmanje korisnika, zbog postojanja javnih kuhinja, ali i drugih udruženja koja pomažu djeci koja su u stanju socijalne potrebe.

„Trenutno pomažemo bebicama i kroz jednu manju akciju koja se zove ‘Lakše kroz prvu prehladu’. Dostavljamo im jedan prilično skroman set koji sadrži lijekove za snižavanje temperature, fiziološku otopinu za ispiranje nosića, vitamin D, kao i druge proizvode koji će im pomoći da lakše prođu kroz svoju prvu prehladu. Taj set košta oko 27 maraka u apoteci u kojoj mi kupujemo i koja je prva podržala naš rad, te nam ponudila popuste na lijekove“, priča Aida.

Pripremljen paket za donaciju bebama

Skoro su krenuli i sa akcijom upisa djece u vrtiće, koja dolaze iz problematičnih porodica. Aida pojašnjava da takva djeca često nemaju zdravu sredinu, te im vrtić dobro dođe da se socijaliziraju i druže sa vršnjacima. Kaže da ovoj djeci ne mogu pomoći kroz redovne pakete, jer nisu sigurni gdje oni završe.

„Ovaj projekat smo pokrenuli kada je jedan mlada majka, koja je bila na ivici samoubistva, izrazila želju da joj pomognemo pri upisu djeteta u vrtić, kako bi lakše pronašla posao. Odlučili smo joj pomoći, a na svu sreću ona se ubrzo zaposlila. Zbog toga smo joj nastavili pomagati da plaća naknadu za vrtić“, ponosno ističe Aida.

Kaže da nemaju velike pomoći od nadležnih institucija, te da novac usmjeravaju drugim udruženjima koja nisu humanitarnog karaktera. U budućnosti se nada da će institucije imati više sluha za pomoć udruženjima poput njihovog. Kaže da su do sada dobili samo jedan podsticaj.

Pored mjesečnih, Aida pojašnjava da sprovode i jednokratne pomoći.

„Imamo porodice koje žive u ruralnim mjestima, do kojih ne možemo često sići zbog udaljenosti i loših puteva, ali i zbog naših finasijskih ograničenja. Za ovakve osobe pokrenemo akcije gdje skupimo sve potrebno za narednih šest mjeseci, te im odjednom sve dostavimo“, objašnjava.

Zahvalnice u prostorijama udruženja “Obraduj nekoga”

Na terenu se često susreću sa teškim životnim pričama. Najviše ih pogađa kada su djeca zanemarena od svojih roditelja, jer kada je samo siromaštvo u pitanju, nekako se nađe način da se pomogne.

„Imalo smo jedan slučaj gdje je majka umrla. Jedno dijete je bilo iz prethodnog braka koje nije bilo priznato i dvoje djece iz posljednjeg braka. Pored svega toga, najmlađa beba imala je invaliditet.  Djeca su živjeli u jako neuslovnoj kući i nisu bila dovoljno zbrinuta. Na kraju je država odlučila da djeca idu u dom za nezbrinutu djecu, a bebica koja ima invaliditet je smještena u ustanovu za specijalno obrazovanje i odgoj djece“, prisjeća se Aida.

Smatra da bi bilo dobro kada bismo imali jednu krovnu humanitarnu organizaciju, koja bi na neki način koordinisala između ostalih humanitarnih udruženja, kako bi sve ugrožene osobe iz različitih kategorija društva dobile adekvatnu pomoć. Dodaje da je izuzetno važno pomoći ljudima da pronađu zaposlenje kako bi se mogli samostalno snalaziti za život. Ljudima kojima dugotrajno pomažu su osobe koje boluju od teških bolesti i nisu sposobne za rad.

„Imali smo dvije majke iz sigurne kuće, koje su bile teške žrtve nasilja. Nakon što su provele šest mjeseci u sigurnim kućama, one su se snašle i zaposlile. Mi djeci i dalje pomažemo sve dok majke ne postane samostalne i jave nam da se pomoć usmjeri onome kome je potrebnija“, priča Aida.

Skladište doniranih proizvoda

Ističu kako su relativno mlado udruženje, o čijem radu još treba da se čuje. Kažu da imaju podršku u radu od društveno-odgovornih kompanija, od kojih su dobili i automobil za rad na terenu.

Pozivaju sve društveno-odgovorne kompanije koje rade dječji program, da doniraju proizvode koje će udruženje uputiti onima kojima je najpotrebnije. To mogu učiniti putem Fejsbuk stranice „Obraduj nekoga“, ili putem imejl adrese naznačene na internet stranici udruženja. Pored toga, svi građani i građanke koji žele i mogu donirati kašice za bebe, pelene, palentu ili griz, različitu hranu za bebe, žitne kaše, kozmetiku, kolica, krevece i ostale potrebne proizvode za bebe, pozivaju da se jave na naznačene kontakt adrese. Donacije mogu biti kupovinom proizvoda ili novčanim uplatama na devizni račun ili PayPal.

„Redovno pozivamo građane i građanke da predlože nekoga kome je pomoć potrebna. Drugi način je da se roditelji iz socijalno ugroženih porodica prijave sami, tako što će ispuniti obrazac koji se nalazi na našoj internet stranici. Ti obrasci idu u bazu udruženja i čim se stvore uslovi pomaže se tim bebicama“, za kraj razgovora poručuje Aida.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Napiši komentar