fbpx

Već više od dvadeset godina, jedan je od najvećih glumaca današnjice. Iako je istinska holivudska zvijezda, Leonardo Dikaprio (Leonardo DiCaprio) nije sklon skandalima i onom lažnom glamuru, nerijetko svojstvenom za najpoznatiju filmsku industriju zabave na svijetu. Širok spektar karakternih uloga i vrhunski filmovi njegovo su jedino „oružje“, uz pomoć kojeg je postepeno gradio karijeru i došao do onog stadijuma, kada su i kritičari i publika saglasni u tome da je jedan od najboljih. 

Piše: Vedran Grahovac

Uprkos činjenici da je šest puta nominovan za nagradu Oskar, ovu prestižnu nagradu uspio je da osvoji tek 2016. godine za ulogu u filmu „Povratnik“ (The Revenant). Iako je u mnoštvu maestralnih uloga teško bilo šta izdvojiti, postoje određene uloge koje su glumački velike, ali i iz mnogih drugih razloga značajne za njegovu karijeru, ali i filmsku umjetnost uopšte. Upravo tih pet uloga navodimo u tekstu.

Podrži eTrafiku

Arni – Šta muči Gilberta Grejpa

Jednu od svojih prvih uloga, Dikaprio je ostvario u filmu  iz 1993. godine, naziva „Šta muči Gilberta Grejpa“, reditelja Lasea Halstroma (Lasse Halstrom). Iako je bio tinejdžer i na početku karijere, već tada je u punom kapacitetu nagovijestio o kakvom se glumcu radi. Uprkos Džoni Depu (Johnny Depp) koji igra glavnu ulogu u ovom filmu, Dikaprio uspijeva da „ukrade šou“ svojom maestralnom ulogom dječaka sa poteškoćama u razvoju. Sasvim zasluženo dobija nominacije za Oskara i Zlatni globus u kategoriji najbolje sporedne muške uloge. Danas, nakon toliko godina, možemo reći da se radi o velikoj ulozi kojom je Dikaprio postavio temelje jedne velike karijere, kakvu će kasnije i ostvariti.

Džek – Titanik

Iako je imao većih i boljih uloga ona u Titaniku je svakako nezaobilazna za karijeru ovog glumca, iz mnogo razloga. Donekle, to je njegova prva, svjetski poznata uloga, u planetarno popularnom filmu, koja je privukla pažnju svjetske filmske javnosti i onih koji do tada, možda nisu znali za Dikaprija. U jednom od najuspješnijih filmova ikada, Dikaprio je odglumio mladića punog života, kojeg igra sudbine dovodi na najluksuzniji brod svijeta i kome se život mijenja iz korijena. I pored velikog uspjeha Titanika, mnogi su mislili kako je u pitanju još jedan glumac sa dječačkim licem, čija će karijera, vjerovatno, ići u pravcu komercijalnih i „laganih“ filmova. Uprkos tome, pokazalo je vrijeme, Dikaprio je postao puno više od toga, odnosno, postao je  glumac sposoban da odigra skoro svaki karakter i to na sebi svojstven i fenomenalan način.

Havard Hjuz – Avijatičar

Jedan od mnogih filmova reditelja Martina Skorsezea (Martin Scorsese) u kojem igra Leonardo Dikaprio. Upravo ovaj reditelj, u velikoj mjeri je zaslužan za mnoge sjajne uloge koje je Dikaprio odigrao u njegovim filmovima. Uloga u ovom filmu, spada u jednu od najboljih i najupečatljivijih u njegovoj karijeri. Svojom maestralnom glumom i mimikom vjerno je odigrao lik kontroverznog i po mnogo čemu specifičnog Hjuza (Howard Hughes). Čovjeka koji je bio milioner, vizionar, ispred svog vremena, ali i ekscentrik. Vrlo bogatu biografiju ovog čovjeka, Dikaprio u saradnji sa Skorsezeom, vješto koristi kao inspiraciju za jednu od svojih najboljih uloga. Iako je nominovan za Oskara, ipak ga nije uspio osvojiti.

Džordan Belfort – Vuk sa Volstrita

Još jedno ostvarenje Martina Skorsezea, po istinitoj priči, u kojem je Dikaprio ostvario ulogu koja se pamti i ne igra često. U filmu koji traje skoro tri sata, Dikaprio je u skoro svakom kadru i u svom punom glumačkom sjaju, što čini ovaj film velikim i dobrim. Sa mnoštvom teksta, glumi moćnog i destruktivnog Džordana Belforta (Jordan Belfort), čiji je život izazivao kontroverze. Neki od kritičara, ali i dio javnosti, zamjerio je filmu „promovisanje“ droge i lošeg ponašanja, kao i veliki broj psovki. Upravo ovo, smatraju mnogi, jedan je od razloga što film  i Dikaprio nisu osvojili Oskara za najbolju mušku ulogu i film. Bez obzira na to, ovom ulogom, po ko zna koji put, Dikaprio potvruđuje svoju glumačku veličinu, koja uprkos  godinama i dalje ne blijedi.

Hju Glas – Povratnik

Uloga koja mu je konačno donijela dugo očekivanog Oskara, što je obradovalo filmofile širom svijeta. Iako je ovu nagradu zaslužio mnogo više za neke ranije uloge, Američka akademija je odlučila da ga  ipak nagradi za ovu. Za razliku od prethodnih filmova, u ovom je Dikaprio odigrao lika kod koga dominira vizuelni efekat, šminka i fizička transformacija. Iako nema puno teksta, kao u ranijim ulogama, u pitanju je odlična i bitna rola kojom Dikaprio konačno „materijalizuje“ svoj rad i zvanično potvrđuje da je veliki glumac.

 

Napiši komentar