fbpx

Grupa srednjoškolaca gradiške Gimnazije pravi je primjer omladinskog aktivizma i pozitivnog djelovanja na svoju sredinu. Nakon Festivala talenata, organizovali su i Festival omladinskog aktivizma, koji se pored Gradiške održao i u Čelincu, Kotor Varošu, Prnjavoru i Prijedoru.

Piše: Nataša Todoranović

Dugogodišnja volonterka Udruženja „Most“ Anastasija Katić i njeni vršnjaci: Adrijana Kojić, Srđan Belenzada, Nataša Koren i Zlatana Futić, u avgustu prošle godine, osmislili su projekat „Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama“, koji još uvijek traje.

Podrži eTrafiku

„Na ideju za ovaj projekat sam došla u avgustu kada sam vidjela da je raspisan konkurs u našoj zajednici, nakon čega smo imali edukaciju za pisanje projekata. Kada smo okupili tim odlučili smo da uradimo festival na temu mentalnog zdravlja“, počinje priču Anastasija.

Tema ovog projekta je promocija mentalnog zdravlja kod mladih ljudi. Festival talenata održan je u martu ove godine i okupio je veći broj mladih učesnika različitih orijentacija: muzičara, recitatora, imitatora, naučnika…

„U sklopu projekta imali smo i trodnevnu radionicu čiji je cilj bio ‘team building’, odnosno, da naučimo da radimo u timu. To nam je dosta pomoglo jer je tim najvažniji kada se radi na projektu, te organizovanost i skladnost jednih prema drugima“, kaže Anastasija.

Nakon što je ovaj festival izazvao mnogo pozitivnih reakcija, donator IN fondacija je odlučila da se njihove aktivnosti nastave. Tako se od 20. do 27. juna ove godine održao Festival omladinskog aktivizma u Gradišci, Čelincu, Kotor Varošu, Prijedoru i Prnjavoru, uz niz raznih edukativnih i zabavnih sadržaja za mlade.

„U Gradišci smo imali jako zanimljiv program. Od časova modernog i tradicionalnog plesa, turnira u stonom tenisu, trke sa zadacima, piknika i radionice na izletištu, turnira u odbojci, street workout treninga, koncerta benda ‘Deminutiv’ iz Prnjavora do filmske večeri na otvorenom, kulinarskih i muzičkih radionica“, prepričava nam Anastasija.

Posebnu pažnju privukla je muzička radionica grupe Afrodizijak, čime je i završen  festival u Gradišci.

„Na kulinarskoj radionici pravili smo kolače koje smo nosili u Dom za stare, tako da smo uklopili ugodno i korisno. Jako smo ponosni, kako na sebe i na naše izvođače u ovih sedam dana festivala, tako i na naše sugrađane koji su najbolja publika i podrška“, govori Anastasija, jedna od organizatorki ovog projekta.

Svoj rad predstavljaju na instagram stranici „The path of kindness“, gdje takođe dijele bitne poruke u vezi mentalnog zdravlja. Nove projekte najavljuju već za jesen.

„Poslije ovog ljetnog Omladinskog festivala planiramo da se odmorimo, a od septembra krećemo sa novim projektima. Svi smo se pronašli u ovome i želimo da nastavimo da pozitivno doprinosimo našoj zajednici. Cilj nam je da se ljudi u Gradišci, a naročito omladina, aktiviraju u različitim oblastima u kojima se pronalaze“, kaže Anastasija za kraj našeg razgovora.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Napiši komentar