fbpx

Jana Uzelac (35) dobro poznate knedle sa šljivama obukla je u novo ruho dodajući im najrazličitije ukuse. Nakon malo vježbe i pronalaska odgovarajućih sastojaka odvažila se da otvori lokal „Gotiva knedle“ u Banjaluci gdje se danas okupljaju svi ljubitelji ove poslastice. 

Piše: Danica Novaković

Sve je počelo kada je posjetila jednu koncept slastičarnicu u Srbiji, gdje je dobila ideju da otvori svoj lokal. U početku je knedle pravila samo za svoje najbliže, da bi se tek kasnije odvažila na pokretanje sopstvenog biznisa. Njena majka i suprug su bili njena najveća podrška na putu do ostvarenja sna.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

„U početku sam imala podršku svog supruga i majke koji su mi dali vjetar u leđa. Ubrzo je krenula svakodnevna priprema knedli u mom domu. Isprva glavni degustatori su bili moja djeca i suprug, zatim moje prijateljice. Svakodnevno su se rađali novi okusi i nove kombinacije. Krenula je potraga za poslovnim prostorom, te uređivanje samog prostora. Kockice su se posložile i 3. septembra 2018. godine rodila se nova dimenzija poslastičarstva u Banjaluci, a to su Gotiva knedle“, ispričala nam je.

Ovu poslasticu Jana pravi samo od najboljih sastojaka koje sama bira. Krompir od kojeg se knedle prave kupuje od domaćih proizvođača u okolini Banjaluke, a u koji se nakon kuvanja dodaju jaja, puter i brašno. Na kraju slijedi punjenje knedli različitim voćnim i čokoladnim ukusima. U ponudi je trenutno 20 slatkih i dvije slane vrste knedli.

„Osnovni recept za jednu mjeru od 14 knedli podrazumijeva pripremu tijesta od 600 grama krompira koji je prethodno skuvan pod korom. Nakon što se ohladi od njega se pravi pire i u to se dodaje jedno jaje, 30 grama maslaca i po potrebi brašno. Kada se zamijesi tijesto, od njega pravimo kuglice od oko 70 grama u koje se stavlja 30 grama punjenja. Prosječno vrijeme koje je potrebno da bi se knedle skuvale je od devet do 14 minuta“, objasnila nam je.

Iako Jana voli sve knedle i teško joj je bilo izdvojiti određene ukuse, posebno su joj drage Malina premium, Nugat, Kinder, Zdravija, te Kesten knedla koja je novitet na meniju. Najprodavanije su Nutela, Jagoda sa bijelom čokoladom, te Maskarpone voli borovnicu.

„Teško je izdvojiti određene ukuse jer sve knedle ja pravim i ne dajem ih u prodaju sve dok ukus ne bude savršen. Reakcije gostiju su pozitivne i uvijek odu prijatno iznenađeni. Dobar primjer za to je slučaj kada je grupa Amerikanaca, iz Vermonta, koja je boravila u Banjaluci bila oduševljena našim knedlama. Kad su se vratili kući svoje utiske iz našeg lokala dijelili su na društvenim mrežama“, izjavila je Jana.

Jana poručuje svim mladima koji planiraju da pokrenu svoj biznis da budu istrajni i uporni jer se vrijedi boriti za svoje snove.

„Poželjela bih sreću svima koji žele da pokrenu bilo kakvu vrstu biznisa. Takođe, savjetujem im da budu istrajni na putu ostvarenja svojih ciljeva, da ne pokleknu pred nedaćama ako ih na tom putu bude i da predano i vrijedno svakodnevno rade na ostvarenju svojih snova“, izjavila je za kraj.

Napiši komentar