fbpx

Pored želje da sami za sebe stvore svoj posao iz snova, avanturu sa čokoladom pokrenula je i ljubav prema kraft čokoladama. Bračni par Tarik i Merjem Hamzić iz Sarajeva, pokrenuli su mali porodični biznis pod imenom “Bashka”, u sklopu kojeg prave čokoladne poslastice.

Piše: Danica Novaković;  Foto: Merjem Hamzić

Tarik je u svom društvu bio poznat po tome što voli kraft čokoladu, pa je nerijetko od prijatelja dobijao čokolade sa njihovih neobičnih putovanja. Tako je u moru ideja prevagnula ova, da bolje upoznaju svijet čokolade i da pokušaju napraviti svoje malo čokoladno carstvo.

Foto baza

„Ono što je zanimljivo u našoj priči, jeste da nijedno od nas nije znalo kako izgleda plod kakaovca, kakao zrno, gdje raste i kako se od njega dobije čokolada. Međutim, znali smo uživati u dobroj čokoladi i tako smo jednog dana došli do ideje da bi zaista bilo zanimljivo napraviti artisan ― ručno rađenu čokoladu iz Sarajeva. Ubrzo su uslijedili mjeseci istraživanja literature, posjete najvećim svjetskim sajmovima, razrada ideja, a na kraju i obuka na Belgijskoj akademiji za čokolatijere“, ispričala nam je Merjem.

„Bashka“ u svojoj ponudi ima četiri vrste čokolada: tamna, bijela, mliječna i Ruby ― ružičasta čokolada, koja je nedavno predstavljena u svijetu kao četvrta vrsta čokolade. Pored ovih, Merjem i Tarik se uvijek trude da ljubiteljima čokolade ponude i različite vrste „single origin“ čokolada. One su specifične po tome što nastaju od jedne vrste kakao zrna, koji se uzgaja na jednom području i kao takvo daje čokoladi poseban ukus.

„Naše čokolade su obogaćene dodacima poput orašastih plodova, jestivih latica cvijeća i liofilizovanog voća. Takođe, važno je istaći, da Bashka čokolade sadrže isključivo kakao puter u svojim čokoladama bez učešća drugih masnoća. Mnoge čokolade umjesto kakao putera sadrže druge biljne masnoće i to je ono što pravi razliku između prave čokolade i drugih koje sadrže velike količine šećera“, pohvalila nam se ona.

Kada je u pitanju proces pravljenja ovih neodoljivih poslastica, kako nam Merjem i njen suprug otkrivaju, jedan od ključnih procesa koji utiče na to kakav će biti miris, tekstura, izgled i kvalitet čokolade jeste proces temperiranja. Čokolada se grije do određene temperature, a nakon toga se hladi do temperature kada je spremna za izljevanje u kalupe.

„Sve vrijeme je jako bitno voditi računa da su vlaga i temperatura u radionici, kao i u kalupima i drugom alatu, na dozvoljenom nivou, jer čokolada ne trpi nagle promjene. Ukoliko je čokolada izložena promjenama temperature, nerijetko se može dogoditi da se pojave bijele mrlje. S obzirom na to da su Bashka čokolade najvećim dijelom ručno pravljene, sama izrada traje duže nego kada se radi sa mašinama“, pojasnila nam je Merjem.

Ovaj mladi par inspiraciju za recepte pronalazi svuda oko sebe. Zavisno od raspoloženja, sezone i rezultata, degustacije kreiraju razne kolekcije proizvoda. Trenutno kao dodatke koriste komadiće kakao zrna, liofilizirano voće, začine, jestive latice cvijeća, blanširane kalifornijske bademe, iranske pistacije, meksički orah, te tucanu kafu. Na ovaj način se trude da ponude nove ukuse koji će pronaći svoj put do svačijeg nepca.

„Naša želja jeste da ljubiteljima čokolade ponudimo nešto više od same čokolade. Želimo im ponuditi iskustvo konzumiranja čokolade i da nauče uživati u čokoladi na pravi način. Bashka čokolada nije samo za jelo, ona se zaista osjeća i u njoj se uživa. Nadamo se da ćemo poznavaocima čokolade ponuditi čokoladu uz koju uživaju sva njihova čula“, kazala je.

Merjem i Tarik, čokolade trenutno prave isključivo po narudžbi i moguće je naručiti veće količine za različite potrebe putem njihove Instagram stranice. Što se tiče favorita kod kupaca, svaka čokolada nađe svog kupca. Jako puno ljudi za sebe kaže da “ne vole” tamne čokolade, jer su im gorke ili kisele, međutim prijatno se iznenade kada se upoznaju sa različitim vrstama tamne čokolade, posebno sa „single origin“.

„Ruby čokolada je najinteresantnija zbog svoje specifične boje i  ukusa, a i zbog toga što je riječ o četvrtoj vrsti čokolade koja je nedavno prezentirana u svijetu. Ako baš moramo izdvojiti, možda bi to ipak bila karamel bijela čokolada koja nikoga ne ostavi ravnodušnim“, izjavila je.

Za kraj, Merjem i Tarik poručuju svima koji žele krenuti njihovim stopama da slušaju svoje želje i trude se svim srcem da rade ono što vole. Oni smatraju da ako budete najbolja verzija sebe i uspjeh će sigurno doći.

Napiši komentar