fbpx

Sve je počelo od školskog projekta o depresiji i otkrića da je broj oboljelih od depresije u Tuzlanskom kantonu u porastu, nakon čega je srednjoškolac Kenan Suljić (18) formirao tim i kreirao D-App, aplikaciju koja korisnicima nudi psihološko savjetovanje sa stručnim licem.

Piše: Danica Novaković, Foto: Mirza Sudžuka

Prema podacima Zavoda zdrastvenog osiguranja Tuzlanskog kantona registrovano je 1.500 oboljelih od depresije. Upravo taj podatak doveo je do okupljanja Amine Madžak (20), Kenana Suljića (18), Muamera Galešića (19) i Seje Ivkovića (20) koji su poželjeli aplikacijom pokazati da odlazak stručnoj osobi nije bauk i sramota, nego potez vrijedan pohvale.

Podrži eTrafiku

D-App je namijenjena svima kojima je potrebna pomoć u borbi protiv depresije, ali i drugih mentalnih bolesti. Takođe je namijenjena onima koji žele uraditi prvi korak ka rušenju stigme koja vlada u društvu. Zahvaljujući ovoj aplikaciji korisnici će imati mogućnost da se edukuju i pročitaju nešto više o mentalnom zdravlju, a dostupne su im i animacije na temu mentalnog zdravlja. Veliku prednost aplikacije DepresijApp čini mogućnost razgovora sa stručnim licem.„Glavni dio naše aplikacije i usluge, jeste mogućnost razgovora sa stručnom osobom. U tom razgovoru korisnici će imati priliku da besplatno, jednostavno i sigurno razgovaraju o svemu kao da su došli u ordinaciju u neki od centara za mentalno zdravlje“, izjavio je naš sagovornik Kenan Suljić.

Prototip aplikacije, čija će izrada uskoro biti gotova, biće dostupan svim korisnicima koji imaju pristup App Store i Google Play Store, ali će samo pilot verzija biti besplatna.

„Pilot verzija će biti besplatna, jer želimo da aplikaciju učinimo što dostupnijom za ljude na području Bosne i Hercegovine, zbog naših građana i njihovog zdravlja koje je za nas prioritet“, dodaje Muamer.

Naš sagovornik nam je na kraju poručio da je velika želja njihovog tima da se podigne svijest o važnosti mentalnog zdravlja.

„Mi smo mladi ljudi i dio društva, kao i svi ostali građani. Samo želimo da kompletno društvo, uprkos velikoj stigmatizaciji i problemima, podigne svijest o važnosti mentalnog zdravlja i da u novi dan uđemo sa brojkama u deficitu kada su u pitanju mentalna oboljenja“, objasnio nam je Kenan.

Napiši komentar