fbpx

Ljubav prema šivanju odjeće, bila je dovoljna da sestre Ana i Jelena Šarović, odluče da upišu kurs i nakon toga pokrenu svoj posao. Porijeklom iz Gacka, žive i rade u Banjaluci, a njihove kreacije su pronašle svoj put do žena i djevojaka širom Bosne i Hercegovine.

Piše: Snježana Aničić

Kurs za šivanje su pohađale prije dvije godine i bio im je odlična prilika da se usavrše. Dugo su razmišljale da li da se upuste u pokretanje biznisa.

Foto baza

„Mene je, donekle, Jelena nagovorila. Često nam se dešavalo da nam se svidi neki komad odjeće koji ne možemo naći u butiku i zbog toga smo odlučile da stvaramo sopstvene kreacije. Tako možemo izaći iz okvira trenutne mode i nositi ono što želimo, a ne samo ono što nam se nudi“, rekla je Ana.

Dodaje, da su početna ulaganja velika dok se ne nabave potrebne mašine, ali da je šivanje više zahtjevan nego skup posao. Nove su u svom poslu i još uvijek stiču povjerenje mušterija. Svjesne su da je ljudima potrebno više vremena da prihvate nove stvari. Zadovoljne su količinom narudžbi, iako je virus korona uticao na manji broj slavlja. Svoju ponudu su prilagodile situaciji i uglavnom su šile majice i pantalone. Njihove modele možete da pogledate i naručite na Instagram nalogu blaj.design, kao i na Fejsbuk stranici .

Jelena govori da je lakše šiti po standardnim veličinama. Međutim, draže im je ono po mjeri, jer su tako sigurne da će u potpunosti odgovarati mušteriji.

Sestre Šarović kažu, da se u poslu ističu po tome što djevojkama i ženama pomažu da u udobnosti svog doma osmisle kreaciju sa bojama i materijalom, te da odjeću dobiju na svojoj adresi.

Kada su u pitanju nove ideje, napominju da im u tome pomažu njihove dvije sestre. Svaka od njih ima svoj poseban stil i želje.

„Teško je reći šta najviše volimo šiti. Izdvojile bismo haljine, jer su dosljedne našem prvobitnom planu i drago nam je  kada smo dio nekog važnog životnog događaja“, ističe Ana.

Priznaje da neke stvari za rukom bolje polaze Ani i obrnuto. Tako se međusobno nadopunjuju, što u konačnici rezultira savršenom kreacijom i zadovoljnom mušterijom. Ana voli kada ima malo slobode da izrazi svoju kreativnost, dok Jelena preferira da nečija zamisao bude osmišljena do detalja.

Sašile su brojne haljine, majice, pantalone… Kao posebnu kreaciju, izdvojile bi Jeleninu vjenčanicu, ali i haljine koje su šile za tu priliku  drugim djevojkama.

„Samo šivanje vjenčanice nije bio veći izazov nego za običnu haljinu. Najveći izazov je bio osmisliti kakva će biti, jer sam i sama jako zahtjevna mušterija, npr. kakvu čipku odabrati, da li da rukavi budu puf ili je bolje bez rukava. Sve to djeluje nebitno, ali promijeni haljinu u potpunosti“, prisjeća se priprema Jelena.

Cijene kreacija zavise od složenosti modela, potrošenog vremena i materijala. Slažu se da njihov tempo trenutno diktira situacija sa virusom i zbog toga ne mogu ništa konkretno  da planiraju.

„Virus nam je pokazao da ništa ne možemo planirati. Nadamo se da ćemo kroz određeni period otvoriti modni studio, te da će ime ‘Blaj design’ postati prepoznatljivo“, otkriva Jelena.

Ne odbacuju mogućnost da će jednog dana šiti i za muškarce. Ana objašnjava da se to neće dogoditi u skorije vrijeme, jer ne znaju šta bi tačno šile, ali i zbog toga što je izbor materijala mnogo manji za mušku konfekciju.

Za kraj govore da su najponosnije na slogu koja među njima vlada. Kako kažu, imaju dogovor da se mogu posvađati kao sestre, ali ne i kao „poslovne partnerke“. Ukoliko do toga i dođe, ljubav prema šivanju uvijek bude jača od svađe.

Napiši komentar