fbpx

String art je naziv tehnike izrade umjetničkih djela uz pomoć konca, eksera, drvene podloge i čekića, kojom se odnedavno bavi Marko Trivanović (31) iz Banjaluke, koji je na ovaj način odlučio da iskoristi višak slobodnog vremena tokom karantina.

Piše: Danica Novaković

Kada se prvi put kao dijete susreo sa ovom tehnikom, jer je u kući svojih dede i bake vidio rad koji su oni dobili na poklon od prijatelja, Marku se učinilo da je String art jako komplikovan. Nakon što je nedavno našao uputstva za izradu na Pinterestu počeo je da pravi svoje radove.

„Sasvim slučajno sam naišao na tutorijale o String artu pretražujući rubriku ‘Uradi sam’, a s obzirom na to da sam imao višak vremena u karantinu odlučio sam da ga iskoristim tako što ću probati da napravim svoje prve radove. Kada sam počeo sa izradom shvatio sam da nije uopšte komplikovano“, objasnio nam je.Radovi se prave tako što se u drvenu podlogu u određenom obliku postave ekseri, te se oko njih obmotava konac kako bi se dobio gotov proizvod.

Nakon što je napravio prvi rad interesovalo ga je da li se još neko u Banjaluci bavi ovime, a pošto nije pronašao niti jedan profil na Instagramu o String artu, na nagovor porodice i prijatelja odlučio je da napravi svoj. Ideje za svoje radove nalazi na raznim mjestima.

„Ideje za svoje radove pronalazim na internetu, u prirodi, kao i u crtanim likovima. Takođe, moji prijatelji daju mi dosta prijedloga za radove koje pravim“, ispričao nam je Marko.

Radove koje prodaje ne pravi tematski po svom izboru, nego po želji klijenata, a cijena zavisi od više faktora.

„Radim po narudžbi i sve je individualno i po dogovoru. Radove pravim u svim dimenzijama, zavisno od zahtjevnosti samog projekta, najčešće je to u dimenzijama 30×40 cm kao i 20×25 cm. Cijena rada zavisi od nekoliko faktora, a to su veličina rada, ispunjenost površine koncem, količina detalja i utrošeno vrijeme za rad, koje je nerjetko blizu deset sati“, govori naš sagovornik.Pravljenje radova String art tehnikom Marku nije primarno zanimanje, već njegov hobi i zanimacija u slobodno vrijeme, a i način da dodatno zaradi.

Svima onima koji žele da krenu njegovim stopama Marko poručuje da je potrebno da što prije krenu sa izradom svojih radova, te da se naoružaju strpljenjem i istrajnošću.

Napiši komentar