fbpx

Nakon završene gimnazije, pohađala je Akademiju umjetnosti u Banjaluci, studijski program Likovna umjetnost, potom i master studije u Novom Sadu. Istovremeno, završila je preduzetnički menadžment na privatnom fakultetu u Banjaluci.  Pokrenula je brend modnih dodataka pod imenom Unikat 2019. godine. Ovom prilikom razgovarali smo sa Sarom Ćurlić.

Piše: Bojana Radić

Iako je prezentovan publici prije tek nešto više od godinu dana, istorija ovog brenda je mnogo duža. Sara nam je otkrila kako se na neki način oduvijek bavila izradom nakita.

Foto baza

„Moj otac je prije nekih 30 godina pravio sličan nakit, od materijala koje ja koristim sada. Njegov nakit se tada zvao Unikat, a kasnije je otvorio i galeriju pod tim imenom, koja je kasnije preimenovana u galeriju Skulptor, koja i danas radi u Banjaluci. Sa deset godina mi je napravio sto za nakit. Svoj početak vezujem za period osnovne škole, kad sam imala 13 ili 14 godina i kad sam iz hobija izrađivala nakit od perlica i gline. Onda bi mama pekla tu glinu, pa sam je potom oslikavala. U to vrijeme sam sa ocem i torbom gotovog nakita obišla nekoliko trgovina nudeći da se moj nakit prodaje tu, na šta su dvije trgovine i pristale. Početkom srednje škole sam to ostavila po strani, praveći nakit za svoje potrebe, porodici i prijateljima. Nakon završenog mastera sam se vratila u Banjaluku i sve je nekako ponovo krenulo spontano, mada sam još uvijek mislila da će to ostati na nivou hobija“, ispričala nam je Sara i dodala kako je prezadovoljna brzinom kojom je napredovala.

Danas joj je izrada nakita primarni posao i od toga živi i opstaje. Odlučila je da se posebno posveti svakom, pa i najsitnijem detalju koji zaokružuje priču o ovom nakitu. Netipičan materijal i zanatsko oblikovanje, kao i specifičan stil samo su neke od karakteristika ovih modnih dodataka.

„Po mom mišljenju, to je neprolazan nakit, rađen stilom koji se razvio osamdesetih godina prošlog vijeka. Riječ je o glomaznijem nakitu ravnijih linija. Ja sam sad nekako došla na nivo da radim po kolekcijama. Svaka kolekcija ima nešto drugačije, bio to materijal, stil ili detalji. Posljednja je, recimo, bila umjerenija, romantičnija, rađena od mesinga. Ponekad me i sam materijal usmjerava u tome kakav će na kraju biti komad nakita“, rekla je.

Nakit od mesinga iz posljednje kolekcije

Kad je riječ o materijalu, počela je sa aluminijumom. Istakla je kako je to izuzetno lagan  za nošenje, a njegova struktura daje mnogo mogućnosti za izradu i oblikovanje. Kasnije je radila i sa bakrom, kožom, mesingom, ali i mnogim drugim materijalima. Dodala je kako je veoma bitno izučiti način na koji pristupamo određenom materijalu, te da neki metali zahtijevaju lemljenje, poliranje ili druge zanatske radnje koje se obavljaju ručno ili mašinom.

Takođe kaže kako se trudi da se u njenoj ponudi nađe po nešto za svakoga, a izrađuje i personalizovan nakit. Svaka njena narudžba je rađena po mjeri.

„Škakljivo je izrađivati nešto svojim rukama. Mnogo neizvjesnosti leži u iščekivanju reakcije i komentara publike kad im se predstavi nešto novo. Veoma je bitno raditi nešto iz ljubavi, a ne zbog novca. Mislim da ljudi prepoznaju i jedno i drugo. Ja se lično trudim da što više vremena provedem radeći, jer mi tako navire inspiracija za neke nove komade. Ono što definiše bilo koji proizvod, a samim tim i njegovu vrijednost, je materijal od kojeg je načinjen, vrijeme i ljubav koji su uloženi u izradu. Ja svaki svoj komad nakita smatram umjetničkim djelom“, kazala je.

Sara nam je ovom prilikom najavila svoj sljedeći korak – kolekciju za jesen/zimu 2020, a otkrila je da će kolekcija biti bazirana na koži i drvetu. Pored toga, ona želi otvoriti atelje kako bi, prije svega, obezbijedila adekvatan prostor za proizvodnju, a u planu je i pokretanje web shopa, kako bi svoj rad predstavila što šire.

„Mislim da pod ovim nebom ima mjesta za sve i da se u svemu može uspjeti ako to dovoljno želite. Ne dopustite da vaše želje samo to i ostanu. Što prije počnete, prije ćete se ostvariti u onom što poželite“, poručila nam je za kraj.

Sarine radove možete pogledati online na njenoj instagram i facebook stranici ili u galeriji Skulptor (Aleja Svetog Save 34, Banjaluka).

2 Komentara

  1. Nazalost, bojim se da je vecina ideja za nakit “posudjena” iz werkstatt studio-a , koje rade djevojke iz Sarajeva.

Napiši komentar