fbpx

Ideju za osnivanje brenda igračaka, KUIKO KOIKU, Ena Mulavdić i Ebrahim Mohammadian iz Sarajeva, dobili su zbog obustave primarnog posla proizvodnje nakita, nakon što je pandemija koronavirusa došla u našu državu. Ove igračke su originalne, jednostavne i daju mogućnost da se djeca predaju mašti, da sami razmišljaju, odlučuju i formiraju svoje svjetove, a za svaki prodani proizvod, njih dvoje će posaditi jedno drvo.

Piše: Nataša Todoranović

Drvene igračke KUIKO KOIKU potpuno samostalno i ručno izrađuju supružnici Ena i Ebrahim, tako da svaka igračka, kako zbog drveta i njegovih nejednakih tekstura, tako i zbog samog pristupa radu, promoviše posvećenost i nastojanje da sve što naprave u sebi nosi pozitivan duh, te da bude unikatno i jedinstveno.

Podrži eTrafiku

„Dizajnerski proces izrade igračaka počinjemo sa brainstormingom, razmišljanjem i razmatranjem formi koje želimo da napravimo. Zatim biramo najkvalitetnije bosanskohercegovačko drvo od kojeg ćemo izraditi prethodno promišljene forme, poslije čega se bavimo izradom igračaka, za čije pravljenje koristimo mašine poput tokarskog stroja, bušilica i slično. Nakon toga, forma se polira i dovodi u finalno stanje. Potom slijedi bojenje bojama koje nisu toksične i koje su na bazi vode, kako bi bile u potpunosti prilagođene djeci i njihovim potrebama”, govore oni za eTrafiku.

Kako ističu, sve KUIKO KOIKU igračke se premazuju završnim slojem od jestivog maslinovog ulja, te nakon što su stajale premazane uljem nekoliko dana, slijedi dio tzv. postprodukcije, u što ubrajaju fotografisanje, pisanje tekstova, snimanje videa i konačno dijeljenje sa publikom.

“Svaki dizajnerski proces je prilično iscrpljujući, jer ništa ne nastaje tek tako i sve zahtijeva veliki trud, stalno učenje i stalnu nadogradnju, ali mi to radimo sa velikim zadovoljstvom i puno ljubavi, svjesni da će na kraju naša igračka biti velika radost nekim djevojčicama i dječacima”, objašnjava nam Ena proces proizvodnje ovih nesvakidašnjih igračaka.

KUIKO KOIKU je u potpunosti bosanskohercegovački brend, jer se svi potrebni resursi nabavljaju unutar granica naše države. Osim toga, kupovinom jednog KUIKO KOIKU proizvoda, njegovi stvaraoci su se obavezali da će zasaditi jedno stablo. Izuzetno jeftina sadnja stabla obračunava se kao svojevrsni porez i uračunata je u cijenu proizvoda.

Sadnju drveća planiramo organizovati dva puta godišnje, u saradnji sa javnim preduzećima koja se time bave, te se nadamo da ćemo ove jeseni organizovati prvu KUIKO KOIKU sadnju drveća. Na ovaj način želimo dati dobar primjer našoj djeci, kako se uz malo dobre volje mogu napraviti izuzetno korisne stvari za sve ljude. Oni su se već jako zaljubili u naše igračke i sretni smo zbog toga”, govori Ena za eTrafiku.

Da se zatvaranjem jednih vrata otvaraju druga velikodušno im je pokazao njihov KUIKO KOIKU kojem su odlučili dati zanimljivo i karakteristično ime, a koje je sastavljeno od skraćenica riječi “kućice” i “kockice” (što su bili njihovi prvi proizvodi) i veznika ‘i’, pa je tako nastalo KuIKo KoIKu”, a trenutno u ponudi imaju kockice, kućice, lutke, auta i zvrkove. Sve igračke izazivaju interesovanje djece, što im je izuzetno drago. Posebno se ističu lutke, a zvrkove (čigre) nerijetko kupuju i odrasli, jer ih podsjećaju na djetinjstvo, a i odlična su antistres terapija.

„Svakodnevno razmišljamo o novim proizvodima i unaprjeđenju dosadašnjih. U principu, svaka nova tura igračaka je potpuno drugačija u odnosu na prethodnu, jer jednom urađen dizajn ne ponavljamo i ne bavimo se serijskom proizvodnjom. Kada kupite KUIKO KOIKU igračku, niko na svijetu neće imati istu”, nastavlja priču Ena, osnivačica ovog brenda.

Utisci kupaca su im jako bitni, s obzirom da su im oni inputi za dalji rad. Do sada su uvijek bili pozitivni, kako zbog samih igračaka, tako i zbog činjenice da planiraju sadnju drveća za svaki kupljeni proizvod, što ovo iskustvo kupovine čini potpuno drugačijim i novim.

Našoj djeci, njihovim roditeljima i budućim roditeljima, bismo poručili da se što više igraju, istražuju, oslobode svoje misli i da hrabro počnu graditi svoj svijet. To je izuzetno važno za razvoj zdrave ličnosti, jer kroz igru dijete uči, razvija se i otkriva sebe. Vrlo je važno omogućiti djeci da se igraju i da kroz igru istražuju sebe i svijet. Naše igračke su vrlo jednostavne i daju mogućnost da se djeca predaju mašti, da sami razmišljaju, odlučuju i formiraju svoje svjetove, te da zadovolje svoju znatiželju. Na tome se i temelji razvoj intelekta”, poručuje nam Ena za kraj.

KUIKO KOIKU igračke se trenutno mogu naručiti putem profila na Facebook-u i Instagram-u, a uskoro će imati i web shop, o čemu će obavijestiti publiku na pomenutim profilima na društvenim mrežama. Osim toga, želja im je i nadaju se da će u što skorije vrijeme imati i fizičko prodajno mjesto.

Napiši komentar