fbpx

Po završetku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu te magistriranja na odsjeku grafike, Alisa Čaber je željela da nastavi sa umjetničkim stvaralaštvom. U toj ideji pridružio joj se i njen životni partner Adi Rahić pa su tako prije pet godina započeli svoju malo drugačiju priču i osnovali brend Make Me. Danas se pod prepoznatljivim imenom bave izradom narukvica, ogrlica i naušnica. Ono po čemu se njihovi komadi izdvajaju od ostalih jeste ono umjetničko u njima te mogućnost biranja detalja kako bi nakit bio individualan i personalizovan.

Piše: Amina Cerić

Ono zanimljivo u njihovoj priči jeste što o ovoj vrsti posla, odnosno načinu izrade, nisu znali mnogo toga jer je Adi pravnik a Alisa akademska grafičarka. Međutim, sebi su dali vremena i prostora da istražuju, konstantno uče, saznaju iz grešaka. Sve to ne bi bilo moguće bez njihove ambicioznosti, volje i želje za kreativnim radom. Sve je krenulo iz njihovog dnevnog boravka, a danas imaju poseban prostor sa svim alatima i mašinama potrebnim za obradu materijala.

Podrži eTrafiku

„Nakit je došao kao dobar način da se zadržim u području stvaranja umjetnosti i da ne izgubim tu nit. Adi se priključio na samom početku jer je spretniji sa obradom materijala i on je prvenstveno doprinio da današnji finalni izgled svakog komada bude precizan i donekle savršen oblikom. Zajednička ideja nam je bila kreiranje originalnih i individualiziranih komada“, ispričala nam je Alisa te dodala da su zajedno učili o ergonomiji produkta, obrađivanju kože i drveta.

Nakon studiranja bila je posvećena grafici, pa tako iza sebe ima oko 15 samostalnih izložbi u inostranstvu i veliki broj grupnih izložbi. Međutim, kako kaže radeći samo u umjetnosti teško je opstati. U tome se krije još jedan razlog nastanka ovog brenda.

„Po mom mišljenju uvijek je dobro izvući iz takvog iskustva i znanja ono najbolje i posvetiti se nečemu što zadovoljava i nas kao umjetnike a i trenutno tržište. To je jedan od razloga nastanka ovakve primjenjene umjetničke forme, jer donekle ono čime sam se bavila kroz svoj umjetnički rad primjenjujem trenutno na nakit kroz crtež, sliku i slično. Upravo nakit danas predstavlja dobar medij jer se nosi posvuda i može se na isti način koristiti kao poruka u kontekstu slike, teksta, fotografije ili filma“, kaže ona.

Za izradu nakita koriste prirodne materijale – drvo i kožu. Oni im pružaju beskrajne raznolikosti u inspiraciji i izazove u toku rada. Drvo namijenjeno za tu vrstu izrade nabavljaju u lokalnim prodavnicama, a kožu uglavnom recikliraju iz odbačenih dijelova. Tako na primjer, jedna narukvica može biti završena za dva do tri dana u slučaju da je drvo isječeno i obrađeno, kožni dio pripremljen nakon čega slijedi oslikavanje i lakiranje te proces sušenja.

„Pristup izradi je eksperimentalan i individualan. Sve radimo sami, od nacrta za određeni komad nakita, preko rezanja drveta, brušenja, obrađivanja, farbanja i uklapanja elemenata, pa sve do najljepšeg dijela posla koji se ogleda u oslikavanju drveta, crtanju i usklađivanju sa bojom kože. Ovaj posao iziskuje jedan interdisciplinarni proces jer pored umjetničkih i akademskih znanja iz dizajna, crteža, slikarstva i kiparstva, potrebno je poznavati i nekoliko zanatskih vještina. U tom smislu mogu tvrditi da svaki komad nakita jeste zaista malo unikatno umjetničko djelo”, objasnila nam je Alisa koja takođe napominje da je pored prethodno navedenog potrebno imati i minimalno znanje iz marketinga kako bi se gotov proizvod što bolje prezentovao, plasirao i prodao na tržištu.

Kako Make me nakit predstavljaju nekonvencionalni predmeti, namijenjeni su modernim kupcima sa izraženim stavom za novo i personalizovano. Mušterije su sve generacije. Od onih najmlađih koji bi željeli da imaju nešto posebno nacrtano na ogrlici, do starijih ljubiteljica koje vole istaći odjevnu kombinaciju unikatnim detaljem.

“Ono što nas interesira jeste nakit kao takav, ne moderan ili trendovski koji je uniformiran i komercijalan već vizualno dojmljiv. Prema tome i radimo upravo ove geometrijske oblike za koje smatramo da su bezvremenski i da bi mogli funkcionirati uvijek, bez obzira na razdoblje ili trend”, kaže Alisa za eTrafiku.

Umjetnički dodir u ovom nakitu, pored oslikavanja, ogleda se i u mogućnosti da se kroz njega izrazi emocija, osobnost, interes za umjetničke pokrete 20. vijeka i arhitekturu. Upravo je to jedna od karakteristika savremenog nakita, a takav način se počeo praktikovati 60-tih godina kada se u epicentar stavljaju misli i ideje koje stoje iza njega dok je dragocjeni materijal potisnut u drugi plan.

“To je vrijeme kad se rađa takozvana konceptualna umjetnost pa i nakit doživljava veliku promjenu. Poruka koju nosi svojim oblikom i sadržajem postaje važnija od ukrasne funkcije. Prevladalo je ‘ono što se želi reći’, pa svaki nakit nosi poruku. Umjetnički nakit pripada posebnoj vrsti oblikovanja u likovnom stvaralaštvu, kao fenomen uključuje različite umjetničke postupke i iskustva, te u skladu sa savremenim izričajem i različite medije i materijale. Savremeni nakit je usaglašen sa trendovima savremene umjetničke prakse gdje ulaze elementi raznih medija (kiparstvo, slikarstvo i asamblaž) ali i stilovi, stoga udovoljava kriterijima umjetnosti današnjeg vremena”, pojašnjava Alisa.

Uspjehom i napretkom su zadovoljni. Svaki posao ili kreativni rad sa sobom nose određene komplikacije, a kada ih uspješno savladate, postajete spremniji za nove izazove i nalazite bolja rješenja. Takav slučaj je i kod ovih kreativaca. Jedina stvar koju bi Alisa voljela promijeniti jeste dužina dana kako bi imala više vremena da realizuje sve o čemu razmišlja i mašta. Stalnim radom rađaju se nove ideje, pa je tako nekoliko noviteta već u pripremi.

Napiši komentar