fbpx

Helena Radić i Jelena Zadro prijateljice su još od srednjoškolskih dana, kasnije cimerice, a već devet godina poslovne partnerice i kreatorke modnog brenda Lola.tees. Danas na svojim društvenim mrežama, preko kojih ujedno i prodaju svoje komade odjeće, ukupno broje oko 160.000 pratilaca, u cijelu priču uključeno je 15 osoba, a otvorile su i Concept Store u Ljubuškom.

Piše: Amina Cerić; Foto: Privatna arhiva

Njihova ideja za kreiranje vlastitog brenda sa unikatnom porukom izrodila se iz nedovoljno prostora za iskazivanje kreativnosti u poslovima kojima su se tada bavile.

Podrži eTrafiku

U početku nisu ni sanjale da će napraviti sopstveni brend. Plan je bio da naprave nekoliko majica i prodaju ih u toku ljeta. Međutim, sudbina je za njih imala drugačiji plan. Naime, cijelu kolekciju su prodale u rekordnom vremenu, a kupci su tražili još.

„Tada nas je malo uhvatila panika jer nismo znale apsolutno ništa o takvom načinu poslovanja. No, zahvaljujući snalažljivim hercegovačkim genima, izvukle smo najbolje iz svega. Svaki radni dan sa sobom nosi nove izazove i mislimo da je to normalan ritam svakog brenda, pogotovo u ovim nesigurnim vremenima“, kažu Ljubušanke.

Prvobitno su započele sa kreiranjem majica koje su imale univerzalnu i samo jednu veličinu. S njima su htjele staviti naglasak na to da veličine nisu bitne i reći „ne“ modnim standardima koji se godinama nameću kroz medije. Danas pored majica nude i širok asortiman drugih odjevnih predmeta kao što su: suknje, hlače, kombinezoni, košulje, top majice i haljine.

„Naša poruka je u principu ostala ista, uvažavamo želje kupaca po pitanju veličina i izbora dezena, sve dok model ostaje u okvirima početnog Lola modela. Drago nam je kada možemo i malo popunjenijim osobama sašiti moderan i šik komad odjeće, jer se redovno žale da za sebe ne mogu ništa pronaći u konfekcijskim dućanima“, objašnjavaju one.

U godinama kada se sve što su sada postigle rađalo, veliku pažnju izazvao je i njihov brend ručno rađenih broševa, Cvijetak Zanovijetak, koji je, kako kažu, bio odlična odskočna daska za Lola.tees. Neko vrijeme su ova dva brenda funkcionisala paralelno međutim, ipak je došlo vrijeme da se nečega odreknu.

„Jednostavno je iziskivalo previše vremena kojeg je bilo sve manje, kako je priča s Lolama uzimala veće proporcije. No, drago nam je kada i dan danas sretnemo nekoga sa Zanovijetkom, ili kada ljudi žele ponovo naručiti. Sve nam to laska, ali jednostavno dan je prekratak“, kažu naše sagovornice, te dodaju da je za izradu samo jednog Zanovijetka bilo potrebno i do sat vremena.

Prodaja odjeće izrađene od različitih materijala ide u korak sa godišnjim dobima. Tako na primjer, u jesen prodaju više dukserica i velurnih komada dok već sa buđenjem prirode i dolaskom proljeća u potražnju dolaze haljine i nešto laganije majice. Ističu da su za sada izuzetno zadovoljne prodajom.

„Materijali koje koristimo, prirodni su i pomno ih biramo svake godine u Istanbulu u tvornicama s kojima godinama surađujemo i koje imaju korektne odnose prema radnicima i okolišu, što nam je jako bitno“, kažu Helena i Jelena te dodaju da se proizvodnja i slanje narudžbi još uvijek vrši iz Ljubuškog i to ne planiraju mijenjati.

Kada pričamo o samom nazivu brenda, njegove začetnice imale su za cilj da on bude univerzalan te da se poistovjećuje sa njihovim modelima.

„Često nam netko kaže ­‛Hej, vidjela sam curu u super Loli!‛ što nam je sasvim dovoljan znak da je naša zamisao ostvarena“, objašnjavaju one.

Veliku ulogu u osnivanju kako prvobitnog brenda Cvijetak Zanovijetak, pa tako i Lola.tees-a, odigrale su društvene mreže. Živimo u digitalnoj eri, a profili na platformama poput Instagram-a i Facebook-a savršeno su mjesto za promovisanje vlastitog biznisa i predstavljanje javnosti.

„Društvene mreže su neizbježan alat u današnjem poslovanju, i možemo reći da smo u samim počecima Facebooka prepoznali njihovu važnost. Od 2008. godine, preko profila Zanovijetak smo stvorile vlastito tržište, isprofiliranu ciljnu skupinu, koja je uvjerena u kvalitetu našeg poslovanja“, ističu.

Jedan od ažurnijih velikih ciljeva bilo je i da osiguraju vlastiti prostor na kojem bi mogli izlagati svoje Lola komade, ali i rukotvorine drugih Ljubušaka.

„Nudimo proizvode ljubuških kreativaca, kao i onih iz regije. Imamo jako kvalitetne kožne torbe, drvene ukrase, prirodnu kozmetiku, nakit i umjetničke slike. Sve smo njih stavili pod isti slogan #shop local i #support small business, jer vjerujemo da je to ono najdragocjenije što možemo ponuditi našim kupcima“, ponosno kažu ove kreativke.

Jedina prepreka u ostvarenju daljnjih ciljeva svakako je krizno stanje privrede u našoj državi koje već odavno predstavlja problem mnogima, pa tako i Lolama. U strahu su da neće dobiti potporu od organa vlasti tamo gdje na istu imaju potpuno pravo.

„Mnogi su nam sugerirali da nam ‘nije pametno’ u krizi započinjati bilo kakve nove poslove, ali mi smo tu da još jednom uvjerimo ljude da se iz svake krize može roditi nešto lijepo. Kao Zanovijetak 2008. godine, tako i neke lijepe priče mogu procvasti i u ovoj godini“, riječima punim nade Helena i Jelena završavaju razgovor za eTrafiku.

Napiši komentar