fbpx

Udruženje za očuvanje baštine „Dijak“ iz Priboja kod Lopara se bori za njegovanje kulture, književnosti i istorije majevičkog kraja. U okviru svog rada predstavilo je biciklističku rutu „Stećci“ dugu 85 km na Majevici, u sklopu projekta „Međuentitetska akcija za mlade”. 

Piše: Nataša Todoranović

Udruženje je osnovano 2015. godine sa željom da se uradi nešto korisno za životnu sredinu, te da se prikažu svi potencijali planine Majevice koji, još uvijek, nisu dovoljno iskorišteni. Ono trenutno broji šest aktivnih članova, a ideje za sve što rade dobijaju iz života i svakodnevnih situacija kojima žele da olakšaju i uljepšaju okolinu u kojoj žive. 

Podrži eTrafiku

Na ideju o projektu „Stećci“ došli su prošle godine kada su ucrtavali biciklističke rute na Majevici, na području pet majevičkih opština: Ugljevik, Lopare, Teočak, Sapna i Čelić. Njihova zajednička veza su srednjovjekovni nadgrobni spomenici stećci, koji dominiraju ovom rutom i ima ih na šest lokacija. Glavni cilj projekta je promocija, zaštita i očuvanje kulturne baštine na Majevici, kao i razvoj seoskog i planinskog turizma.

Photo: Privatna arhiva UZOB „Dijak“

„Biciklistička ruta „Stećci“ može se obići biciklom u proljeće, ljeto i jesen, a mi predlažemo i obilazak lokacija koje nude adekvatnu gastro ponudu autentičnu za podneblje Majevice, festivale kulture i gastro festivale na Majevici, te učešće u takozvanim ‘seoskim mobama’ i posjetu seoskim domaćinstvima koja nude usluge iz oblasti seoskog turizma“, kaže Aleksandar Krstić, sekretar UZOB „Dijak“.

Photo: Privatna arhiva UZOB „Dijak“

Ciljna grupa za potpunu realizaciju i uspjeh ovog projekta su prvenstveno ljubitelji sportske rekreacije, kulture i prirodnih ljepota, koji će na Majevici pronaći maksimalan ugođaj.

„Naš prioritetni cilj je promocija, zaštita i očuvanje kulturne baštine na Majevici, te popularizacija kulture kod širih društvenih grupa i ljubitelja kulturnog turizma“, govori sekretar „Dijaka“ za eTrafiku.

Pored zalaganja za promociju majevičkih turističkih potencijala, ovo udruženje izdaje i svoj časopis za jezik, književnost i duhovnost pod nazivom „Bokatin Dijak“.

„Ime časopisa povezano je sa tlom na kojem živimo. Bokatin Dijak je ostavio zapis na srednjovjekovnom mramoru na Majevici i kao takav predstavlja jedan od najstarijih pisanih spomenika u ovim krajevima“, priča nam Aleksandar Krstić.

U periodu od 2012. do 2019. godine objavljeno je 13 izdanja časopisa obima od 250 do 300 strana. On izlazi dva puta godišnje, u junu i u decembru, a trenutno je u štampi 14. broj. „Bokatin Dijak“ okuplja preko 250 saradnika iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, regiona i inostranstva. 

„Do sada je između korica časopisa objavljeno više od 300 pjesničkih, prevodilačkih, proznih, etnografskih, književnoteorijskih, književnokritičkih, likovnih i drugih priloga raspoređenih u 15 rubrika. Nagradu ‘Jefimijin vez’ koja se preko dvije ipo decenije dodjeljuje za najbolju knjigu objavljenu na srpskom jeziku, za 2018. godinu je dodijeljena knjizi Gordane Đilas ‘Svakidašnji hleb’ koja je objavljena pod izdavačkim pečatom našeg udruženja“, govori sekretar „Dijaka“.

U narednom periodu, Udruženje za očuvanje baštine „Dijak“ planira organizovanje kulturnih i gastro festivala, biciklističkih takmičenja i raznih drugih događaja na Majevici.

Photo: Privatna arhiva UZOB „Dijak“
Photo: Privatna arhiva UZOB „Dijak“

Napiši komentar