fbpx

Nikolas Kejdž (Nicolas Cage) je veliko ime Holivuda. Dobitnik je jednog Oskara dok je za ovu prestižnu nagradu nominovan dva puta. U svojoj bogatoj karijeri igrao je širok spektar različitih likova. Kao i mnoga velika glumačka imena iz Holivuda, došao je u fazu kada za njega kažu da mu manjka kvalitetnih filmova, ali i uloga. Ove godine privukao je pažnju, bar kada su u pitanju filmski kritičari i filmska publika, a razlog tome je njegov najnoviji film „Pig“, u kojem igra glavnu ulogu i čiji je producent.

Piše: Vedran Grahovac

Radnja filma prati Roba (Rob) koji živi u šumi sa svojom svinjom. Van tokova civilizacije gotovo, pa i da nema kontakt sa ljudima osim sa Amirom koji kod njega dolazi jednom sedmično. Uz pomoć svinje, Rob u šumi pronalazi tartufe koje Amiru prodaje. Problem nastaje kada ga napadnu u kolibi i ukradu ljubimca kojeg toliko voli. Nakon dugo godina, podstaknut krađom svinje, Rob se sa Amirom vraća u grad i počinje potragu za ukradenom životinjom. Ta potraga pružiće nam uvid u prošlost glavnog lika, njegov nekadašnji život i ono što je bio.

Podrži eTrafiku

Iako se, bar na početku filma, čini kako je Robova životinja samo „sredstvo“ uz pomoću kog preživljava, vidjećemo zapravo da su stvari malo drugačije. Naime, „Pig“ je priča o jednom neobičnom prijateljstvu, koje samo naizgled djeluje kao da je zasnovano na interesu. Ali, to prijateljstvo zapravo je jedan specifičan i vrlo skladan odnos čovjeka i životinje koji je lišen svih društvenih normi. To je odnos kakav samo može biti u prirodi i u kojem je junak ovog filma našao spas. Odnosno, on pokušava da nađe spas koji je defakto vrlo teško naći.

O tome šta je dovelo do toga da se Rob odmetne u šumu i živi nekonvencionalnim životom saznajemo tokom filma koji se sastoji od tri dijela. Pronalazak njegove životinje biće bolan put, fizički i psihički. Taj put suštinski je vraćanje u njegovu prošlost sa kojom se gledaoci polako upoznaju i koja je u velikoj mjeri uticala na dalji život Roba. Kroz priču glavnog lika, „Pig“ se bavi i univerzalnom temom sreće, identiteta i individuom u okviru savremenog društva u kome je novac najčešće imperativ. Da taj novac često nije jedini pokazatelj sreće i duhovnog mira, vidimo kroz karakterizaciju dva glavna lika.

Sa jedne strane tu je Amir, koji uprkos finansijskoj sigurnosti čini se nema ono što ima Rob. A to su spokoj i život van okvira i stega društveno nametnutih normi. Onih društvenih obrazaca koji nas, nerijetko, pritišću i od nas prave nešto što nismo i ne želimo da budemo.

U slučaju filma „Pig“, čini se da je Nikolas Kejdž dao sebi oduška i napravio film po svom ukusu. Film koji nije tipičan Holivud u kome su sjaj i blještavilo dominantni. Dobre fotografije i režija, „Pig“ obiluje mračnom atmosferom koja ima primat u odnosu na druge segmente. Pored navedenog najviše pažnje privlači Nikolas Kejdž sa vrlo upečatljivom ulogom. Iscrpljen, ćutljiv i povučen ne progovora mnogo, dok njegovu ličnost i karakter upoznajemo postepeno tokom samog filma. Scenografija u vidu šume, enterijera kolibe kao i raznih mračnih i zapuštenih drugih enterijera, takođe je za pohvalu, jer upravo ona daje ovom filmu specifičan vizuelni aspekt. Sasvim solidno ostvarenje koje je ipak imalo potencijala da bude mnogo više.

Godina: 2021.

Država: Velika Britanija.

Režija: Michael Sarnoski.

Scenario: Michael Sarnoski i Vanessa Block.

Uloge: Nicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin,Cassandra Violet, Elijah Ungvary.

Žanr: Drama.

Trajanje: 92 minuta.

Napiši komentar