fbpx

Zanati koji zahtijevaju dosta vremena, pažnje i umijeća, vremenom iščezavaju. Pojedinci poput Nemanje Mijića iz Novog Grada, koji se, otprilike, pet godina uspješno bavi izradom noževa, ovakvu vrstu zanimanja čuvaju od zaborava.

Piše: Amina Cerić; Foto: Privatna arhiva

Iako je po struci medicinsko-laboratorijski inžinjer, svoje zanimanje pronašao je u izradi noževa. Sve je počelo sa nožem kojeg je Nemanja odlučio napraviti za sebe. Njegov prvenac nije bio onakav kakvim je zamišljao, ali nije odustajao.

Foto baza

“Nakon par pokušaja sam uspio dobiti ono što sam htio, a kroz taj proces se polako počela javljati ljubav prema ovom poslu. Prvo su prijatelji tražili od mene da im uradim slične noževe i tako, malo po malo, počeo sam se time aktivno baviti”, kaže naš sagovornik.

Znanje je crpio sa interneta i posmatrajući rad drugih, a dosta toga je, kako kaže, naučio i od svog strica, koji je nekad bio kovač.

“Neke svoje tehnike sam razvio i samostalno, što je očekivano kada se neko bavi nekim poslom koji voli i želi da to unaprijedi”, priča on.

Što se tiče materijala, po relativno niskim cijenama mogu se pronaći na BiH tržištu, ali ipak dosta toga naručuje iz inostranstva putem interneta. Cijena materijala zavisi od različitih faktora, a nakon što se nabave slijedi proces izrade koji je prilično kompleksan. Može trajati od tri do deset dana u zavisnosti od toga koliko je komplikovan dizajn i gravura, ako je ima, i koliko su materijali zahtjevni za obradu.

“Prvo moram da definišem od kojih materijala će biti napravljen i kako će izgledati, tako da je dizajniranje prvi korak. Nakon toga slijedi gruba obrada čelika kovanjem i brušenjem da bi se dobio željeni izgled, a zatim se formira nagib na oštrici. Ukoliko nož treba da ima gravuru na sebi, onda je sljedeći korak graviranje. Čelik mora da prođe termičku obradu, što između ostalog podrazumjeva kalenje. Poslije kaljenja, oštrica se polira i na nju se fiksira unaprijed pripremljen materijal za rukohvat, koji se zatim oblikuje i isto tako polira. Nakon toga se radi futrola za nož, a zadnji korak u cjelokupnom procesu je oštrenje noža”, objašnjava Nemanja, te dodaje da se sve ovo odvija u njegovoj radionici.

Teško je govoriti o cijenama jer one, kao i sam proces izrade, variraju. Sve zavisi od ukusa kupca, njegovih želja i zamisli.

“Neki čelici koštaju oko pet evra po jednom kilogramu, a neki i preko 50 evra po kilogramu. Isto tako, jedan lijep komad drveta za rukohvat može koštati nekoliko evra, dok neki drugi komadi drveta tretirani obojenim smolama mogu koštati i do nekoliko desetina evra”, kaže Mijić te ističe da su cijene prihvatljive i da se može naći nešto za svačiji džep.

Svaki nož koji je napravio za njega ima poseban značaj. Najdraži su mu oni sa trodimenzionalnim gravurama koji su stizali čak i na druge kontinente, a po njima je poznat i u krugu majstora koji se takođe bave ovim zanatom. Svoje radove imao je priliku izlagati na nekoliko srednjovjekovnih festivala i na festivalima starih zanata. Pored toga, ističe i nekoliko gostovanja na lokalnim televizijama. Kada pričamo o budućnosti, Mijić ima veoma ambiciozne planove.

“Imam u planu da svoj biznis širim dalje i da se još više probijem na svjetsko tržište. Plan mi je bio i da ove godine učestvujem na nekoliko sajmova u regionu, ali zbog trenutne situacije sa epidemijom, skoro svi su otkazani”, kaže naš sagovornik, te napominje kako je cijela ova situacija jedina stvar koja ga trenutno usporava, ali nije presudna i neće ga zaustaviti u njegovoj želji da napreduje.

Napiši komentar