fbpx

Priča o nakitu „Sunčev cvijet“ počela je u januaru 2019. godine, kada je Sanja Krasić (26) iz Banjaluke pokrenula Instagram nalog istog imena. Sanju je oduvijek privlačila umjetnost, te je počela da se bavi izradom nakita. Osim ogrlica ona pravi i šnalice za kosu, broševe, češljeve, te obilježivače za knjige.

Piše: Danica Novaković

Prije zvaničnog početka izrađivala je unikate za svoju dušu, ali i za svoje bližnje, te je podstaknuta njihovim reakcijama odlučila da napravi korak dalje. Pored izrade nakita, Sanja se bavi i pisanjem poezije, koja je bila njena velika ljubav i ulaznica u svijet umjetnosti. Ipak, izrada nakita postala je njen san i shvatila je da time želi da se bavi.

Podrži eTrafiku

„Kakva god da je moja uloga u tom svijetu, uvijek mi donosi mir, ispunjava dušu i čini me srećnom. Lijepo je biti posmatrač, a još ljepše je učestvovati u kreativnom stvaranju. U posljednje dvije godine sam spoznala kakav je osjećaj kada nešto unikatno i nesvakidašnje stvoriš svojim rukama i baš zbog tog nevjerovatnog osjećaja, nastavila sam koračati kreativnim putem, te je tako ljubav prema nakitu preovladala“, ispričala nam je.

Nakit izrađuje kombinovanjem različitih motiva i prirodnih materijala. Kao veliki ljubitelj prirode, ona nastoji da ljepote koje nam priroda poklanja prenese na svoje male unikate. Svaki  komad nakita je poseban i neponovljiv, što znači da svi oni koji nose takvu ogrlicu, prsten, naušnice, narukvicu ili broš, nose sa sobom unikatni dio ‘Majke prirode’. Cvijeće, raznoliko bilje ili čak kamenčići, nerijetko pronađu svoje utočiste u zagrljaju kristalne smole.

„Smatram da im tako, kroz umotavanje u smolu udahnem novi život. Biljke prethodno sušim i presujem na poseban način kako bih im sačuvala boju i oblik. Rad sa epoksi smolom prilično je zahtijevan. Pored materijala koji je neophodan za samu realizaciju, potrebno je  i mnogo vremena i strpljenja. Ipak, ponosna sam na svaki korak koji učinim kako bih došla do krajnjih rezultata. Stvoriti nešto u potpunosti unikatno, vrijedno je truda“, izjavila je.

Sanji nikada ne ponestaje ideja za njen nakit. Ponekad ih ima čak toliko, da ne uspijeva sve odmah da realizuje. Svaki komad nakita, koji izradi, je unikatan a osjećaj da nosite takvo nešto je neprocjenjiv. Proizvodi „ Sunčev cvijet“ nose priču, uspomene i trenutak uhvaćen u vremenu.

„Uživam u realizaciji, pa tako često radim prema svojoj zamisli, ali isto toliko volim raditi i prema zamisli onih koji vole unikate. Inspirisan bojama, mirisima i suncem sve ove predivne stvari nastale su kao spoj dvije velike ljubavi, prema prirodi i umjetnosti“, objasnila nam je.

Sanja je nekoliko puta izlagala nakit na sajmu koji organizuje Udruženje kreativaca Kre Art, gdje je upoznala mnogo izvrsnih kreativaca i umjetnika, ali i posjetilaca koji su zaljubljeni u unikatno. Ona svim srcem podržava takva okupljanja kreativaca, jer smatra da ljudi često, svjesno ili nesvjesno, uguše svoje talente. Ono što je najviše usrećuje, kao i svakog ko se bavi kreativnim radom, su pozitivne reakcije i osmijesi na licima njenih kupaca kada ugledaju njene proizvode.

„Kre Art je jedna veoma lijepa priča koja zaslužuje više pažnje, jer okuplja afirmisane i neafirmisane umjetnike koji nude unikate izrađene različitim materijalima, te se zbog toga jako radujem narednim druženjima. Takođe, poručila bih svima onima koji imaju neki talenat, ma o kojem god polju da je riječ, da ga čvrsto zagrle, da ga vole, njeguju i izraze na najbolji način“, izjavila je za kraj našeg razgovora.

Napiši komentar