fbpx

Sestre Olivera Torbić i Seka Knežević osnivačice su unikatnog modnog brenda „Burzika Unique“ iz Prijedora, koji je prepoznatljiv po kvalitetnim i originalnim komadima za sve odvažne žene, koje se svojim stilom žele izdvojiti iz mase.

Piše: Nataša Todoranović

Ljubav za dizajniranjem i šivanjem odjeće traje od djetinstva, a odluka da se time bave došla je 2016. godine. Dvije sestre su nabavile mašine, zaposlile jednu šnajdericu i nastala je „Burzika Unique“.

Podrži eTrafiku

„Sestra i ja oduvijek jedna drugu zovemo “buraz”. Radnju nismo mogle baš tako nazvati, ali smo iz te riječi izvele “Burzika” koja predstavlja dvije sestre – spoj kreative i zdravog razuma, “buraza idealiste” i “buraza sa dvije noge čvrsto na zemlji”“, objašnjava Olivera za eTrafiku.

Prve reakcije su bile dobre i to ih je ohrabrilo da nastave dalje. Mušterije su bile oduševljene kvalitetom materijala, dezenom i modelima i što je najbitnije, stalno im se vraćaju. Sada su njihovi modeli već prepoznatljivi i žene koje vole i nose “Burziku” sa nestrpljenjem očekuju novu kolekciju.

„”Burzika” radi unikatne komade ili male serije i to nas izdvaja od drugih kod nas poznatih brendova, koji imaju velike serije, jeftinu izradu i manje kvalitetne materijale, takozvanu odjeću “obuci pa baci”. Najteže je nositi se sa već poznatim brendovima koji na našem tržištu prodaju jeftinu garderobu”, nastavlja priču Olivera.

Do sada nisu radile velike kolekcije jesen-zima ili proljeće-ljeto, jer uglavnom stvaraju pojedinačne unikatne komade. Svi su drugačiji, od različitog materijala, dezena i u malim serijama, tri do četiri ista komada, a kaputi im nikada nisu isti. Svu odjeću svode na eleganciju i klasiku, ugledajući se na poznati Chanel.

„Kod nas proces proizvodnje počinje kupovinom materijala i na osnovu njega dizajniramo model i radimo uzorak koji kasnije ide na doradu. Na početku rada smo bile usmjerene samo na naš grad, a sada kada je naš brend prepoznatljiv, modele prodajemo širom BiH i dijelom u Srbiji”, govori nam Olivera.

Iza sebe imaju jednu reviju pod sloganom „Fatalna žena”, koja se desila sasvim slučajno i to je bilo prvo predstavljanje njihovog brenda. „Burzika Unique” je učestvovala na nekoliko manifestacija u kojima su predstavljeni domaći brendovi, kao što su Sajam „Savremena žena“ u Tuzli, Bazar u prostoru botaničke bašte Zemaljskog muzeja u Sarajevu i mnoge druge, a pandemija koronavirusa ih je spriječila u organizovanju jedne revije sa BiH brendovima.

„Nikada nisam imala problem sa inspiracijom i idejama, jer istog trenutka kada ugledam boju i dodirnem materijal, imam viziju šta bih od njega uradila, zato pozivam sve dame koje žele da budu primjećene po stilu i ženstvenosti, da nose “Burzika Unique” modele. Djevojke i žene koje dođu sa nekom idejom, mogu je kod nas ostvariti, jer radimo i po narudžbi“, završava priču prijedorska preduzetnica i kreativka.

Napiši komentar